Læsetid: 5 min.

Et ukendt barns grav

Israels luftstyrker dræber fortsat mange civile libanesere, mens over en halv million flygter
21. juli 2006

BEIRUT - Hvornår vil vi mene, at der foreligger en 'krigsforbrydelse'? Hvor mange dræbte børn skal ligge strøet rundt i ruinerne efter Israels luftangreb, før vi dropper den obskøne eufemisme 'følgeskadevirkninger' (collateral damage, red.) og begynder at tale om at retsforfølge forbrydelser imod menneskeheden? Et barnelig henligger som en pjalteklædt dukke ved de udbrændte vrag af biler, der skulle have bragt hende og hendes familie i sikkerhed for Libanons seneste krig - hun blev slynget ud, da hun og hendes familie kørte gennem den sydlige del af landet på flugt fra deres landsby og således fulgte Israels egne instrukser til punkt og prikke. Da hendes forældre øjensynlig blev dræbt i samme israelske luftangreb, er det endnu ikke lykkedes at identificere hende. Ikke en ukendt soldat, men et ukendt barn.

Beordret væk og så dræbt

Historien om hendes død er til gengæld veldokumenteret. Lørdag beordrede israelske militærstyrker beboerne i den lille grænselandsby Marwaheen - igennem mega-foner tilsyneladende - til at forlade deres hjem senest kl. 18. Marwaheen er den by, der ligger tættest på det sted, hvor Hizbollah-guerillaer overskred grænsen for en uge siden, bortførte to israelske soldater og dræbte tre andre, hvorved de kom til at udløse denne seneste grusomme krig i Libanon. Landsbyboerne adlød altså de israelske ordrer og appellerede samtidig til lokale FN-soldater fra en ghanesisk bataljon om at beskytte dem.

Men de ghanesiske soldater valgte at holde sig til de retningslinjer, som FN's hovedkvarter i New York udstak i 1996 og afviste at give de libanesiske civile beskyttelse på deres base. Ved en grusom ironi blev FN's retningslinjer fastsat, efter at FN-soldater have givet beskyttelse til civile under et israelsk bombardement af Sydlibanon i 1996, hvorunder 106 libanesere - over halvdelen af dem børn - blev dræbt, da israelerne beskød den FN-base i Qana, hvor de havde fået ly.

Så Marwaheens indbyggere satte kurs mod nord i en bilkortege, som kun minutter senere - tæt på landsbyen Tel Harfa - blev angrebet af en israelsk F16-jagerbomber. Den beskød alle bilerne og dræbte mindst 20 civile deri, mange af dem kvinder og børn.

12 mennesker blev brændt levende i deres køretøjer. Andre - deriblandt den lille pige, der lå som en dukke med ituflået tøj ved siden af rækken med udbrændte civile biler, og som, under stor fare for sit liv, blev fotograferet af den modige Associated Press-fotograf Nasser Nasser. De blev slynget ud af bilerne af bombeeksplosionerne og endte i markerne eller nede i dalstrøget på den anden side af vejen. Der er ikke blevet ytret nogen undskyldning eller beklagelse fra israelsk side for disse dødsfald.

Mange civile ofre

Flere uskyldige blev onsdag og torsdag dræbt i nye israelske luftangreb over hele Libanon. Fem civile blev dræbt, da et israelsk missil slog ned i et hus nær byen Nabatiyeh. Tre medlemmer af Hamed-familien blev dræbt foruden deres srilankanske stuepige ved et andet bombeangreb, og i landsbyen Srifa i syd jævnede israelske luftangreb 15 huse, som var boliger for 23 mennesker, med jorden. Uden mulighed for at indsætte mobilkraner i denne del af landet var der ingen chance for at undsætte eventuelle overlevende i de sammenstyrtede bygninger.

