Læsetid: 3 min.

Tyske politikere skændes om kønsroller

Den borgerlige tyske familieminister har stukket hånden ned i en hvepserede med sit forslag om at tredoble antallet af vuggestuepladser
19. februar 2007

BERLIN: Først fik de en kvindelig kansler, og nu vil deres familieminister tvinge mødrene ud på arbejdsmarkedet og sende børnene i daginstitution.

Verden er af lave, synes mange af Tysklands mandlige kristelige demokrater i regeringspartiet CDU og dets bayerske søsterparti CSU i disse dage, hvor deres forbundskansler, Angela Merkel, internt i regeringen har støttet familieminister Ursula von der Leyens fremstød om at tredoble antallet af vuggestuepladser til 750.000 i 2013.

CSU's generalsekretær, Markus Söder, advarer ligefrem CDU/CSU imod at sælge ud af arvesølvet og støde husmødrene fra sig.

Også Brandenburgs indenrigsminister, Jörg Schönbohm, får nærmest røde knopper ved tanken om von der Leyens planer, fordi de i hans øjne tvinger mødrene væk fra deres børn og skader CDU's omdømme som kristent familieparti.

"Familieministeren tror åbenbart, det kun er ude-arbejdende kvinder, der sætter deres børn i børnehave, som er succesrige kvinder. Jeg har den største respekt for mødre, der opdrager deres børn hjemme," sagde Schönbohm i går til avisen Tagesspiegel.

Det, der anses som helt almindeligt i Danmark, opfattes da også af mange konservative CDU-folk som et angreb på de klassiske familiemønstre i EU's største land, hvor Kinder, Kirche, Küche stadig er med til at definere kvindernes rolle i samfundet, og de derfor tvinges til at træffe valget mellem karriere og børn.

Brug for flere børn

Fødselsraten er nede på 1,3 børn i gennemsnit pr. kvinde - mod 1,8 i Danmark - og derfor kæmper Ursula von der Leyen en indædt kamp for at give de tyske kvinder lyst til at føde flere børn igen. Ved årsskiftet fik hun revolutioneret de tyske barselsregler, og nu går hun efter, at 35 procent af de tyske børn under tre år skal kunne få en institutionsplads om fem år.

Kun omkring tre procent af de små børn passes nemlig i vuggestuer eller hos dagplejemødre i de vesttyske delstater, mens det tilsvarende er tilfældet for hvert tredje af de små børn i det tidligere DDR.

De manglende pasningstilbud gør også, at Tyskland i en ny undersøgelse fra FN's børnefond, Unicef, om børns trivsel er nede på 11. pladsen, mens Danmark er nummer tre blandt de 21 lande.

Erhvervslivet støtter von der Leyens planer, og det samme gør regeringspartneren SPD. Socialdemokraterne føler sig dog overhalet indenom af familieministeren på et område, der traditionelt var deres domæne. SPD vil derfor nu foreslå en pasningsgaranti for alle børn, som er fyldt to år.

"Men hvorfor skulle det ærgre os, hvis det andet store folkeparti endelig begynder at ændre sit støvede familiebillede," sagde SPD's generalsekretær, Hubertus Heil, lørdag til Berliner Zeitung.

Ursula von der Leyen selv bliver dog ofte mistænkeliggjort, fordi hun med stor succes har brudt det klassiske kønsrollemønster i Tyskland. Den 48-årige læge er mor til syv børn og kritiseres for blot at kunne klare karrieren som minister, fordi hun kan betale sig fra det.

Men von der Leyen kunne i weekenden glæde sig over opbakning fra fremtrædende partifæller såsom regeringscheferne i Niedersachsen og Hessen, Christian Wulff og Roland Koch. Wulff sagde direkte, at CDU har ført en uærlig debat, fordi kvinderne slet ikke har haft mulighed for at vælge, om de ville blive hjemme med børnene eller sende dem i institution.

"Hele landet har her et gigantisk efterslæb. Og vores parti stempler jo ikke hjemmegående husmødre eller mødre, når det udbygger pasningen. Det tvinger heller ingen til at arbejde. De mænd, der taler om nedrakning af mødrene, bør selv forholde sig til, om de er parat til at overtage mere ansvar i familien," sagde Wulff til radioen Deutschlandfunk. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her