Læsetid: 2 min.

Uenighed om dansk statsborgertest

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at det skal være langt sværere at blive statsborger i Danmark, men der er fortsat uenighed om statsborgertestens indhold
2. november 2005

Folk, der vil have dansk statsborgerskab skal testes, men der er uenighed om, hvad testen skal gå på.

Dansk Folkepartis Jesper Langballe er mest stemt for en historisk-kulturel test, der vil afsløre om man, "overhovedet er interesseret i at bo i Danmark", mens den konservative indfødsretsordfører Allan Niebuhr mener, at det er vigtigst, at folk kan sproget mundtligt - så må kulturen og historien komme i anden række, pointerer han.

Reformation og grundlov

"For Dansk Folkeparti har det hele tiden handlet om at få en test, hvor folk skal bevise, at de har en bred viden om dansk kultur, historie og samfundsforhold. Desuden skal de naturligvis kunne gøre sig forståelige på dansk. Vi snakker jo om, at folk skal have retten til at stemme i Danmark. Derfor skal de her ting simpelthen være på plads," siger Langballe.

Der er endnu ikke blevet udformet konkrete spørgsmål til den danske statsborgertest, men Jesper Lagballe er ikke bleg for at komme med indspark.

"Det vil være naturligt, hvis folk skal svare på, hvornår Grundloven blev vedtaget. Andelsbevægelsen er jo også klassisk dansk, så det skal man jo også vide noget om. Desuden kunne folk vel svare på, hvornår reformationen var," mener Jesper Langballe.

I løbet af næste uge mødes regeringen med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne for at drøfte de påtænkte stramninger på indfødsretsområdet igennem.

Men udformningen kommer ikke nødvendigvis til at køre i olie.

Den konservative ordfører lægger stor afstand til sin kollega i indfødsretsudvalget.

"For os konservative handler det mest om sproget. Man skal kunne gøre sig forståelig på mundtlig dansk. Det er det primære krav, og hvis det er opfyldt, så har man vist viljen til at indgå i samfundet," understreger Allan Niebuhr og afviser Langballes spørgsmål om reformationen.

"Jeg vil ikke kaste mig i ud i sådanne spørgsmål, som hvornår reformationen var. Jeg er ikke engang sikker på, at jeg selv kan svare på det spørgsmål. Sproget kommer først."

Sass Larsens første test

Men det er ikke kun de nye danskere, der skal testes. Indfødsretsstramningerne bliver den første store prøve for Socialdemokraternes nye integrationsordfører Henrik Sass-Larsen. Endnu har han ikke sat sig ind i sagerne og vil derfor ikke udtale sig om, hvor Socialdemokraterne står i forhold til statsborgertesten.

Socialdemokraterne har under den tidligere integrationsordfører Anne-Marie Meldgaard været fortalere for skærpede sprogkrav og opgaver i danske samfundsforhold, dansk kultur og historie.

Allan Niebuhr regner da også med, at regeringen får en aftale sammen med Socialdemokraterne.

"Jeg forventer et godt samarbejde med Socialdemokraterne. De har vist den samme interesse for stramninger på indfødsretsområdet, som vi har, siger han."

,

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her