Læsetid: 5 min.

U-lande tvinges til at forgylde finanskonger

Investeringsfirmaer opkøber u-landes 'dårlige gæld' for en brøkdel af det pålydende beløb og går rettens vej for at få tilkendt hele beløbet - plus renter...
1. marts 2007

NEW YORK - Finansministerierne i verdens allerfattigste lande arbejder på lånt tid med at finde støvekosten frem og gå igennem alle de gamle gældspapirer fra halvfjerdserne, firserne og halvfemserne.

Hvis de venter på, at nogle andre gør arbejdet, for eksempel et investeringsfirma på de britiske jomfruøer, kan det koste dyrt. Investeringsfirmaerne opkøber landenes gæld, ofte for blot en tiendedel af gældens pålydende værdi, og derefter går de rettens vej i USA eller Storbrittannien for at kradse hele beløbet ind, med renter, sagsomkostninger og dummebøder-

Humanitære organisationer raser over fremgangsmåden og advarer om, at hvis ulandene tvinges til at betale de store gældsposter, kan det få katastrofale følger for de fremskridt, der er opnået økonomisk og socialt gennem udviklingsbistand og gældssanering.

Ovenstående er naturligvis kun relevant, hvis de ludfattige u-lande rent faktisk kan tvinges til at betale eller på anden vis udpantes, men det var netop på det punkt, at der kom skred i sagerne i sidste uge ved retten i London.

Traktorgæld sidder fast

En engelsk dommer slog sidste torsdag fast, at firmaet Donegal International har ret til at opkræve Zambias gæld til Rumænien, som firmaet købte i 1999 for knap fire mio. dollar. Zambia kategoriseres af FN's Udviklingsfond (UNDP) som værende blandt verdens fattigste og mest forgældede lande i dag.

Det startede ellers nogenlunde, da Zambia i 1979 købte traktorer i Rumænien - under samme betingelser som mange andre u-lande købte produkter af rigere lande på den tid, herunder Danmark:

Vi låner jer penge, så I kan købe vores industriers teknologi (som ofte viste sig at fungere rigtig skidt i modtagerlandet, herunder Zambias rumænske traktorer).

Gælden var oprindeligt på 15 mio. dollar og blev under forhandlinger mellem Zambia og Rumænien i 1999 vurderet til ca. 30 millioner. Kort før papirerne kom til underskrift med en pris for Zambia på tre mio. dollar, tilbød Donegal International Rumænien knap fire mio. for gælden. Solgt.

Donegal sagsøgte efterfølgende Zambia ved en engelsk domstol for 55 mio. dollar: 30 mio. dollar med renter, sagsomkostninger og strafbøder.

Den britiske nødhjælpsorganisation Oxfams jurister anslår, at dommeren formentlig ender på et beløb på mellem 10 og 20 mio. dollar.

"Lad være med at betale gælden," siger den afgående biskop i det indfyldelsesrige Kirkernes Råd i Zambia, Japhet Ndhlovu.

"Det er moralsk korrekt for Zambia at nægte at betale. Hvoran kan de (investeringsfirmaet. red.) betale så beskedent et beløb og så opkræve et enormt beløb? Hvorfor kommer de efter et land med så beskedne ressourcer?"

Problemet er imidlertid, at når retten i London inden så længe fastsætter det beløb, som Zambia skal betale, så er der næppe meget landet kan gøre for at forhindre Donegal i at få fingre i pengene.

Retten havde indtil i torsdags indefrosset Zambias aktiver i Storbritannien, men valgte at droppe det tiltag i samme åndedrag, som den gav Donegal ret til opkrævning.

En analytiker med speciale i virksomheder med financielle problemer ved investeringsbanken Goldman Sachs beskriver situationen således:

"Folk, der hører om handel med gæld er ofte forbløffede over, at der er penge i det, fordi det er vanskeligt at inddrive gælden," siger A.D., som ikke ønsker sit navn offentliggjort.

