Læsetid: 3 min.

En uge uden el Comandante

En uge efter, at Fidel Castro blev sygemeldt, breder spekulationerne sig om, hvad lederen virkelig fejler, og hvorfor hverken han eller broderen Raul har vist sig offentligt
7. august 2006

Mens Cuba slutter sin første uge i 47 år uden Fidel Castro ved roret, vokser rygterne om, hvorfor man endnu ikke har set nogen reelle livstegn fra lederen.

På trods af vidnesbyrd fra flere af det cubanske styres topfolk om, at Castro er i bedring, opvakt og på vej tilbage, mangler endnu et uomgængeligt livstegn fra manden selv, og det har igangsat vilde spekulationer verden over.

Ud over de skråsikre meldinger fra politiske modstandere i blandt andet Florida om, at døden allerede er indtruffet, kunne den brasilianske avis Folha de Sao Paolo i weekenden fortælle, at cubanske topfolk angiveligt over for den brasilianske præsident Luiz Inacio Lula da Silva har givet udtryk for, at situationen er langt alvorligere, end der udadtil er blevet givet udtryk for: At Castro skulle have kræft i maven, være alvorligt syg og uden nogen mulighed for at overtage magten igen. Det er oplysninger, de siger, de har fra kilder inde i regeringen, og en historie, som på usædvanlig vis omgående blev dementeret af den brasilianske præsident.

Rygtet er hverken det første eller det vildeste om Cubas kontroversielle leder, men bemærkelsesværdigt nok følte også en af styrets topfolk, vicepræsidenten og den potentielle arvtager Carlos Lage, sig nødsaget til at kommentere det fra en udlandsrejse i Bolivia.

"Han kommer sig fint. Han har ikke kræft i maven," hævdede Lage lidt usædvanligt i betragtning af de 637 mordforsøg, Fidel Castro angiveligt skulle have været udsat for, og det ikke uanseelige antal sygdomme, han i tidens løb rygtemæssigt er blevet diagnosticeret med.

Rygterne bliver yderligere forstærket af det faktum, at der heller ikke er kommet nogen officielle forklaringer fra styret på, hvad det helt præcist er for en fysisk lidelse, præsidenten døjer med.

Usynlig afløser

Samtidig undrer den stadig manglende udmelding fra den udnævnte afløser Raul Castro også de fleste steder.

Mens et gammelt udklip af den nye leder pryder det officielle talerør Granmas hjemmeside, side om side med stakkevis af støtteerklæringer til Fidel, er der ingen officielle udsagn fra hverken den ene eller den anden bror.

"Vi er diskrete og informerer ikke om sager, som ikke er nødvendige i et afgørende øjeblik," sagde formanden for parlamentet Ricardo Alarcón kryptisk.

Han forklarede den militære mobilisering på Cuba med trusler udefra, underforstået USA.

Alligevel har Fidels fravær naturligt nok sat gang i spekulationer om fløjkrig mellem Castros mulige arvtagere, og om hvilken kurs Cuba vil følge, hvis Fidel Castro ikke vender tilbage.

Den fraværende markering fra den nye leder ses af nogle iagttagere som en slags imødekommenhed fra Raul Castro (der står stærkt i kraft sin position som forsvars-minister for en anseelig hær, der samtidig ejer det meste af den lukrative turistbranche) til andre fløje i styret - i stil med tidligere erklæringer om, at han går ind for et kollektivt fremtidigt styre.

Iagttagere udefra - blandt andet fra det stærkt Castro-kritiske Cubanet-medie - ser i overdragelsesteksten, der blev læst op mandag aften, en styrkelse af vicepræsidenten, Carlos Lage.

Lage stod bag de fleste af de markedsøkonomiske åbninger i 90'erne efter Sovjets sammenbrud, men har gennem de sidste par år set en del af sine reformer blive rullet tilbage og sin egen position svækket. Og det afgørende spørgsmål er, om det er en proces, der vil fortsætte, hvis Castro den ældre dør eller overgiver magten permanent.

Foreløbig er alt fredeligt. Men verden og ikke mindst Cuba savner et livstegn fra en Castro - den ene eller den anden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her