Læsetid: 3 min.

Tyskerne stemmer med fødderne

Et stigende antal tyskere vender deres land ryggen. Arbejdsløshed og krise tvinger dem til at emigrere - og arbejds-formidlingen hjælper gerne med flytteudgifterne
15. september 2005

BERLIN - Mike Schram forsøger at lære dansk. Det er synligt svært. Hans tunge vil ikke helt acceptere den knudrede danske udtale, men han hænger i.

"Jeg tror, at det er lettere at finde et nyt arbejde i Danmark. Godt nok har jeg et job i en bank, men det er ikke sjovt mere."

Fyringsbølger er hyppige i den tyske bankverden, og derfor sidder den 34-årige Mike Schram i et undervisningslokale i sprogskolen Prolog, Berlin. Om et par år vil han gerne flytte fra Tyskland med sin kæreste, og for at være sikker på at få et nyt job i Danmark må han forberede sig.

"Hver mandag mødes jeg med en dansk kammerat for at snakke og få mere ud af de to timers undervisning, jeg har om ugen."

Sprogskolen koster ham omkring 500 kr. om måneden. Hvis man er villig til at betale så mange penge, mener man det alvorligt, forklarer Janka Duske fra Prologs sekretariat:

"Dansk er ikke et modefag som spansk eller japansk. I øjeblikket har vi otte-ni dansk-elever. For et par år siden havde vi slet ikke dansk i kataloget," siger hun.

Mike Schram er ikke nogen særling, et hurtigt voksende antal tyskere længes i disse år væk fra den høje arbejdsløshed og et samfund i noget nær permanent krise.

Sidste år valgte 735 tyskere at flytte til Danmark, og i alt vendte 150.667 tyskere ryggen til deres fødeland i 2004.

Tendensen er stigende. Siden den tyske krise for alvor tog fart i 2001, er antallet af emigranter vokset med ca. 20.000 om året. De foretrukne flyttemål er EU-lande, USA, Australien og New Zealand.

Udlandet er yderst interesseret i at modtage de oftest veluddannede mennesker. Australien holder hver måned uformelle orienteringsmøder i Berlin, Hamborg og München for bl.a. at hente sygeplejersker og mekanikere.

Nogle vil bare væk

En del af udvandrerne søger råd hos den katolske organisation Raphaels Werk med 22 kontorer spredt over hele Tyskland.

"Sidste år fik vi omkring 13.800 forespørgsler," fortæller Gabriele Mertens, der er organisationens generalsekretær.

"Nogle vil bare væk - det er de vanskeligste sager. Heldigvis spørger de fleste meget målrettet; de har bestemt sig for et land og ønsker helt specielle oplysninger om leve- og arbejdsvilkårene."

Organisationen, der har navn efter de rejsendes skytsengel, blev grundlagt i 1871 som følge af den store udvandring til USA.

Ligesom dengang er hovedmotiverne for udvandringen i dag økonomiske eller erhvervsmæssige.

"Mange frygter, at de ikke har arbejde næste år, andre er ved at kvæles i det tyske bureaukrati. En del universitetsuddannede finder ingen job i Tyskland og drager til Spanien eller Sverige, hvor de kan få arbejde i deres fag."

Gabriele Mertens tror, at tallet for udvandring er langt højere end de 150.677, som Forbundsrepublikkens statistiske kontor har regnet sig frem til.

"Det tal omfatter kun folk, som har frameldt sig officielt. Hvis man er klog, venter man nogle år på grund af den tyske sygeforsikring og pension. Man har f.eks. en søster, hvor man kan have proforma-adresse, og bliver man syg i udlandet, skynder man sig tilbage til det gode, tyske sundhedsvæsen."

Hvor stort det reelle udvandringstal er, kan hun ikke sige.

Tyske gæstearbejdere

"Vi har en flytning om ugen - især til Østrig, Schweiz, Norge og Sverige. Folk tager det hele med sig," fortæller Wilfried Lange, der sammen med sin kone driver et mindre flyttefirma i Berlin med 30 ansatte.

"Flytningerne begyndte at tage fart for tre år siden. Medvirkende er helt bestemt, at arbejdsformidlingen hjælper med flytteomkostningerne; man er jo glad for at slippe af med de arbejdsløse," siger flyttemanden.

Denne sommer var han på ferie i Schweiz. Hver tredje servitrice, han stødte på, var tysk.

"Før kom gæstearbejderne til os. Nu må vi vænne os til, at vi bliver til gæstearbejdere."

www.raphaels-werk.de

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her