Læsetid: 4 min.

Udlændingevold

19. oktober 1998

SPIDS ØREN, Pia Kjærsgaard og andre med interesse for udlændinge og vold. Nu er den gal igen. Og det har noget at gøre med svigtende politiindsats.
Åh nej, vil nogle sige: Er det nu igen en Dansk Folkeparti-annonce med fup og gamle aviser? Som den vi omtalte på denne plads i fredags?
Nej, slet ikke. Det er en tryksværtefrisk sag, hvor faktorerne udlændinge, vold og politi optræder - omend i en anden orden end den, danskfolkepartisterne helst vil se.

HER ER SAGENS kendsgerninger, som Information de sidste par dage har fået dem stykket sammen. De er, indrømmet, ikke uden en vis tragikomik.
Den 39-årige peruaner Reynaldo Tuesta Cerron har de sidste ni år været leder af sit hjemlands afdeling af den internationale organisation IWGIA, International Work Group for Indigneous Affairs. Det er en gruppe, der arbejder for indfødte folks menneskerettigheder.
I Peru handler det navnlig om beskyttelse af den indianske befolkning. Det er på de kanter en risikabel sag at arbejde for. Cerron har ikke grund til at have gode erfaringer med uniformerede myndigheder.
Danmark har i en årrække støttet det arbejde, som Cerrons organisation udfører. Så sent som i juni måned modtog IWGIA i Lima besøg af udviklingsminister Poul Nielson. Efter en drøftelse af menneskerettighedernes prekære stilling i Peru overrakte Cerron ministeren et diplom som tak for den danske stats forbilledlige indsats. Denne handling har i lyset af de følgende tildragelser vist sig at rumme nogen ironi.
Cerron holdt sin danske forbindelse ved lige. Forrige lørdag ankom han til København for at deltage i et seminar arrangeret af det danske IWGIA-sekretariat. Søndag aften blev organisationens 30-års jubilæum fejret ved så eftertrykkelige festligheder, at Cerron blev beruset, endda ganske meget.

BERUSELSE i forbindelse med festligheder er imidlertid ikke ulovligt i dette land; man kan ikke en gang kalde det udansk. I sin opstemte tilstand kom Cerron til at gå galt i det københavnske gadebillede. I stedet for at træde ind på Rømersgades Hotel Jørgensen, hvor Cerron var indkvarteret, indfandt han sig på Ibsens Hotel om hjørnet i Vendersgade. Her boede hans søster, men hende fik receptionen ikke fat i, muligvis fordi der var sprogvanskeligheder. I hvert fald har receptionen efterfølgende forklaret til politirapporten, at den ubudne gæst "havde råbt og skreget på et uforståeligt sprog", og at han "derefter var faldet om på gulvet og havde lagt sig til at sove".
Det tilkaldte politi hjalp peruaneren ud. Da han faldt om på fortovet, skønnede betjentene, at "han ikke kunne tage vare på sig selv".
Og som det lakonisk hedder videre i politirapporten: "Da patruljen ville sætte ham ind i patruljevognen, begyndte pågældende at blive voldsom, idet han fægtede med armene. Pågældende blev med den fornødne magt lagt i førergreb og ilagt håndjern."
Sådan noget kan til tider gå hårdt for sig. Men ved den lægeundersøgelse, der foretages på politistationen, konstateres der ikke noget i vejen med Cerron andet end beruselsen.
Ifølge Cerrons egen beretning til Information er det ved indsættelsen i detentionen, det går galt:
"Jeg havde ingen tolk, og jeg vidste ikke, hvad der foregik. Men da de ville sætte mig ind i cellen, blev jeg bange. Da jeg stoppede op, vred betjentene min arm om på ryggen og skubbede mig ned på gulvet."
Mandag morgen slipper Cerron ud og kommer med sine danske værters hjælp på skadestuen, der sender ham videre til Bispebjerg Hospital. Her konstateres det, at Cerrons arm er så benhårdt brækket, at han ikke alene må blive med armskinne på hospitalet i fire dage. Lægeerklæringen siger også: "På længere sigt skal patienten kontrolleres i hjemland med klinisk og røntgenologisk kontrol for at sikre, at bruddet heler samt at nervus radialis paresen aftager." Det lægelatinske betyder en nervelammelse som følge af det komplicerede brud.

OG HVAD SKAL MAN så mene om det? En fuld udlænding, der har skabt sig tosset og uheldigvis fået knækket en knogle, da han ikke frivilligt vil lade sig gelejde i beruserburet? Eller handler det om et større perspektiv? Faktisk om den sag, der er anledningen til vor peruanske gæsts besøg?
Jens Dahl, der er den danske leder af IWGIA's internationale arbejdsgruppe, er ikke i tvivl:
"Det er pinligt og uacceptabelt, at en leder af et projekt, som får millioner af danske kroner i støtte til at fremme menneskerettighederne i hele verden, bliver behandlet på den måde af det danske politi."
Om politiets magtanvendelse forlanger den danske retsplejelov i paragraf 758: "Anholdelsen skal foretages så skånsomt, som omstændighederne tillader."
Men hvad vil det sige? Folk er blevet både kvalt og skudt under danske arrestationer, uden at domstolene bagefter har fundet, det gik for vidt. Dette blad har i årtier kunnet berette, at det synes at gå særligt hårdt ud over udlændinge. Sågar Københavns overborgmester Jens Kramer Mikkelsen har ved selvsyn fundet fremfærden for grov. Han optrådte for nogle år siden sammen med partifæller som anmelder af politifolk, der havde gennempryglet en sagesløs vietnameser uden for en restaurant, hvor overborgmesteren befandt sig.
Nu skal statsadvokaten tage stilling til, om de danske betjente er gået for vidt over for peruaneren Cerron.
I mellemtiden er der grund til at give dansk politi det skånsomme råd at betænke, at der er noget, der hedder kultur- og sprogforskelle. Men de er ingen grund til at brække knogler. I hvert fald ikke hvis Danmark skal blive ved med at fortjene diplomer for sin indsats for menneskerettigheder. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her