Læsetid: 1 min.

Tysk valg bliver afstemning om Tyrkiet i EU

Tysklands kristendemokrater vil gøre deres nej til tyrkisk EU-medlemskab til valgkamptema forud for nyvalg, men vil ikke så tvivl om optagelsesforhandlinger.
26. maj 2005

BERLIN - Tysklands kristendemokrater, der står til at vinde efterårets nyvalg, vil gøre Tyrkiets EU-ambitioner til et centralt tema i valgkampen. Udsigten til et tysk magtskifte følges med stor nervøsitet i det muslimske ansøgerland ved Bosporus Strædet, der hidtil har nydt godt af kansler Gerhard Schröders opbakning i EU.

CDU's forslag om at tilbyde Tyrkiet et særligt tilknyttet partnerskab frem for et egentligt medlemskab kommer til at stå så højt på dagsordenen, at CDU's EU-ordfører, Peter Hintze, i går betegnede valget i september som en slags folkeafstemning om tyrkisk EU-medlemskab.

"En CDU-ledet forbundsregering vil tage afgørende skridt i retning af et særligt tilknyttet partnerskab for Tyrkiet," sagde Hintze til nyhedsbureauet DPA.

Ifølge Hintze bør også Rumænien og Bulgariens planlagte medlemskab af EU i 2007 udsættes, hvis franskmændene søndag stemmer nej til EU's forfatning.

EU-ordføreren satte dog ikke spørgsmålstegn ved den planlagte dato for optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet den 3. oktober. Samme melding kom fra næstformanden for CDU's forbundsdagsgruppe, Wolfgang Schäuble.

"Traktater skal overholdes. En CDU-ledet regering vil dog holde øje med, at forhandlingerne føres uden noget på forhånd fastlagt udfald, og at kritikpunkter ikke bliver ignoreret," sagde han.

Selv om konservative kanslere som Konrad Adenauer og Helmut Kohl med talrige medlemskabsløfter var med til at åbne Europas dør for Tyrkiet, er CDU's ledelse i dag imod et tyrkisk medlemskab af frygt for at overbebyrde Unionen efter sidste års østudvidelse. Mens den socialdemokratiskekansler Schröder har været en af Tyrkiets mest højlydte fortalere i EU, vakte hans konservative rival, Angela Merkel, under et besøg i Tyrkiet sidste år stor opsigt ved at tale for et særligt partnerskab, der i Tyrkiet blev opfattet som et andenrangs medlemskab. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her