"Men man skal huske på, at der gælder de samme regler for landes aktiver som for virksomheders aktiver. Problemet er ikke juridisk, når du har 200 jurister og råd til at føre lange retssager. Det har investeringsfirmaer, der arbejder i gældsmarkederne. De ved, at hvis de får medhold i en amerikansk eller engelsk retssal, så er der aktiver, som kan indefryses, og så kan intet stoppe dem. Det er væsentligt at forstå, at det ikke er et praktisk problem, vi taler om - man kan næsten heller ikke forstille sig at drive forretning, hvis der ikke er mulighed for at komme efter skyldnere," siger A.D.

Zambia kan således ikke bestride, at gælden i sig selv er lovlig, men har under retssagen i London forsøgt at påvise, at firmaet ulovligt skaffede sig adgang til information om gældens eksistens og anklagede Donegal International for at ty til spionage for at få information fra landets finansministerium.

Gældsgribbe

Reaktionen fra humanitære organisationer efter dommen i torsdags var rasende.

Den amerikanske politiker, borgerrettigshedsforkæmper og leder af Rainbow/PUSH Coalition, Jesse Jackson, skrev i avisen Chicago Sun-Times:

"De kaster sig over de fattigste lande, fjerner ressourcer fra de mest desperate folkeslag - finansverdenens milliardærer fylder lommerne med penge som skulle være gået til at brødføde børn, hvis familier tjener mindre end en dollar om dagen. De kaldes gældsgribbe (vulture funds, red.).

De beskytter deres fortjeneste ved at give fede checks til politikere og lobbyister. En af de førende vulture funds ledes af en mand, der gav store beløb til George W. Bushs valgkampagne. Tiden er inde til at stoppe de skamløse firmaer, nu."

(De 'fede checks', som Jackson henviser til, kommer fra milliardærerne Martin Sheehan og Paul Singer, der ejer Debt Advisory International, det amerikanske moderselskab for Donegal International, der har base på de britiske jomfruøer. Firmaet har givet præsident George W. Bush gennemsnitligt 200.000 dollar årligt i politiske bidrag de sidste seks år.)

Caroline Pearce fra den britiske organisation Jubilee Debt Campaign, som arbejder for gældssanering for fattige lande, mener at Donegal og retssagen gør nar af det internationale samfunds forsøg på at lette gældsbyrden for verdens fattigste lande.

"Hvad lavde vi hele sidste år? Hvad lavede Blair og Bush ved G8-topmødet i Gleneagles? Gældssanering var et af de helt centrale emner, og der er endda enighed på området. Gældsbyrden skal lettes. Hvordan kan vi sanere et lands gæld med den ene hånd og lade gældsgribbene flyve med den anden? Firmaer som Donegal er dybt umoralske - for Zambia vil kravet formentlig betyde alvorlige sociale forringelser, og planlagte forbedringer af landets infrastruktur må formentlig skrottes." Både Pearce og Jesse Jackson opfordrer præsident Bush til omgående at skride ind og stoppe vulture funds.

I sidste uge fik de hjælp i den amerikanske kongres af demokraten John Conyers, som udbad sig en forklaring under et møde med præsident Bush:

"Jeg bad om en forklaring på den spekulation i gæld, der foregår på bekostning af den fattige skyldner, hvor gælden købes op billigt, og de sagsøges for det fulde beløb. Jeg spurgte præsident Bush om Michael Sheehan og Paul Singer, og om han vil være villig til at stoppe det utrolige misbrug af regeringshjælp til fattige nationer. Bush svarede, at han intet vidste om det, men omgående ville sætte en mand på at opklare situationen."

Conyers foreslår således, at USA's domstole i sager om private mod nationalstater overlader afgørelsen til Det Hvide Hus eller Udenrigsministeriet.

Retten i London har endnu ikke afsagt kendelse om det beløb, som Zambia skal betale til Donegal International.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her