Læsetid: 2 min.

Udfordringer for dansk økonomi

25. juni 2007

Konkurrencestyrelsen har netop udarbejdet en omfattende redegørelse over den økonomiske situation i Danmark. Redegørelsen peger på en række områder, hvor Danmark klarer sig rigtig godt, men påpeger samtidig, at der stadig er områder, hvor der er plads til forbedringer.

Redegørelsen er et led i globaliseringsstrategien fra sidste år, hvor regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter fandt frem til mere end 300 konkrete forslag til at ruste Danmark til globaliseringen. For med det stadigt større EU-samarbejde samt de syd-østasiatiske landes stigende rolle i den internationale økonomi, bliver det stadigt vigtigere, at vi formår at tilpasse os udviklingen, så Danmark får fuldt udbytte af globaliseringens muligheder.

Redegørelsen viser en dansk samfundsøkonomi, som vi generelt set har grund til at være stolte over. Vi er det land i EU med det største overskud på de offentlige finanser. Vi har en lav offentlig gæld, og der er styr på betalingsbalancen og inflationen. Vi har en lav arbejdsløshed og et dynamisk arbejdsmarked, hvor der er rig mulighed for efteruddannelse. Redegørelsen viser samtidigt, at alle indkomstgrupper har fået gavn af de seneste års økonomiske fremgang. F.eks. har mange arbejdsløse indvandrere og langtidsledige nu fået fodfæste på arbejdsmarkedet, og bidrager dermed til at styrke den danske økonomi yderligere.

Redegørelsen fremhæver, at en række indikatorer giver grund til at fastholde optimismen. Frem mod 2010 øges de offentlige forskningsmidler til 1 pct. af BNP til gavn for innovative danske virksomheder. Antallet af brancher med konkurrenceproblemer i Danmark har været faldende hvert år siden 2002, og vi har en effektiv offentlig sektor.

Fremtidens udfordringer

Men konkurrencestyrelsens redegørelse viser samtidigt, at der ikke er nogen grund til at læne sig tilbage. Der er områder, hvor der er behov for yderligere reformer. Det økonomiske incitament til at yde en ekstra indsats på arbejdsmarkedet er lavt, hvorfor vi fortsat er blandt OECD-landene med den korteste ugentlige arbejdstid. Vores uddannelsessystem ligger på en broget midterplacering. I forhold til læsning og det naturfaglige område halter vores folkeskole bagefter, ligesom vores ungdomsuddannelser må nøjes med en midterplacering. Hvad angår alder for fuldførelse af uddannelser, indtager Danmark en trist bundplacering. Flere danskere får en videregående uddannelse, men udviklingen i andre lande går langt hurtigere.

Og på trods af forbedringer har Danmark stadig ondt i konkurrencen. De danske forbrugerpriser er 8 pct. højere end i sammenlignelige EU-lande.

Samlet set tegner der sig et billede af en dansk økonomi, der vækker misundelse i andre lande, men som samtidig stiller krav til nye tilpasninger og til omstillingsevnen. Verden over oplever vi økonomiske vækstrater, der bringer millioner af mennesker ud af fattigdom og letter hverdagen for middelklassen.

Det er vigtigt at holde hovedet koldt, så Danmark fortsat kan sidde med på det buldrende globaliseringstog. Regeringen vil fortsat føre en langsigtet og ansvarlig finanspolitik, og dermed ruste Danmark til en fremtid med stadigt flere ældre. For i længden kan kun langsigtede løsninger sikre vores velfærdssamfunds overlevelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her