Læsetid: 3 min.

Udsigt til hunger

Zimbabwe var engang det sydlige Afrikas kornkammer og en økonomisk dynamo - i dag sætter økonomisk krise, sult og varemangel sit præg på bybilledet. Hver dag er en kamp for at overleve
19. marts 2007

HARARE - "Undskyld, at jeg st-stammer. Det er to dage siden, jeg spiste to kogte, umodne bananer. Siden har jeg intet fået. Sulten dræner mig for mental styrke - tilgiv mig," siger Bertha Madhomo, der i månedsvis har levet af umoden majs, umodne mangofrugter og umodne bananer, imens hun tager sig et hvil under et træ ved en majsmark 25 kilometer nord for Harare - hovedstaden i det plagede Zimbabwe.

Bertha fortæller mig, hvordan hun har måttet tage alle sin børn ud af skolen for at hjælpe hende med at dyrke lidt majs.

"Det er bedre at spise end at gå i skole på tom mave," forklarer hun.

Bertha har haft ansvaret for at forsørge seks børn, efter at hendes mand for tre år siden døde af aids. Med mælkeagtigt hvide og halvt lukkede øjne beretter hun om, hvordan sult er blevet dagligdag i Zimbabwe, efter at kunstgødning til majsdyrkning er blevet stadig vanskeligere at opdrive.

Præsident Robert Mugabes regering har ikke tilstrækkeligt med udenlandsk valuta til at kunne importere kunstgødning nok til at kunne redde det sydlige afrikanske land ud af dets permanente hungertilstand.

"Det ser ud til, at vi vil løbe tør for afgrøder flere måneder før næste høst - vi aner ikke, hvad vi skal leve af bagefter."

Hun håber på, at de kan høste nok majs til i al fald seks måneder. Hvad de så skal gøre, henstår i det uvisse.

Konfiskerede landbrug

Zimbabwes dybe økonomiske krise og knaphed på fødevarer har sin rod i Mugabe-regeringens beslutning om at konfiskere produktive landbrugsvirksomheder fra hvide farmere og omfordele jorderne til indfødte sorte, hovedsagelig veteraner fra afkolonialiseringens frihedskamp og loyale medlemmer af regeringspartiet, ZANU-PF.

Lige siden har høstudbytterne fra de kommercielle landbrug været sparsomme. Gaderne i Harare og i den kommercielle hovedstad, Bulawayo, er en slående illustration af, hvad der er blevet af det land, som engang ansås for en kraftfuld økonomisk dynamo i det sydlige Afrika.

I modsætning til andre tredjeverdenslande, hvor gadebørn flokkes omkring trafiklys og vejkryds for at tigge, er det i Zimbabwe gamle kvinder og mænd, som rækker deres hænder ud til bilisterne.

"Jeg vil tage et hvilket som helst arbejde, men her er ingen job at få. Jord at dyrke kan jeg ikke få, for jeg er ikke frihedskæmper, og selv hvis jeg fik noget, ville jeg ikke kunne få fat i kunstgødning," siger Joseph Mthuzi, som også tager del i tiggeriet for at få penge til at købe mad til sin familie på syv.

Også knapheden på benzin er et alvorligt problem.

"Vi forventer ikke at få noget benzin her. Vi møder på arbejde, for det er det, vi får vores løn for, men vi er ikke i stand til levere vores kunder noget benzin," Jason Ndhlovu, tankpasser på en Mobil-tankstation i Harares centrum.

Som mange andre zimbabwere må Jason gå til fods fra sit hjem til sit arbejde - i hans tilfælde en strækning på 15 kilometer - da den kollektive transport stort set er indstillet.

Fodgængere, der er på vej til arbejde, dominerer Harares gader om morgenen. Motorkøretøjer er sjældne. Deres sammenbidte ansigter, lasede tøj og desperate blikke fortæller alt om, hvad der udgør Zimbabwes virkelighed i dag.

I hjertet af Bulawayo står fabriksbygninger, der husede nu nedlagte virksomheder, gabende tomme. De, som før arbejdede her i tusindvis, er for manges vedkommende søgt til nabolandene, i første række Sydafrika, for at finde nyt arbejde, men også til Zambia, der ligger nord for Zimbabwe. Alene i januar i år har Zambias immigrationsmyndigheder deporteret 900 zimbabwere og sat dem af ved grænsen, hvor de selv måtte finde transportlejlighed til deres hjembyer. Andre er blevet deporteret fra Botswana og Sydafrika.

Patson Phiri er zambisk freelance-journalist

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her