Læsetid: 3 min.

Hvor Tyskland hygger i smug

Alle reportager fra Nordrhein-Westfalen beskriver den vesttyske delstat som et krisesamfund, men der er undtagelser - Münster for eksempel
21. maj 2005

MÜNSTER - Byen er så stor som Århus og har samme funktion: Adresse for et stort universitet. De 48.000 studerende præger bybilledet, butikkerne bærer navne som 'Forever 18' eller 'Bären Treff', hvor man kun kan købe vingummibamser og flotte glas til at opbevare dem i. Sådan noget synes studiner er sjovt.

De opklæbede plakater lokker med '80'er Fest på lørdag' og dobbelt op - det holder drengene meget af.

Pakhusene ved havnebassinet er omdannet til spændende konceptcafeer. På alle gadehjørner står der cykler, den samlede bestand anslås til 500.000. Münster går for at være Tysklands mest cyklende by - når politiet holder razzia for at afsløre manglende lys, fniser hele forbundsrepublikken.

Resten af indbyggerne er overvejende tjenestemænd ansat i forvaltningen, service- eller undervisningssektoren. De fleste har altså fast løn; efter arbejdstid mødes man i en af fortovscafeerne for at nyde den begyndende sommer og en Altbier Bowle (øl tilsat årstidens frugt).

Münster er en hyggesyg ø midt i al den håbløshed, delstaten Nordrhein-Westfalen ellers udstråler.

Hvem er ham, der taler?

Af alle steder har WASG - udbryderpartiet af SPD for de socialt udstødte - valgt Münster til et af deres få vælgermøder. Valgalternativet for Arbejde og Social Retfærdighed udsprang af mandagsdemonstrationerne sidste sommer og blev grundlagt som parti i januar. Stifterne er fagforeningsfolk og eks-socialdemokrater.

Nu er det alvor. På søndag skal de vise, om de evner at samle de skuffede vælgere i en protestbevægelse vendt mod regeringens reformer og sociale nedskæringer.

"I Tyskland bliver seks millioner mennesker afholdt fra at arbejde," råber partiets kandidat i Münster, Hannes Spengler fra scenen, en lille lastbil parkeret foran rådhuset.

"Jeg opfordrer Dem til at ændre dette. Gå hen og stem på søndag. Stem på W-A-S-G," brøler Spengler.

Et par udkommanderede pressefotografer stiller sig op foran scenen.

"Hvem er han," spørger den ene.

"Aner det ikke," svarer den anden og tager et par billeder.

Hannes Spengler kom til Münster for at læse til læge og blev hængende. Det var i 1968, og Spengler blev glødende politisk aktiv. Ord som 'profitmakismering' anvender han gerne.

"Jeg er ikke personligt ramt af regeringens sociale nedskæringer - jeg har min gode pension - men mange er," fortæller han til Information.

"I virkeligheden er Nordrhein-Westfalen en rig delstat. Det kan ikke være rigtigt, at direktørerne bestemmer, hvor kapitalen flyder hen. De er ligeglade med mennesker, sådan er kapitalismen. Jo mindre de ansatte får i løn, jo større er fortjenesten."

Münster - en truet ø

Der står højst 30 mennesker foran WASG's scene. Det lokale politi regner ikke med optøjer, en enlig betjent læner sig søvnigt op ad rådhuset, mens bybusserne selv må masse sig gennem de få forsamlede på pladsen.

En af dem er Magdalena Gersmann:

"Jeg arbejder for fagforeningen og rådgiver de ledige. Der sker ting... Folk bliver presset ud af arbejdsmarkedet. Jeg kan ikke vælge noget andet parti end WASG."

Argumenter om, at Münster ligner en rig by med sine 'bare' 9,4 procents ledighed, bider ikke på hende.

"Münster er en lykkelig ø, men øen er truet, som jeg ser det. Bare fordi det går lidt bedre her, betyder det ikke, at det er godt. Vi har universitetet og uhyggeligt mange akademikere, som ikke finder arbejde. De bliver hængende her, for hvor skal de ellers flytte hen?"

Samtlige tilhørere på pladsen er mindst 35 år gamle, de studerende fra Attac-generationen stopper end ikke op for at høre.

Den næste taler tager ordet:

"Vi er den lille mands parti. Vi er Willy Brandts efterfølgere. Vi ønsker et godt liv og et land i social balance."

Hannes Spengler ved, at det bliver svært på søndag. Om WASG kan nå op over spærregrænsen på fem procent tvivler han på.

"Hvis bare vi få to procent af stemmerne, er det flot."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her