Læsetid: 4 min.

Tyskere strides om kapitalisme

Politikere og erhvervsledere strides om den moderne kapitalisme, og debatten bevæger sig i de mest overraskende retninger
6. maj 2005

BERLIN - "Det er til at kaste op over," sagde den tyske arbejdsgiverformand Dieter Hundt allerede i sidste uge.

Grunden til hans voldsomme kvalmeanfald var den såkaldte kapitalisme-kritik, som socialdemokraternes formand Franz Müntefering satte i gang i slutningen af marts.

Müntefering havde udtalt, at landets store plage er de direktører og kapitalejere, der uden hensyn til fællesskabet udelukkende ønsker at berige sig på samfundets bekostning. Trods milliardoverskud fyres de ansatte, og gode tyske virksomheder splittes op og formøbles på børsen.

Müntefering kaldte disse erhvervsledere for 'markedsradikale' og sammenlignede dem med græshopper, der kaster sig over virksomhederne og fortærer dem, før de drager videre.

Det var sådanne sammenligninger, der provokerede arbejdsgiverformandens maveindhold. Fredag i sidste uge gik han på morgen-tv:

"I stedet for at beskæftige os med de aktuelle problemer taler vi om græshoppeplager, om rovdyrkapitalisme, om associal adfærd og den slags."

Dieter Hundt advarede om, at udenlandske investorer med det debatniveau vil gå uden om Tyskland, når de skal sætte penge i europæisk erhvervsliv.

"Det er da upatriotisk," konstaterede han.

Støtte fra erhvervslivet

Men der er absolut også stemmer i erhvervslivet, der bifalder Münteferings kritik, blandt dem formanden for det tyske industriråd, BDI, Jürgen Thumann.

"Vi arbejdsgivere har et troværdighedsproblem," vurderer han og appellerer til, at arbejdsgiverne - mere end det er tilfældet i dag - går foran som et godt eksempel og påtager sig et socialt ansvar, før de nedlægger arbejdspladser.

"Når man i længere perioder har et tilfredsstillende overskud og alligevel udflager produktionen, kan jeg ikke forstå det" siger han.

Også Porsche-chefen Wendelin Wiedeking har blandet sig:

"I en social markedsøkonomi må vi finde en ligevægt mellem kapital og arbejde, denne bestræbelse undlader mange virksomheder i dag," siger han og beklager, at landets indbyggere ikke havde nogen fremtidsvisioner mere.

"Og hvordan skulle det være anderledes, når lederen af Deutsche Bank annoncerer et rekordoverskud - og for at gøre resultatet endnu bedre meddeler fyringen af 6.000 medarbejdere," påpeger Wiedeking og opfordrer pressen til at gå hårdere til værks imod erhvervsledere, som ikke har andre ideer end at fyre deres ansatte.

"Disse folk har ikke forstået noget."

Blandt fagforeningerne er man glædeligt overraskede over de klare arbejdertoner fra SPD-formanden, blot ønsker man sig at se handling og ikke kun høre ord.

Langt ind i den konservative opposition CDU-CSU møder Franz Müntefering også forståelse, omend den er forsigtig. Nok er de konservative erhvervsvenlige, men eftersom tre ud af fire vælgere i meningsmålingerne angiver, at de giver Müntefering ret, må man være med.

CDU-formand Angela Merkel ventede mere end 14 dage, før hun havde fundet vindretningen og turde kalde Münteferings kritik for 'absurd', mens social-konservative kredse i hendes parti giver Müntefering ret.

Den politiske pensionist Heiner Geissler: "Under påberåbelse af markedets love fremmaner den økonomiske videnskab en anarkistisk samfundsorden, som er ligeglad med ofrene."

Fra andre CDU-medlemmer lyder der krav om lovændringer, så aktionærer får mere indflydelse, jo længere tid de har ejet deres aktie. Det skal styrke investorer med langsigtede planer.

Økonomiminister Wolfgang Clement (SPD) indtager det modsatte synspunkt: Tyskland har brug for risikovillig kapital fra ind- og udland.

"Man skal ikke forplumre, at virksomhederne skal skabe overskud, hvis de vil have succes," siger han.

Også De Grønne har stillet sig på erhvervslivets side.

På godt og ondt

For at føre bevis for påstanden om de skruppelløse kapitalister har Müntefering-fløjen i SPD fremlagt en'sort liste' over de - hovedsageligt engelske og amerikanske - investeringsselskaber, der opkøber og angiveligt ødelægger tyske arbejdspladser.

Det er især den slags kapitalister, Franz Müntefering betragter som 'græshopper'.

Og her gik det galt, for græshoppe-listen var ikke researchet grundigt nok. Flere af de kritiserede udenlandske selskaber har bevisligt reddet kriseramte tyske virksomheder, og nogle af disse har i dag flere ansatte end før, udlændingene kastede sig over dem. Andre 'græshopper' har den socialdemokratisk-grønne regering selv gjort forretninger med, når statsejede virksomheder som f.eks. Forbundstrykkeriet skulle privatiseres.

Men hele sandheden om investeringsselskaber er det ikke: På grund af den tyske krise er landets virksomheder forholdsmæssigt billige at erhverve - og det gør investeringsselskaberne så. Derfor er der også mange eksempler på, at de fremmede kapitalister har sikret sig tysk knowhow og hældt medarbejderne ud på gaden.

Græshopper og jødesvin

Men listen over græshopperne udløser også kritik fra helt uventet kant. Historieprofessoren Michael Wolffsohn fra München mener, at den er direkte antisemitisk.

"Med sin kapitalisme- kritik af erhvervsledere hetzer SPD-leder Franz Müntefering lige som nationalsocialisterne gjorde det mod jøder."

Med sin græshoppe-sammenligning har Müntefering efter Wolffsohns opfattelse frakendt mennesker deres menneskelighed.

"60 år 'efter' bliver mennesker atter gjort lig med dyr, som - det ligger i sagens natur - skal tilintetgøres, udryddes som en plage. I dag kalder man dem 'en plage' eller 'græshopper', dengang 'rotter' eller 'jødesvin'."

De beskyldninger afviser SPD som absurde.

"Jeg kan kun sige, at Wolffsohn hører til de mennesker, der læser uden at læse, der lytter uden at lytte. Alt, hvad der står på listen, har i årevis stået i medierne," siger Michael Müller, der er næstformand i den socialdemokratiske gruppe i Forbundsdagen. Han forlanger en undskyldning af Wolffsohn.

"På trods af al berettiget kritik af antisemitisme, som jeg altid støtter, må man have lov at kritisere virksomheder, der har jødisk kapital. Hvad er det for en verdensanskuelse, hvis man ikke må det?"

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her