Læsetid: 3 min.

Tyskland deltog i CIA-afhøringer

Tyske sikkerhedsfolk har deltaget i forhør af to CIA-fanger i udlandet, siger tysk indenrigsminister. Fortsat debat om bortførelsen af den tyske statsborger Khaled el-Masri
15. december 2005

BERLIN - I går ville den nye tyske regering endelig befri sig fra alle beskyldninger om hemmelig støtte til amerikanernes bortførelse af den tyske statsborger Khaled el-Masri for et år siden.

Under en debat i Forbundsdagen skulle alle fakta på bordet. Men selvom det lykkedes at give plausible forklaringer på regeringens tilbageholdende omgang med el-Masri, der sad fem måneder i et CIA-fængsel i Afghanistan, bød debatten på en overraskende indrømmelse om andre fanger i amerikansk varetægt.

"Med al tydelighed vil jeg sige, at i Guantanamo er et menneske blevet afhørt eller udspurgt af tyske sikkerhedskræfter," sagde indenrigsminister Wolfgang Schäuble (CDU).

Det drejer sig om skibsbyggerlærlingen Murat Kurnaz. Han er tyrkisk statsborger men født i Bremen. Den efterhånden 23-årige mand blev for fire år siden taget til fange nær en pakistansk koranskole og bragt til Cuba.

Udover Kurnaz er også den 44-årige Mohammed Haidar Sammar, der sidder i et syrisk fængsel, blevet afhørt under overværelse af en tysk udsending. Fængslet er berygtet for brug af tortur. De nye oplysninger kom helt bag på det liberale oppositionsparti FDP:

"Det er en overordentligt bekymringsvækkende hændelse, når tyske myndigheder medvirker til den slags. Det kan en retsstat ikke tillade," sagde partiformand Guido Westerwelle.

Afviser al kritik

I sagen om Khaled el-Masri afviste den nye udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier (SPD), at der er grundlag for kritik af regeringens behandling af hans sag.

De seneste dage er det blevet fremført, at den daværende tyske regering forsøgte at feje bortførelsen ind under gulvtæppet for ikke at belaste det i forvejen anspændte forhold til USA, at bortførelsen var sket på grundlag af tyske efterretningsrapporter, og at en tysk efterretningsmand deltog i afhøringen af el-Masri. Udenrigsministeren slog fast, at Tyskland på ingen måde har bistået ved bortførelsen eller sendt en efterretningsmand til Afghanistan.

"Lige så tydeligt skal det gentages, at den daværende indenrigsminister (Otto Schily, SPD, red.), den daværende udenrigsminister (Joschka Fischer, De Grønne, red.) og jeg først blev bekendt med bortførelsen efter hans frigivelse," sagde Steinmeier, der fra begyndelsen var tæt på begivenhederne. Frem til regeringsskiftet i sidste måned fungerede han som den daværende kansler Gerhard Schröders stabschef.

Steinmeier forklarede, at man straks efter modtagelsen af et orienterende brev fra el-Masris advokat i juni 2004 havde taget skridt til en undersøgelse af sagen.

El-Masri forsøger nu at anlægge sag mod CIA, men da han i sidste uge forsøgte at rejse ind i USA, blev han afvist. Nu har udenrigsminister Condoleezza Rice garanteret, at el-Masri frit kan rejse til USA og føre sin sag, meddelte Steinmeier i går.

El-Masri fik penge

Også den tidligere indenrigsminister Otto Schily er blevet udsat for svær kritik - især fordi han holdt en samtale med den amerikanske ambassadør hemmelig.

Få dage efter frigivelsen af el-Masri i maj 2004 bad ambassadør Daniel Coats om at tale fortroligt med Schily om "en beklagelig sag".

I går forklarede Schilys efterfølger på posten som indenrigsminister, Wolfgang Schäuble, at Schily slet ikke fik oplysninger nok til at indlede en undersøgelse:

"De informationer, som den amerikanske ambassadør gav Schily på denne pinsedag 2004, indeholdt ikke ordet Afghanistan og ingen tidsangivelse af, hvor længe han (el-Masri, red.) blev holdt fanget."

Herefter kom Wolfgang Schäuble med en helt ny oplysning fra ambassadørens orientering om el-Masri:

"I øvrigt blev det sagt (til Schily, red.), at man havde undskyldt sig over for ham (el-Masri, red.). Man var enige om at tie om sagen, og man havde betalt ham en sum penge."

Schäuble nævnte ikke beløbets størrelse. Et ubekræftet rygte i Berlin vil vide, at der er tale om seks-cifret sum.

Oppositionen var ikke tilfreds med ministrenes forklaringer:

"Det handler om opklaringen af svære forbrydelser. Manden er blevet bortført," sagde venstrepartiet Die Linke/PDS' gruppeformand Gregor Gysi.

"Der var ingen arrestordre, de tyske myndigheder blev ikke orienteret. Hvad er det for et venskab," skosede han det tysk-amerikanske forhold.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her