Læsetid: 2 min.

Tyske journalister støtter tyske avisers Muhammed-tegninger

Tysk journalistforbund skifter kurs og støtter alligevel tyske aviser, som onsdag gengav danske Muhammed-tegninger. Chefredaktør forsvarer offentliggørelse
2. februar 2006

BERLIN - Offentliggørelsen af Jyllands-Postens omstridte Muhammed-tegninger i to tyske aviser er et "nødvendigt bidrag" til, at folk selv kan danne sig en mening og er ikke møntet på at fornærme muslimers religiøse følelser.

Det sagde formanden for det tyske journalistforbund DJV, Michael Konken, onsdag og irettesatte dermed sin egen talsmand, som tidligere på dagen havde fastslået, at offentliggørelsen var i strid med reglerne om god presseskik:

"Intet kan retfærdiggøre islamistiske opfordringer til at myrde danske journalister, fastslog Konken i en pressemeddelelse, hvor han fremhævede ytringsfriheden som en af demokratiets grundlæggende værdier."

Også chefredaktøren for Die Welt, Roger Köppel, forsvarede det onsdag som "sin journalistiske pligt" at offentliggøre seks af de 12 omstridte tegninger for at dokumentere, hvad striden drejer sig om.

Hans avis bragte den mest kontroversielle tegning af profeten med en bombe i turbanen på avisens forside og resten inde i bladet, mens Berliner Zeitung offentliggjorde to tegninger i ganske små udgaver som del af en faktaboks.

Die Welt, der er Tysklands tredjestørste landsdækkende avis, bragte allerede i midten af januar to af de omstridte tegninger som illustration til en baggrundsartikel om sagen, men dengang vakte offentliggørelsen ikke den store opsigt.

I går beklagede chefredaktør Köppel, at danskerne har bøjet sig for presset fra den muslimske verden.

"Sagen bør ikke stiliseres til en kulturkamp, for der findes faktisk en blufærdighedstærskel for satirisk skamfering, som ikke bør overskrides i religionsspørgsmål. Men den målestok, som muslimerne har anlagt her, overbebyrder det åbne samfund. Det vestlige demokrati er ytringsfriheden i sin institutionaliserede form. Der findes ikke nogen ret til at blive skånet for satire i Vesten," skrev Köppel i sin leder under overskriften 'Hellig vrede'.

Over for nyhedsbureauet dpa undrede han sig over, at tegningerne har vakt så megen vrede, at Jyllands-Posten er blevet udsat for bombetrusler og danske varer udsat for boykot i flere arabiske lande.

"Ved alle offentliggørelser skal man overholde journalistisk etik og være forsigtig. Personligt synes jeg dog ikke, at karikaturerne går for vidt," sagde Köppel.

Flere andre tyske aviser har bragt fotos af Jyllands-Postens udgave fra september, hvor tegningerne blev trykt, og enkelte har bevidst undladt at bringe tegningerne for ikke at støde muslimer.

Talsmanden for journalistforbundet DJV, Hendrik Zörner, vurderede onsdag i netavisen Netzeitung, at offentliggørelsen af selve tegningerne er i strid med den tyske pressekodeks' punkt 10, hvorefter "offentliggørelsen i ord og billede, som i form og indhold i væsentlig grad kan såre en persongruppes moralske og religiøse følelser, ikke er forenelig med pressens ansvar".

Zörner tilføjede, at det tyske pressenævn tidligere har påtalt lignende tilfælde, hvor det dog drejede sig om kristnes sårede følelser.

Pressenævnet ville i går ikke gå ind i sagen på eget initiativ, men afvente eventuelle klager.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her