Læsetid: 1 min.

Uenighed i Det Hvide Hus om ny Irak-strategi

Rådgivere i Det Hvide Hus er uenige om, hvorvidt der skal sendes flere amerikanske soldater til Irak, og om USA fortsat skal satse på Maliki-regeringen
6. januar 2007

Der er kun få dage til George W. Bush fremlægger sin plan for en ny amerikansk kurs i Irak. Men hvad er det lige, præsidenten vil foreslå?

I Det Hvide Hus er der uenighed om strategien. Dagbladet Washington Post skrev i går, at Bushs nærmeste rådgivere strides om, hvorvidt der skal sendes flere amerikanske soldater til Irak, så styrken udvides fra de nuværende omkring 140.000 mand.

Bush hælder til at udstationere yderligere op mod 20.000 soldater i Irak. Men flere rådgivere i Det Hvide Hus fremhæver den amerikanske generalstabs advarsel om, at USA ved at øge tilstedeværelsen også bliver mere synligt og fratager irakerne ansvar på et tidspunkt, hvor udviklingen gerne skulle gå i den modsatte retning.

Der er heller ikke konsensus om, hvorvidt USA fortsat skal satse på premierminister Nuri al-Malikis trængte samlingsregering, siger embedsmænd til avisen.

Irak-regering for svag

Nogle rådgivere mener, at Maliki-regeringen er for svag til at overtage et stedse større ansvar for sikkerheden og gennemtvinge de nødvendige politiske reformer, så betingelserne for en gradvis amerikansk tilbagetrækning kan blive en realitet.

Rådgiverne mener, at shiitten Malikis folk hverken er i stand til at slå ned på den yderligtgående shiitiske militsleder Moqtada al-Sadr, som samtidig spiller en politisk rolle i kraft af sin betydelige politiske repræsentation i parlamentet, eller organisere en stærk politisk midte i Irak, der kan gennemføre reformer til gavn for mindretallet af sunniarabere i landet.

Der er også tvivl om, hvorvidt den irakiske regering er i stand til at bidrage med det nødvendige antal soldater til fælles amerikansk-irakiske operationer.

Bush har antydet, at han vil præsentere den nye Irak-plan på onsdag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu