Læsetid: 2 min.

Tysk valg endelig afsluttet

Kansler Gerhard Schröder fik ikke noget folkeligt mandat, da Dresden gik til forsinket valg i går
3. oktober 2005

BERLIN - Dresden stemte konservativt og taktisk, da byen med to ugers forsinkelse gik til valg i går.

Mens resten af Tyskland stemte den 18. september, måtte valghandlingen i den sydøsttyske by udskydes, fordi en af kandidaterne døde under valgkampen.

Med udskydelsen fik Dresden stor symbolsk betydning, fordi valgresultatet den 18. september var grumset og uden klart flertal. Den siddende socialdemokratisk-grønne regering mistede sit flertal, uden at den konservativt-liberale opposition blev stærk nok til at overtage magten.

Derfor kæmpede de to store folkepartier, SPD og CDU, indædt om vælgergunsten i Dresden for at vinde et psykologisk forspring ved forhandlingerne om en mulig socialdemokratisk-konservativ samlingsregering.

Gerhard Schröder (SPD) håbede at blive 'hjerternes kansler' i Dresden, men det håb synes slukket. Ved redaktionens slutning lå CDU klart foran SPD, når det gjaldt de personlige stemmer. Til gengæld havde SPD flest partistemmer (andenstemmer).

Under den forlængede valgkamp lød der opfordringer til ikke at stemme konservativt med andenstemmen, fordi en sejr i Dresden på grund af det indviklede tyske valgsystem kunne manifestere sig som et tab af tillægsmandater i andre delstater. Bl.a. derfor oplevede det liberale parti FDP stor fremgang.

Tiden efter Schröder

Et nederlag kunne SPD-formand Franz Müntefering ikke læse ud af valgresultatet i Dresden:

"Valget bekræfter den trend, vi oplevede ved Forbundsdagsvalget. Vi er det største parti, CDU ligger tydeligt bag os, hvad angår andenstemmerne," sagde han i aftes til tv-stationen ARD.

Hos CDU hæftede man sig ved det vundne mandat, der gør CDU-CSU's gruppe i Forbundsdagen i alt fire mandater større end SPD's gruppe:

"Det styrkede Unionens (CDU-CSU's) og Angela Merkels position. Nu sætter vi vores lid til de fornuftige i SPD, så vejen endelig bliver fri for en regering under Angela Merkel. Det har landet brug for," sagde CDU's organisatoriske leder Volker Kauder.

I Berlin fortsætter sonderingsmøderne mellem SPD og CDU-CSU, foreløbig uden konkrete resultater.

Når det gælder et regeringsgrundlag, hersker der delvis enighed, den største knast synes at være det personelle. Gerhard Schröder holder fortsat fast i, at han skal være kansler, og hans konservative udfordrer, CDU-formand Angela Merkel, har samme ambition. Foreløbig er der ingen opblødning i de stejle fronter, men stemmer i SPD er begyndt at tale om tiden efter Schröder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her