Læsetid: 2 min.

'Jeg udelukker ikke nogen som helst!'

Jesper Langballe afviser at have udelukket navngivne forskere fra det nye forskningscenter i islamisme og terrorisme, men fastholder, at han personligt finder Carsten Niebuhr Instituttets forskere 'aldeles uegnede'
10. november 2006

Adskillige medier, heriblandt Information, bragte i går artikler, der omtalte, hvordan forskningspolitisk ordfører Jesper Langballe (DF) på forhånd udelukkede forskerne Jørgen Bæk Simonsen og Tim Jensen fra deltagelse i det nye forskningscenter for islamisme- og terrorismestudier. Forskningscentret er netop blevet bevilget 10 millioner kroner på næste års finanslov.

Men det er 'absurd', siger Jesper Langballe:

- Hvorfor er det absurd? Er det da ikke det, du har sagt?

"Aldrig! Jeg udelukker ikke nogen som helst, og har aldrig gjort det. Det er simpelthen en forfalskning," siger Jesper Langballe.

- Men er det ikke korrekt, at du om både Tim Jensen fra Syddansk Universitet og Jørgen Bæk Simonsen fra Carsten Niebuhr Instituttet i særdeleshed har sagt, at 'man ikke kan bruge dem til noget som helst'?

"Når journalister spørger, hvorfor jeg ikke er tilfreds med den forskning der leveres, så forklarer jeg det gerne. Carsten Niebuhr Instituttet giver ikke svar på spørgsmål om sammenhænge mellem islamisme som åndsbaggrund og den handling, der er terrorisme. Det er det, vi ønsker undersøgt, og derfor kan vi ikke bruge den forskning de leverer," siger Jesper Langballe.

- Der er vel alligevel et klart signal i, at du har betegnet institutleder Jørgen Bæk Simonsen som uegnet, og at Dansk Folkeparti klart har ønsket, at det nye center skulle ind under Forsvarsministeriet?

"Det, at jeg har en personlig mening, betyder jo ikke, at jeg afviser nogen. Jeg forestiller mig, at de statslige forskningsråd indstiller medlemmer til bestyrelsen, og så er det naturligvis den, der skal ansætte forskerne. Vi politikere bør aldrig have direkte indflydelse på, hvem der får forskningsmidlerne," siger Jesper Langballe.

- Men Dansk Folkeparti krediteres dog overalt for, at den særlige forskningspulje til koldkrigsforskning absolut skulle gå til historikeren Bent Jensen?

"Det er ikke noget, du har hørt mig sige! Jeg har aldrig sagt, at det specifikt skulle være Bent Jensen, og jeg vil meget gerne vide, hvem der skulle have insisteret på det fra Dansk Folkepartis side. Der havde tidligere været en bevilling til koldkrigsforskning på SDU, hvor man havde én af Danmarks største kompetencer på området. Derfor er der vel ikke noget odiøst i, at man - hvis man vil fremme en kritisk koldkrigsforskning - i sidste ende vælger en institution, der har disse kompetencer? Det er jo ikke sådan, at forskerne i dette stofområde hænger på træerne," siger Jesper Langballe.

- Hvad er det, der gør, at du mener, Carsten Niebuhr Instituttets forskere uegnede?

"Det er fordi Carsten Niebuhr Instituttet er indfedtet i politisk korrekthed, og efterhånden fuldstændig har umuliggjort sig selv som videnskabelig institution. Bare et eksempel: under Images of the Middle East-festivalen udgav man antologien Broen, hvor 14 forfattere fra en halv snes lande bidrog. Men der var ingen fra Israel, fordi den saudi-arabiske sponsor i så fald ville trække sin støtte. Det knæfald for islamisk totalitarisme er helt betegnende for instituttet som sådan," siger Jesper Langballe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her