Læsetid: 2 min.

Uenighed på kanten af vulkanen

Klimaet fordampede fra G8's dagsorden, mens atomkraften kom i centrum i samtalerne mellem USA og Rusland. Et forventeligt antiklimaks, siger miljøfolk
18. juli 2006

Det blev kun til én enkelt linje om klimaet i den fælles erklæring efter weekendens G8-møde. Og den enkelte linje blev præcis så vag, som mange havde frygtet. "De af os, der har forpligtet os til at gøre Kyoto-protokollen til en succes, understreger dens vigtighed," var den ordlyd, som de otte industrigiganter kunne blive enige om.

Den britiske premierminister Tony Blair havde ellers satset på, at de forsamlede stats- og regeringsledere kunne bruge den uformelle atmosfære under lørdagens middag til at kick-starte opfølgeren til Kyoto-protokollen. Og Frankrigs præsident, Jacques Chirac, havde understreget vigtigheden af, at snakken om fremtidens energisituation også skulle handle om miljøet. "Vi kan ikke tale om energisikkerhed, mens der ingen fremskridt gøres på klimaområdet. Menneskeheden danser på kanten af en vulkan," lød Chiracs kommentar. Men hverken Rusland eller USA var parat til at tale om konkrete tiltag imod de menneskeskabte drivhusgasser. Det overrasker ikke Kim Carstensen, generaldirektør i Verdensnaturfondens danske afdeling.

"Det er et klart antiklimaks oven på sidste års topmøde i Skotland, hvor det engelske formandskab satte klimaspørgsmålet højt på dagsordenen, men denne gang er det olie- og gasnationen Rusland, der er ved roret. Det sætter en helt anden dagsorden," siger Kim Carstensen, der dog er skuffet over den vage formulering. "Når man er nødt til at ty til sådanne formuleringer, tyder det på, at der ikke er udsigt til nogen form for opblødning i den amerikanske holdning til den internationale klimaindsats," konkluderer Kim Carstensen.

Atomaftalernes topmøde

Klimaforandringerne blev heller ikke nævnt på pressemødet med præsidenterne George W. Bush og Vladimir Putin, men der var til gengæld enighed blandt de to store atomenergiproducenter om, at fremtiden står i det nukleare samarbejdes tegn.

"Vi har bedt vores regeringer om at starte forhandlinger med det formål at lave en aftale om atomsamarbejde mellem USA og Rusland," lød det i en fælles udtalelse efter mødet fredag.

Den planlagte aftale skal åbne op for samarbejde om udvikling af nye reaktortyper og planer om et fælles uranberigelsesprogram. Samtidig vil USA fjerne restriktionerne imod salg af russisk uran og give Rusland mulighed for at importere brugt brændsel og affald.

Derudover udpegende de to statsledere Indien som en fremtidig alliancepartner i udbredelse af den civile atomenergi.

"Vi ser frem til at arbejde med Indien på atomområdet," hed det på det fælles pressemøde.

Tobias Muenchmeyer, der har fulgt forhandlingerne for Greenpeace International, kalder aftalerne "skræmmende atomromancer".

"Bush og Putin er ved at omdanne Rusland til verdens atomlokum," siger Muenchmeyer.

Til Kim Carstensen store ærgrelse er det nok ikke det sidste, vi hører fra atomkrafttilhængerne. "Atomindustrien har endelig fået det argument, de har savnet i årevis. De siger nu, at de har et klimasikkert alternativ og G8-mødet understreger, at det giver politisk genklang," siger Carstensen.

Det lykkedes dog ikke at få vedtaget en fælles erklæring om at satse på atomkraft, da Tyskland og Italien blokerede for de seks andre landes forsøg på netop det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu