Læsetid: 4 min.

Det ubevidste fortalt gennem humor

En ny og befriende gennemtænkt antologi om den 'fandens bestilling', det er at være psykoanalytiker, sender lidt frisk luft ind i den danske debat om dette og hint
27. april 2006

Et sted midt i den nye antologi om psykoanalyse En Fandens bestilling - kan vi slippe for det ubevidste, som de to psykoanalytikere Jean-Christian Delay og Elisabet Holst har redigeret med både danske, udenlandske, gamle og splinternye bidrag fra folk involveret i psykoanalyse, er der en tegning af humoristen Gary Larson. En cowboy truer med sin rygende skyder en liggende skikkelse. "Hvad er jordens omkreds? Hvem skrev Odysseen og Illiaden? Hvad er gennemsnitsnedbøren i Amazondalen?" Fra den anden side af gaden råber en anden cowboy "Bart, dit kvajhoved, du kan ikke skyde først og stille spørgsmålene bagefter!"

Delay bruger i artiklen "Eros i bioteknologiens tid - eller om ikke-viden i informationsalderen" tegningen til at illustrere problemet med at stille spørgsmålene for sent - og dog. Han beretter om en ung pige, der er på vej fra det ene plastikkirurgiske indgreb - på næsen - til det næste - på brysterne - og som hver gang indhenter sin fars tilladelse.

"Kan kærlighedens sammenfiltrede tråde løsnes med skalpellen eller skyderen?", spørger Delay. Pigen leder efter sin identitet og med faderens accept giver skalpellen det prompte svar - indtil næste gang.

Det danske bogmarked vrimler ikke ligefrem med bøger om psykoanalyse. Bortset fra et naturligt forhold til Woody Allen har vi heller ikke nogen synderlig naturlig omgang med psykoanalytiske begreber. Dansken tror sig herre i eget hus, indtil den dag huset smuldrer, depressionen truer eller selvmordet gør et pludseligt indhug, selv om alt jo gik så godt. Bagefter hober spørgsmålene sig op.

Lidelse og død

At der ikke længere er nogen, der hverken bevidst eller intuitivt kan høre, at der er nogen eller noget, der taler gennem gentagen plastikkirurgi, depression, spisevægring, alkoholisme, narkomani eller fobier, er tragisk. At nærme sig det ubevidste igen, kan derfor kun gøres gennem komikken eller i en så varsom indkredsen, som denne antologi udgør. Hvordan gå lige til emnet i en tid, hvor alle tror, at seksuel frigørelse har sendt Freud på pension, bragt sindets dybeste lyster op på lagnet, og resten kan vel klares med Prozac?

Redaktørerne af En Fandens bestilling har klogeligt valgt at liste sig ind på emnet om det ubevidste, "der ikke er til at holde ud", gennem fire artikler om meget konkrete problemer. De viser, at den psykoanalytiske erfaring langt fra kun drejer sig om noget intimt.

Eric Allouche, der som psykolog arbejder med stofmisbrugere lægger ud i "Det genfundne Paradis" og beskriver narkomanen som social myte, hvor nydelsen altid betales med lidelse eller død.

En narkoman har gjort Allouche opmærksom på, at der altid tales om narkomani ved juletid - fordi der er brug for at de andre føler sig godt tilpas. Allouche bemærker, hvordan der netop altid kun tales om misbrugerens helvede. Hvem er så i Paradis, og hvad er det for en nydelse, vi (andre) dermed ikke vil se i øjnene, og som vi har givet afkald på i en grad så den er ... fortrængt?

Marina Testa Pedersen fortsætter den blide provokation med at skrive indfølende om "Det fremmede" om oversættelse, modersmål, faderfunktion og det flerkulturelle, så man både forstår angsten hos den, der tager imod, og den der ankommer.

De måske egnede

Derefter tager Jane Bykær fat i en sylespids analyse af den glidning, der i Danmark er sket fra bistandslovens formuleringer til den såkaldte 'servicelov'. Hun bruger Peter Høegs omdiskuterede roman De måske egnede til at vise, at der i den nye lov er en forudindtaget opfattelse af, hvad et menneske skal være. I stedet for at yde hjælp når "den unge har vanskeligheder", skal de unge nu have "samme muligheder for personlig udfoldelse, udvikling og sundhed som deres jævnaldrende." Det sikkert velmente lighedsbegreb, forudsætter en målestok og derfor en norm, der svarer til et ubevidst overjeg for subjekterne - ganske som den "storslåede plan" børnene skal efterleve i Høegs roman.

Niels Møller skriver om unge i sin analyse, og efter disse fire indledende artikler tages der fat på mere 'vanskelige' emner. Kærligheden for eksempel, som Delay kredser om med så gammel en tekst som Sokrates' Symposium med både homoseksualitet, fremmede kvinder og kønnets gåde.

Antologien kommer vidt omkring. Man kan læse om psykoanalytisk behandling af en psykose - hvilket Freud ville have nægtet, men som i allerhøjeste grad fortæller noget om, hvorledes senere psykoanalytiske erfaring har vist, hvordan et menneske træder ind i verden og tiden - eller undgår det og bliver psykisk syg.

Centralt står Freuds tekst om "Masochismens økonomiske problem", der indfører ideen om en dødsdrift. Ikke mindst trækkes der nye perspektiver op i sammenstillingen mellem videnskab og psykoanalyse, der slet ikke behøver at stå i modsætningforhold, skriver Delay, læge og analytiker.

Den diskuterer også de forsøg på at kontrollere psykoterapier, der har været i Danmark, men især i Frankrig. Forsøg, som "er helt på linje med modernitetens selvforståelse", hvor rationaliteten kan omfatte alt.

Men sproget undslipper! Det sprog, som det ubevidste viser sig i som sprækker, lapsus, som drømmens rebus, og hvor "psykoanalytikerens funktion har noget at gøre med at tage en andens ord på sig, indtil pågældende selv kan bære dem." For selv at læse sig ind i den kreativitet, det ubevidste og dets italesættelse lukker op for, er der to digte i bogen - et af den engelske digter Philip A. Larkin, på både engelsk, fransk og dansk for at vise oversættelsens fortolkende forskydninger, og Celans digt "Ingensrose": "Somme tider for så vidt/ blot intetheden stod mellem os, fandt/ vi fuldstændig frem til hinanden".

Jean-Christian Delay og Elisabet Holst (red.): 'En Fandens bestilling - kan vi slippe for det ubevidste', Forlaget Frydenlund, 222 s., 269 kr. ISBN 87-7887-282-0

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her