Læsetid: 2 min.

Den tyske hausfraus endeligt

Modellen 'die deutsche Hausfrau' er på vej ud. Symptomet er et lovforslag om, at fraskilte i højere grad skal forsørge sig selv. Enkelte borgerlige ser et angreb på den grundlovssikrede familie
8. april 2006

BRUXELLES - Den tyske Hausfrau går hjemme med børnene. Hun smiler og skælder dem lidt ud, når de er blevet beskidte, men så tager hun et godt tysk rengøringsmiddel lige fra reklamerne og gør rent efter dem, og så smiler de alle sammen. Den tyske Hausfrau er hjemmets gode ånd, hun passer de tre K'er: Kinder, Küche, Kirche - børn, køkken og kirke. Og selvfølgelig bliver hun og børnene forsørget af ægtemanden, det er da så naturligt, at det aldrig bliver talt om.

Eller hvad?

Nix, siger den tyske justitsminister, Brigitte Zypries. Det svarer slet ikke til virkeligheden i dag. I hvert fald når ægteskabet er slut, og staten skal overveje børnepenge og børn på bistand og deslige, så skal der ske noget. Der er behov for mere "efterægteskabeligt egenansvar". Gode, sammensatte tyske ord.

De får betydning for gode, sammensatte tyske familier. Alt for mange fædre er kommet i klemme i de gamle krav, hedder det. De skulle først sørge for, at ex-familien kunne leve med samme levestandard som før, og dernæst kunne de se, hvad der blev tilovers for dem selv og en eventuel ny familie.

Fremover kommer alle børnene først, både dem fra det gamle og det nye forhold. Dernæst får manden et grundbeløb til sig selv, og kun hvis der derefter er penge tilbage at dele, så kan der tales om det. Men den nye grundregel bliver, at også skilte kvinder skal ud og tjene penge selv. Slut med duften af nystrøget tøj, mens den glade hausfrau saligt nyder synet af sine små, og strygejernet mirakuløst aldrig brænder huller i idyllen.

Kvinder ind, mænd ud

Den tyske efterkrigshausfrau - og her taler vi om den vesttyske af slagsen - måtte gerne arbejde, men kun efter at have opfyldt sine huslige pligter. Og det var hendes ægtemand, der bestemte over hendes arbejdskontrakt - indtil 1959 kunne han opsige den på hendes vegne. I 1977 kom den seneste skilsmisselov - den afskaffede skyldsspørgsmålet. Men så let skulle især mændene ikke slippe: Hvis kvinden havde brugt hele sit liv på at passe hjemmet og børnene, skulle han ikke bare kunne smutte og efterlade hende i en nødsituation. Lov og efterfølgende retspraksis holdt idealet af Hausfrau-ægteskabet højt, kvinder skulle forsørges, og før børnene var 11 år eller ældre, blev et deltidsjob betragtet som en for stor belastning.

Europæisk statistik over de sidste 10 år bekræfter tendensen, som justitisminister Zypries beskriver: Andelen af kvinder på arbejdsmarkedet i Tyskland er steget fra 55 til 60, mens andelen af mænd på arbejdsmarkedet er faldet fra 75 til 70.

Da lovforslaget kom frem, var der endnu spæde protester fra de borgerlige. "Ægteskabet har behov for særlig beskyttelse, derfor må det ikke trænges tilbage i rang," sagde den borgerlige familieordfører. Men fru justitsministeren er optimistisk: Forslaget er aftalt i regeringen, og den består af socialdemokrater og borgerlige.

Så den tyske Hausfraus æra er nok ved at være slut.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu