Læsetid: 3 min.

Udsigter

11. august 2006

En hel måneds opsamlede solenergi brager ned over landskabet i det nordlige Midtjylland. Det er betydeligt pænere end Jesper Langballes fjæs på tv for en halv time siden. Han har fået en agurk galt i halsen ved tanken om, at udviste flygtningefamilier, der med det samme skal læsses på et hurtigtgående fly hjem til Kandahar, Bagdad eller Beirut, måske kunne få et par kvadratmeter ekstra at muntre sig på oppe i Brovst, indtil flyet letter. Vi bliver vrede, hvis den slags sker, meddeler præsten.

Hans fjerne forgænger i Thorning præstegård, Steen Steensen Blicher, var også interesseret i de fremmede, sigøjnerne på heden for eksempel: "Kæltring er en benævnelse, som af almuen tillægges de omvandrende natmændsfolk i særdeleshed, men som disse ikke selv vedkende sig. Det involverer i bondens mund og brugt i denne særlige betydning ingen forbrydelse, så at det adjektiv skikkelig gerne kan forbindes med substantivet kæltring."

Nu så man nok alligevel lidt skævt til den slags, uretfærdigt efter Blichers mening:

"Det falder aldrig det dannede menneske ind at moralisere over den tyrkiske sultans maner in puncto sexti; at han holder tre hundrede maitresser, når en kristelig prins tit lader sig nøje med tre stykker - det er et stort galanteri. Men at en rejsende glarmester har tre koner, kaldes med rette et liderligt levned. Den moralske følelse oprøres, når sådan en kæltring kaster kæp med den første den bedste; men får en konge lyst til en af sine undersåtters koner eller døtre, siger man smilende 'han kaster tørklædet'."

Det er nemlig, siger digteren "ikke tingen selv, som kommer på moralens vægtskål, men hvo der gør den, og hvorledes den gøres: at udsuge et fjendtligt land, kalder man at brandskatte; at dræbe og lemlæste nogle tusinde mennesker får navn af en glimrende sejr; at opbrænde en stad og ødelægge en provins, hedder erobringer", forudsat altså at det er de rigtige, der gør det. Hvis ikke, stiller sagen sig anderledes: "At stjæle et land ved enhver er et stort foretagende; at stjæle en gris eller et får er gement tyveri; Attila og Semiramis få plads i historien - Stoffer Enøje og Lange Margrethe i Viborg Tugthus."

Lyst til billeder

Krakilske formskærere i degnelauget vil måske indvende, at sigøjnere ikke er flygtninge. Men fremmede er de, og de behandles stadig som sådanne. For Blicher var de mennesker, det fremmede fandt han interesssant, måske endda berigende. Der skete jo ikke alverden på heden dengang, det gør der heller ikke i Brovst nu om dage, eller i Danmark. Det har Ulla Therkelsen forlængst indset. Derfor placerer hun sig med stor glæde foran et kamera i alle verdens brændpunkter, hvor de end måtte være.

Billedmæssigt er det måske lidt kedeligt, en opstilling man ligesom har set før, men man må tilfredsstille sine billedmæssige tilbøjeligheder med det, der faktisk kan ses på billederne, når det er fjernsyn, man skal skrive om.

Ulla rapporterer fra en israelsk kanonstilling i ørkenen. Pårørende er kommet på besøg hos de kæmpende soldater og har taget sodavandsis med til dem i varmen. Som om det var børn på sommerlejr. En soldat håber, at det hele vil ende godt. En skuespiller med solbriller får lov at improvisere. Det går ikke helt godt: "Vi bomber civile," siger han, "og vi står bag dem." Ulla lader ham rable. Hun skal hen foran kameraet. Hun skal stå foran en kanon med håret blæsende ind foran øjnene, så hun kan give sin afmelding: "Ulla Therkelsen, på grænsen mellem Israel og Libanon." Vi er mange, der i netop det øjeblik spontant savner Ib René Cairo, for det er netop i dag, Præstens Radioavis som det hed, da selv Jesper Langballe var barn, fylder 80.

En dansk kvinde, der arbejder som lærer i Haifa, men om sommeren supplerer sin magre israelske lærerløn ved at være vikar i den københavnske hjemmepleje, fortæller om bomberne over Haifa. Hizbollah ved ikke, hvor de rammer. Det gør israelerne. Kvinden ønsker, at man bare kunne bede drengene om at gå hen og lege et andet sted.

Måske de skulle komme og kaste agurker med Jesper Langballe og Pia Kjærsgaard. Hvis der kommer rigtig gang i den, skal Ulla Therkelsen nok følge med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her