Læsetid: 2 min.

Uffe som professor

Uffe Ellemann-Jensen tiltrådte i går som adjungeret professor med en forelæsning om The Baltic Sea Region. Det foregik 'in a very international' stemning
24. februar 2006

Handelshøjsko-undskyld: Copenhagen Business school er et meget moderne sted. Alt inventar er gråt, der er masser af glas og omtrent lige så mange bærbare computere som studerende. Frem for alt er man med på moden - også den med at udnævne adjungerede professorer. Torsdag eftermiddag er det blevet den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemenn-Jensens tur til at få overrakt den flotte titel. Er man med på moden, er man også meget international - således foregår Uffe Ellemann-Jensens 'Inaugural Lecture' i 'the Tuborg Lecture Hall'. Og det selv om man ikke hører en eneste af de fremmødte snakke andet end dansk.

The president of Copenhagen Business School, Finn Junge-Jensen, er meget glad for nu at have Uffe Ellemann-Jensen i stalden, blandt andet fordi viden - groft oversat fra engelsk - er af stor betydning i et videnssamfund.

"Der har været noget skriveri om de adjungerede professorer. Men den erfaring og viden, som du har, er noget, vi helt sikkert vil kunne bruge her på Copenhagen Business School," tilføjer han.

Dagens eneste danske indslag er en oplæsning fra motivationen for at ansætte Uffe Ellemann-Jensen som adjungeret professor.

Det har man gjort på grund af hans enorme erfaringer fra private og offentlige organisationer, det private erhvervsliv samt fra national og international politik. Herefter får Uffe Ellemann-Jensen overrakt nogle A4 ark, der er bundet sammen af en blå tråd, og er officielt adjungeret professor.

Hans første forelæsning har titlen 'The Baltic Region - from a blind alley on the old political map of Europe to the future growth region of the New Europe'. Og, som titlen antyder, er den tidligere udenrigsminister glad for netop denne region.

"Det område har et enormt potentiale. Man har gennemgået enorme lidelser, og alligevel er der kommet meget positivt ud af det. Man kan lære meget af udviklingen i det område," siger han.

Eksempelvis er det lige nu i de østeuropæiske lande, at den største økonomiske vækst foregår:

"Tilsammen har alle landene et GNP som Hollands, men de gennemgår lige nu en hurtig udvikling."

Således kan man på skærmen bag Uffe Ellemann-Jensen se, at den gennemsnitlige vækst i EU-landene er på sølle 1,4 procent, mens Slovakiet og Polen ligger på 3,7 procent og Letland - de dukse - har en vækst på hele 11,4 procent."

Der er med andre ord fremtid i området.

Piet Hein

Uffe Ellemann-Jensen er heller ikke i tvivl om, hvorfor det går så godt - det viser et nyt billede på skærmen bag ham nemlig. Her ses udviklingen i Irlands økonomi efter, de trådte ind i EU.

"Da de kom ind, var de helt fattige, men i dag er de et af de rigeste lande. De har blandt andet overhalet englænderne, som i sin tid så ned på dem."

Og "Isn't that a fantastic example?" som Uffe Ellemann-Jensen spørger. Han konkluderer derfor, at de østeuropæiske lande inden længe vil være rigtig gode partnere for Danmark og EU:

"Hvis de bevarer den vækst, de har nu, så vil vi inden for min levetid kunne risikere at skulle gå til dem og bede om hjælp," siger han.

Derfor er der god grund til at tage godt imod de nye lande:

"Co-existence or no exinstence," som der nu står bag Uffe Ellemann-Jensen. Det er den danske digter, Piet Hein, der også er med på det engelske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her