Læsetid: 3 min.

Tyskland i vadestedet

Noget er forbi. Men er noget andet ved at tage form? I anledning af at det i dag er 15 år siden Tyskland blev genforenet, vil Information i de kommende uger sætte fokus på den tyske tilstand lige nu
3. oktober 2005

Det er ikke noget objektivt. Snarere en fornemmelse. Og så alligevel. En gang imellem kulminerer hele verden i blot én sætning: Es war schön damals, als man keine Angst hatte - "det var dejligt, dengang man ikke var bange". Sagt af en 36årig tysk kvinde, som har været arbejdsløs i fem år - én af pt. 4.728.000.

Femten år efter genforeningen befinder Tyskland sig - ja, i hvad? En krise? Depression? En tilstand af kollektiv angst? Eller blot endnu en overgangsperiode? "Tyskerne er rådløse", siger forfatteren Christa Wolf i et interview med Die Zeit. Og hendes kollega Juli Zeh taler om en "enerverende uoverskuelighed".

Noget er forbi, så meget er sikkert. I 1998 flyttede regeringen fra det hyggelige Bonn til metropolen Berlin. På samme tid kom den rød-grønne regering til magten - en premiere, et unikum i tysk politik, som var forbundet med store forventninger og forhåbninger. Der var nybegyndelse i luften, et slags opbrud - ikke udadtil, men indadtil.

Efter otte år mere med Helmut Kohl i spidsen, mere end seksten år i alt, trængte Tyskland til frisk luft, til foryngelse, fornyelse, forandring. Politisk. Kulturelt. Nærmest hvor som helst. Der blev talt meget om en ny, en "Berliner"-republik - et begreb, der aldrig blev defineret præcist, udover det, som det ikke måtte være - den gamle Bonner-Republik. Det er denne opbrudsstemning, som nu er forsvundet. Og meget symbolsk er den rød-grønne regering, som efterlader et changerende, tvetydigt billede, i disse dage ved rydde regeringskontorerne.

"Debatterne florerer, men der er underlig tavst i Tyskland. Det kommer næsten aldrig til demonstrationer, hvor mismodet over de sociale urimeligheder og en ubøjelig kritik af de bestående forhold falder sammen. Stemningen visner hen foran en virkelighed, som i sin helhed nærmest ligner vejret, som man jo heller ikke har nogen indflydelse på", beskriver en journalist for Frankfurter Allgemeine Zeitung den tyske virkelighed anno 2005.

En virkelighed, der femten år efter genforeningen er kendetegnet ved en kløft mellem øst og vest. Som Christa Wolf udtrykker det: "I kraft af de materielle konsekvenser af den tyske enhed, frem for alt naturligvis den høje arbejdsløshed, findes der hos mange østtyskere en fornemmelse: Vi er de underlegne, og, det er vigtigt, vesttyskerne anser os som underlegne og ser ned på os. Der har fra vestens side ikke været en trang til at lære fra de andre, altså fra os. Man har været for overlegen. Heller ikke i dag kender man hinanden."

En broget virkelighed!

"Bagved os er der kun ruiner, splintrede sammenhænge og historiens skår, efter Hitler og de rabiate svar på ham vil de ikke føje sig til en helhed. Erindring lader sig ikke længere organisere til et fælles lager, en kollektiv hukommelse", hedder det i en ny bog af Wilfried F. Schoeller, litteraturkritiker og professor ved universitetet i Bremen. Kan denne virkelighed gribes, beskrives, formidles? Naturligvis ikke, ikke i sin helhed! Man kan dykke ned i den, hente nogle brikker op, som måske sætter sig sammen til en mosaik. Motivet vil stadigvæk være individuelt fra betragter til betragter.

Alligevel vil vi forsøge os! Information vil i de kommende uger dykke ned i den tyske virkelighed anno 2005 og prøve at tegne nogle konturer på det uigennemsigtige. Vi vil kigge tilbage for at se, hvad der har været med til at forme tyskernes selvforståelse - for eksempel efterkrigstidens store debatter. Vi vil besøge steder, som fortæller noget om den tyske identitet. Vi vil portrættere og tale med tyske forfattere for at høre, hvordan de ser på samtiden. Og vi vil sætte fokus på, hvordan tyskerne ser sig selv i dagens Europa. "Det var dejligt, dengang man ikke var bange" - det er udgangspunktet. Hvor vores rejse igennem denne brogede virkelighed ender, det ved vi endnu ikke.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her