Læsetid: 3 min.

U-landsorganisation truer EU og USA med WTO-domstolen

Hvis ikke EU og USA rydder gevaldigt op i deres landbrugsstøtte, må de regne med at blive sagsøgt for ulovlig støtte ved WTO-domstolen. Det siger u-landsorgani-sationen Oxfam, der har fået eksperter til at gennemgå en række støtteordninger
30. november 2005

BRUXELLES - EU og USA bryder reglerne i Verdenshandelsorganisationen WTO. Over 80 milliarder kroner af deres landbrugsstøtte lever nemlig ikke op til aftalerne, og ville med gode chancer kunne udfordres ved WTO-domstolen. Det siger u-landsorganisationen Oxfam, der har fået en række jurister, økonomer og handelseksperter til at analysere den eksisterende støtte.

Det er kun få dage siden, at EU's landbrugsministre vedtog en omstridt reform af EU's støtte til sukkerproduktionen. For et år siden tabte EU en retssag om sukker ved WTO's domstol. Sagen var anlagt af Brasilien, Australien og Thailand. På samme måde tabte USA en sag om støtte til produktion af bomuld, som Brasilien havde anlagt.

Oxfam, som er kendt for grundige undersøgelser, har fået eksperterne til at se på i alt 11 produkter fra tomater over majs til skummetmælk produceret i EU og USA. Ifølge rapporten giver USA 58 milliarder kroner og EU 26 milliarder kroner i "markedsforstyrrende" støtte til de undersøgte produkter.

"Som resultat lider 38 udviklingslande under ufair konkurrence, deriblandt større lande som Mexiko og Brasilien ligesåvel som fattige lande som Malawi og Mozambique," vurderer Oxfam.

Oxfam mener, at de undersøgte støtteordninger enten er i strid med reglerne, fordi de kun støtter indenlandske produkter, eller fordi de trykker markedsprisen og presser andre landes erhverv.

Kommissionen afviser

Michael Mann, talsmand for EU's landbrugskommissær Mariann Fischer Boel, afviser Oxfams beskyldninger på det skarpeste. Dels har EU allerede gennemført en række reformer på landbrugsområdet, dels skal støtten til frugt, grøntsager og vin reformeres næste år. Frugt og vin er blandt de afgrøder, Oxfam har undersøgt.

"Vi var sikkert allerede blevet udfordret (med WTO-retssager, red.), hvis der havde været nogle illegale støtteordninger," siger Michael Mann.

På trods af reformerne er der stadig støtte, der strider mod WTO's regler, mener Oxfam og peger blandt andet på EU's opkøb og salg af smør og mælkepulver samt eksportstøtten. Ordningen gælder kun for EU-producenter, og det er - mener Oxfams eksperter - i strid med reglerne om, at man ikke må diskriminere mellem egne og importerede varer.

Heller ikke her mener Michael Mann, at Oxfam har ret, i stedet peger han på systemets logik. "Hvis man giver landbrugsstøtte, så giver man det jo til sine egne folk, ikke til alle andre," siger han.

Truer med retssager

Men hvis EU's eksport presser de lokale priser, kan landene anlægge en sag, fastholder Oxfam, og nævner alene for mælkepulver otte lande, der ifølge rapporten kunne få held med at vinde en sag.

"Valget ligger nu hos USA og EU: Enten må de se gentagne retssager i øjnene, som vil tvinge reformerne igennem styk for styk, eller de forhandler frimodigt i Doha- handelsrunden," siger Oxfam.

Et af de lande, der har store interesser i at sælge sine landbrugsprodukter til blandt andet EU, er Brasilien. Nilo Dytz er ekspert i WTO-retssager på den brasilianske ambassade i Genève, hvor WTO har sit hovedkvarter. Han vil ikke kommentere rapporten uden at have studeret den nærmere. Lige nu arbejder Brasilien hårdt på at få "de bedst mulige resultater" i den indeværende forhandlingsrunde. Næste store skridt er ministertopmødet i Hong Kong fra den 13. til den 18. december.

Men Dytz er meget interesseret i rapporten. "På baggrund af tidligere analyser fra Oxfam tror jeg, at denne rapport vil være et meget vigtigt bidrag til disse forhandlinger," siger han.

"Det handler om at skabe opmærksomhed i udviklingslandene om den støtte, EU og USA giver."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her