I mellemtiden var de civile llibanesiske myndigheder i stand til at sætte navne på de omkomne efter et israelsk luftangreb på Bekaa-dal-landsbyen Nabi Chit: Blandt dem var Ali Suleiman, Daoud Hazima, Khadija Moussawi og hendes børn Bilal, Talal og Yasmine; Maouffaq Diab, Ahmed og Khairallah Mouawad, Mustafaa Jroud og Bushra Shuqr. Mindst tre af disse var kvinder. Yderligere fire civile blev dræbt i et angreb på landsbyen Loussi i det østlige Libanon.

Civile myrdet bevidst?

Blev disse civile myrdet målrettet og med overlæg? Israelerne praler konstant af deres angrebs "nålestiks-præcision" eller "kirurgiske præcision". Hvis der skulle være noget som helst hold i disse påstande, må man sige, at det er alt, alt for mange civile libanesere, der er blevet dræbt. Blodbadet har taget et sådant omfang, at det er umuligt at tilskrive hvert og et af disse drab rene uheld. Og eftersom Israels målliste også omfatter deciderede civile mål - som med forsæt ødelægges for at afstraffe civilbefolkningen - tyder stadig mere på, at hensigten med disse luftangreb er at dræbe såvel uskyldige som de Hizbollah-guerillaer, Israel hævder at ville ramme.

Hvorfor angreb og ødelagde Israel f. eks. Libanons største mælkefabrik, hovedsædet for mejerigiganten Liban-Lait i Bekaa-dalen? Hvorfor udbombede de lagerhaller tilhørende Libanons største importør af Proctor & Gamble-produkter? Hvorfor udslettede de en papkassefabrik i en Beirut-forstad? Og hvorfor angreb israelske fly en kortege af helt nye ambulancer, der blev kørt ind i Libanon fra Syrien i går - køretøjer der var doneret som gave fra sundhedministeriet i De Forenede Arabiske Emirater? Ambulancerne var ifølge en emirat-arabisk talsmand klart markeret som nødhjælpskonvoj. Var alle disse mål "terroristiske mål"? Var den lille pige på marken ved Tel Harfa også et "terroristisk mål"?

Et eksempel på Israels manglende omhu i målafsøgning kom onsdag morgen, da et israelsk fly affyrede fire missiler imod en nedlagt parkeringsplads i Beiruts kristne Asrafieh-kvarter. Målet viste sig at være to derangerede tankbiler, der med flade dæk stod dybt begravet i ukrudt og højt græs. Skulle de rustne tankbeholdere bag på disse udtjente køretøjer forestille at være missilaffyringsramper? Og hvis ja, hvem kunne så tro, at Hizbollah ville finde på at gemme sådanne våben i Beiruts kristne bydel, hvor Hizbollah er overbevist om, at så mange af Israels egne kollaboratører bor?

I både Beirut og Nabatea hævder libanesiske sikkerhedsfolk at have arresteret netop sådanne kollaboratører, efter at have pågrebet dem i færd med at male bygninger og biler med fosformaling for at guide de israelske jagerbomber på deres ødelæggelsesfærd. Samtidig udtalte den libanesiske finansminister, at 45 broer nu er ødelagt over hele Libanon, og at 600.000 af landets civile nu officielt er fordrevne.

Tusindvis af udlændinge - mange af dem libanesere med dobbelte statsborgerskaber - er fortsat ved at forlade landet i bus og skib, deriblandt de hundreder af briter, som siden mandag føres ombord på Royal Navy-krydseren HMS Gloucester. Også amerikanerne var på vej til at flygte over havet, selv om et fransk sikkerhedselskab i Amman - SPO Middle East - meldtes at være hyret af USA's regering til at evakuere amerikanske statsborgere til en pris af 3.000 dollar per hoved.

De hører selvfølgelig til blandt de heldige, som vil nå frem til Damaskus eller Cypern på deres flugt frem for at ende deres dage ved siden af en udbrændt bilkolonne ved Tel Harfa.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

udland@berlingske.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her