Læsetid: 3 min.

Uenighed spærrer for stor-moské

Der har været adskillige forsøg på at samle muslimer i Danmark om en stormoské. Men uenighed blandt muslimerne har hidtil spærret for ideen
21. februar 2006

Oslo og Malmø har hver sin stormoské, men i Danmark samles muslimerne til fredagsbøn i nedlagte butikslokaler, gamle fabrikker, i lejligheder og kældre. Sådanne bederum er der omkring 120 af i hele landet, og selv om der flere gange har været planer om at bygge en stor-moské, der kan samle muslimerne, har det ikke været muligt at nå til enighed blandt dem.

Det mener Hamid El Mousti, der er socialdemokratisk medlem af Københavns borgerrepræsentation og har fulgt sagen tæt i mange år.

"Man har ikke kunnet nå til enighed, fordi muslimerne ikke er nogen homogen gruppe. Desuden har de etablerede muslimer ikke nogen interesse i at få en samlet moské, fordi det vil betyde, at de må afgive magt," siger Hamid El Mousti, der selv er muslim.

Han mener, det er et problem at få mobiliseret de mange forskellige grupper, hvor eksempelvis de pakistanske muslimer passer sit, mens de tyrkiske, der får udsendt imamer fra den tyrkiske regering passer sit.

Der har især været talt om at bygge en moské på den så kaldte moskégrund på Njalsgade på Amager i København. Men hvis den skal blive en realitet, må muslimerne selv komme med forslag og finansiering.

"I 1990'erne var der et forslag om en moské, der skulle finansieres af Saudi-Arabien. Projektet blev tegnet, men det endte alligevel med ingenting. Jeg mener ikke, at det i denne sag er politikerne, der står i vejen," siger Hamid El Mousti.

Og Samir Saidana, der er formand for Forening for Moské og Islamisk Center, arbejder for en oprettelse af en stormoské kombineret med et islamisk center i Århus-området. Han er enig i, at det er et problem at få mobiliseret og engageret de mange forskellige grupper i det muslimske miljø.

"Der er to ting: Det ene handler om accept fra det danske samfund, og det andet handler om organisationen. Muslimerne er den svageste gruppe i samfundet, og der er nogle foreninger, der er meget forskellige. Derfor bliver vi nødt til at gå på tværs, for vi har et fælles mål, selv om vi er forskellige, og det er vigtigt, at vi ikke isolerer os i religiøse eller etniske grupperinger. Vi skal vise, at vi kan samarbejde uden at det går ud over integriteten, for de er ikke modsætninger," siger Samir Saidana, der tror, det er sandsynligt, at der inden for et par år står en stormoské i Århus-området.

"Vi har ikke oplevet modstand fra politikernes side. Tværtimod, så bakker de op omkring vores projekt. Desuden er der mange private, der gerne vil støtte på grund af krisen om Muhammed-tegningerne, netop fordi de gerne vil vise, at Danmark ikke hader muslimer," siger han og pointerer, at hele ideen om en stormoské handler om respekt og ligeværdighed.

"Det handler om et samfund, hvor der er rum og plads til forskellige kulturer. Det vil også betyde, at man inkluderer muslimerne til at blive aktive borgere i vores samfund," mener han.

En god idé

Også Mahmoud Fouad Albarazi, der driver en moské i nordvest-området og anses for at være en af de mest veluddannede blandt de muslimske lærde i Danmark, beklager, at det indtil videre ikke er lykkedes at etablere en samlet moské.

"Det var ærgerligt med moskeen ude på Amager, der har været uenigheder mellem muslimer, men der er ikke en forening og en formand, der kunne stå bag et samlet initiativ. Det er det, der er brug for, hvis en stormoské skal blive en realitet," siger han. Selv ville han hilse et sådant projekt velkommen, men han påpeger også, hvor vigtigt det er, at det er veluddannede mennesker, der ville drive en samlet mo-ské.

Men det er ikke nødvendigt, at det er en samlet organisation, der står bag, mener Kasem Said Ahmad, talsmand for Islamisk Trossamfund i København.

"Man behøver ikke at samle alle muslimer under en organisation for at bygge en moské. Det, der er brug for er grund, en islamisk menighed eller et trossamfund, så er det lige meget om det er tyrkisk, pakistansk eller multietnisk. Men grunden ude på Amager er blevet alt for dyr til at muslimer i Danmark har råd til den, " siger Kasem Said Ahmad.

Islamisk Trossamfund, der holder til i nordvest-området i København, har købt nabogrunden på Dorteavej og har inden for kort tid tænkt sig at bygge en moské på den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her