Læsetid: 3 min.

En uheldig dreng

17. februar 2001

»Ka. Jesper Kristensen oplyste videre, at det i øjeblikket stort set var umuligt at skaffe indrejsetilladelse til Libanon, og efter hans mening ville det vare meget længe, inden der kunne skaffes indrejsetilladelse til fængslede.«

Politirapport, 10. august 2000, i udvisningssagen Daoud Zaabalawi

POLITIET HAR vidst det længe. Allerede i august 2000 – og sikkert også før – var det et faktum, at det inden for en overskuelig fremtid var aldeles udsigtsløst at tvangsudsende afviste asylansøgere og udvisningsdømte lovovertrædere til Libanon. I hvert fald, når disse personer ikke har libanesisk statsborgerskab, men derimod er statsløse palæstinensere. Det fremgår af ovenstående citat formuleret af en af de kriminalassistenter i Rigspolitiets afdeling E, der har haft med sagen om udvisningen af Daoud Zaabalawi at gøre.
Skiftende dommere i byretterne i København og Oden-se og i Østre Landsret har ignoreret det samme faktum lige så længe. Med bevidstløs automatik har de forlæn-get varetægtsfængslingen af Vollsmose-drengen Daoud Zaabalawi, der i næste måned efter alt at dømme må fejre sin 22 års fødselsdag i Vestre Fængsel – godt 13 måneder efter, at han formelt blev prøveløsladt.
Ét er tilsyneladende, hvad politiet i et åbenhjertigt øjeblik nedfælder i egne rapporter. Noget helt andet er, hvad skiftende politifolk fra Rigspolitiets afdeling E siger, når de med fire ugers interval møder op til de fem-ti minutter lange retsmøder, der søvngængeragtigt forlænger varetægtsfængslingen af Daoud Zaabalawi.
Så opføres der et stykke absurd teater, som handler om, at der inden for få uger – hvis ikke dage – er begrundet håb om, at udvisningen kan fuldbyrdes.

PÅ RUTINEMÆSSIG vis har Daoud Zaabalawis mange skiftende forsvarere ladet deres protester tilføre retsbogen. Derefter har forskellige dommere efter få sekunders – senest, 31. januar, gik der dog flere minutter – overvejelse forlænget fængslingen.
Da Information første gang interviewede Daoud
Zaabalawi i november 1999, forklarede han: »Jeg er ikke dybt kriminel. Jeg er en uheldig dreng.«
Daoud Zaabalawi er dømt for røveri. Selv fremstiller han sin forbrydelse som et led i en afstraffelsesaktion mod en pusher, der solgte narko til mindreårige. Aktionen endte – uden at det var planlagt – med et knivstikkeri, fortæller Daoud Zaabalawi. Retten i Odense og senere Østre Landsret udlagde hændelsen som et røveri, hvor udbyttet var en mobiltelefon. I byretten blev han i april 1999 idømt halvandet års fængsel. Landsretten lagde i august samme år udvisning oven i dommen.
I modsætning til mange af de andre, som i lavere retsinstanser er dømt til udvisning, fik Daoud Zaabalawi ikke sin dag i Højesteret. Selv om byret og landsret var uenige om, hvorvidt han burde udvises, fandt Procesbevillingsnævnet ikke, at han skulle have lov at anke til Højesteret.

PÅ ET TIDSPUNKT for godt et år siden nåede en af de andre, der blev dømt til udvisning i samme sag, at sikre sig et dansk statsborgerskab, inden et panisk, medieopskræmt folketingsflertal med et såkaldt »lynindgreb« gjorde det umuligt for unge udlændinge med pletter på straffeattesten at få dansk statsborgerskab via statsamternes enkle procedure.
Tilbage i fængslet sad – og sidder – Daoud Zaabalawi.
Da han i starten af denne måned havde siddet et helt år ud over sin strafafsoning – og der stadig ikke var udsigt til en snarlig udsendelse til Libanon – begyndte andre medier end nærværende publikation at interessere sig for hans hidtil lidet påagtede sag. I denne uge har TV-Avisen haft flere indslag.
En general Hajj fra de libanesiske sikkerhedsmyndigheder har i tv gjort det klart, at Libanon ikke uden videre vil tage palæstinensere retur, selv om de – som Daoud Zaabalawi – har tilbragt nogle år af deres barndom i flygtningelejre i Libanon. Og den ambassadør, der på Danmarks vegne skal prøve at presse libaneserne til at modtage de uvelkomne palæstinensere, ambassadør Ole Wøhlers Olsen i Damaskus, indrømmede, at der »i princippet kan gå både halve og hele år«, inden det – måske – lykkes at få Libanon til at acceptere at modtage udviste palæstinensere.
Retssikkerheden kan ikke vente halve eller hele år på Daoud Zaabalawis løsladelse.

ni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her