Læsetid: 2 min.

'Ubehagelig sag'. 'Ulovlig agentvirksomhed'. 'Problem: Fik en Guldfugl'

Både Rigsadvokaten og statsadvokaterne blev informeret om, at Dan Lynge blev brugt som ulovlig agent, antyder nyt dokument hos Lynge-kommissionen
27. april 2005

Det store spørgsmål om, hvorvidt dansk politi og justitsvæsen brød loven i sit samarbejde med eksrockeren Dan Lynge fra 1991-95 tog i går en ny drejning, da den såkaldte Dan Lynge-kommission kunne præsentere et håndskrevet mødereferat, der direkte indeholder ordene 'ulovlig agentvirksomhed'.

Referatet stammer fra et årsmøde i oktober 1995 hos Rigsadvokaturen, hvor både rigsadvokat Henning Fode og alle landets statsadvokater var tilstede.

Her orienterede Sjællands statsadvokat, Erik Merlung, under punktet 'eventuelt' sine kolleger om hans erfaringer med Dan Lynge - med politikælenavnet Guldfuglen - mens vicestatsadvokat Karen-Inger Bast tog referat.

I det officielle maskinskrevne referat fra årsmødet står der intet om Merlungs orientering.

Men i Karen-Inger Basts håndskrevne noter, som blev brugt til at diktere det officielle referat, kan man derimod læse: "Ubehagelig sag". "Ulovlig agentvirksomhed". "Problem: Fik en Guldfugl".

Advarsel

Allerede i oktober sidste år kom det frem, at Erik Merlung havde orienteret Rigsadvokaten og statsadvokaterne om Dan Lynge på mødet.

Det skete, da Merlung selv blev afhørt i Dan Lynge-kommissionen om sin rolle i sagen. Her afslørede et andet notat, at Merlung havde nævnt Lynge på mødet i forbindelse med en våbensag fra Greve, hvor Lynge efter aftale med politiet stjal våben fra Bandidos, som politiet senere skulle beslaglægge ved at 'tage' Lynge i en fartkontrol.

"Jeg havde behov for at få fortalt den traurige historie, jeg havde været vidende til de seneste måneder. Jeg ville advare min kolleger: 'Det kan ske for alle. Pas på, pas på for sådan noget kan løbe løbsk'," fortalte Merlung dengang.

Dét, Merlung gerne ville advare sine kolleger om, var, at det kunne løbe løbsk at arbejde med meddelere, fordi der ingen procedurer var på området, hvorfor han mente, at systemet i Lynges tilfælde var 'smeltet ned' og ikke længere havde styr på tropperne.

Derudover kunne Merlung ikke erindre meget om hverken mødet eller orienteringen.

Det samme gjaldt både Henning Fode og Karen-Inger Bast, som i går blev afhørt.

Rigsadvokaten havde 'ingen erindring overhovedet' om Merlungs ord på mødet.

"Der nævnes jo så mange ting under punktet 'eventuelt' på de her statsadvokatmøder, det kan være sjove ting, tilfældige ting osv.," forklarede Henning Fode.

"Det var først, da jeg fik anmodningen fra kommissionen her, at jeg besluttede at gå ned i sagen, og der fandt jeg så det håndskrevne notat."

Ingen erindring

Notatets forfatter, Karen-Inger Bast, havde heller ingen erindring om mødet, eller hvad Merlung havde sagt.

"Jeg kan godt se, det er min håndskrift, men spørgsmålet er, om jeg i dag kan huske baggrunden for det," sagde Karen-Inger Bast, der i 2003 blev beskyldt for inhabilitet, da hun for Statsadvokaten for København ledede en kulegravning af Lynge-sagen.

"Hvis jeg havde kunnet huske de fire linjer dengang, ville jeg have gjort opmærksom på det," sagde hun med reference til kulegravningen.

Bast understregede, at hendes dårlige erindring kan hænge sammen med, at hun har taget referater til mange statsadvokatmøder, hvor der bliver drøftet mange ting.

"Jeg vil nødig fremstå som én, der siger, at 'det ved jeg ikke noget om', men sandheden er, at jeg simpelthen bare ikke kan huske det," sagde hun.

Hertil svarede kommissionens udspørger, advokat Gunnar Homann, tørt:

"Hvis det kan være til nogen trøst, så kan Rigsadvokaten og Merlung heller ikke huske noget om det."

Dan Lynge-kommissionen fortsætter i dag, hvor bl.a. højesteretsdommer Asbjørn Jensen skal afhøres.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu