Læsetid: 3 min.

Tyskland styrker indsats mod sort arbejde

Et lokalt byrådsmedlem i Oldenburg har meldt Danish Crown til politiet. Formålet er blandt andet at afprøve, om modellen med polske kolonnearbejdere er lovlig. Den tyske regering skærper reglerne - og det er kun godt, siger Danish Crown
4. maj 2005

OLDENBURG - Under en ophedet debat på et byrådsmøde tidligere på foråret i den tyske by Oldenburg truede et byrådsmedlem, Hans-Henning Adler, en lokal direktør fra Danish Crown med at slæbe ham for retten. Og truslen blev alvor. Anklagen lyder på svig med medarbejdernes socialforsikring samt løndumping.

Danish Crown beskæftiger et sjak polske arbejdere i sin fabrik i Oldenburg. Polakkerne må ikke bare komme til Tyskland for at arbejde, Tyskland har nemlig gjort brug af den syv-års overgangsordning efter EU-udvidelsen for et år siden, der forbyder dem at flytte efter arbejde i Tyskland. Men hvis et polsk firma udfører en opgave i Tyskland, må det godt tage egne folk med. Denne konstruktion benytter Danish Crown og mange andre i den tyske kødindustri sig af.

"Jeg sætter spørgsmålstegn ved konstruktionen som sådan. Hvis arbejdet foregår inden for fabrikkens fire vægge, og arbejderne er fuldstændigt integrerede, så er det ikke en tjenesteydelse. I virkeligheden er de derinde og gør, hvad de får besked på," siger Hans-Henning Adler fra det venstreorienterede parti PDS.

I Tyskland skal arbejdsgiverne betale en del af socialforsikringen. Men da det polske sjak er hyret via et mellemfirma, har Danish Crown intet med deres løn eller socialforsikringer at gøre. Det vil Adler gerne have afprøvet for retten, ligesom han gerne vil afprøve lønniveauet - som Danish Crown officielt ikke kender noget til.

Anklageren tager om et par måneder stilling til, om der skal rejses en sag eller om anmeldelsen skal droppes efter endt politiundersøgelse.

Danish Crown tager den foreløbigt med ro: "Vi har ikke hørt noget fra anklagemyndigheden, vi tror ikke, der ligger mere i det. Borgmesteren er glad for de aktiviteter her," siger Jens Haven Christiansen, divisionsdirektør i svinekødsdivisionen. Oldenburg og omegn er et gammelt slagteriområde, og der var glæde over at få liv i de store fabriksbygninger igen, efter andelsslagteriet på stedet var gået ned, nogle år inden Danish Crown-selskabet Tulip købte bygningerne.

Men det er ikke kun Danish Crown, der benytter sig af østeuropæiske sjak til bestemte opgaver i fabrikken. Modellen er meget udbredt på tyske slagterier. Efter stribevis af artikler og udsendelser i tyske medier vil regeringen nu gribe ind.

Først skal der stoppes et hul i lovgivningen, og så skal der mere kontrol til. Tyskland har tidligere haft lignende problemer i byggebranchen og har derfor lagt den ind under den såkaldte udstationeringslov. Den skal nu også omfatte slagteribranchen, og det betyder, at tyske regler om løn og arbejdsforhold skal overholdes.

En stor del af det tyske arbejdsmarked er traditionelt reguleret ved overenskomster mellem arbejdsmarkedets parter, så derfor tøver den tyske regering med at indføre en lovpligtig mindsteløn. Til gengæld styrker regeringen indsatsen mod sort arbejde generelt.

"Det er ikke EU-retten, der er problemer med. Det, som giver os og andre EU-lande problemer, er den energi, til tider også den kriminelle energi, som bliver brugt på at bryde den," sagde den tyske erhvervsminister Wolfgang Clement forleden.

I finansministeriet, hvor kontrollen har hjemme, ruster de op. I løbet af året skal den indsatsstyrke, der bekæmper sort arbejde, komme op på 7.000 mænd mod nu godt 5.000, fortæller Sandra Hildebrandt, der er talsmand i Wolfgang Clements erhvervsministerium.

Så sent som for en uge siden kunne indsatsstyrken "mod misbrug af service-friheden" fremlægge en succeshistorie: I et tysk-østrigsk-ungarsk samarbejde afslørede de bagmændene bag organiseret formidling af ungarske billig-arbejdere til især sydtyske slagterier. Anklagerne i denne sag er de samme som dem, Hans-Henning Adler gerne vil have afprøvet i Oldenburg: Mangel på socialforsikring og løndumping.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her