Læsetid: 3 min.

Den ukendte hr. merkel

Joachim Sauer er gift med Tysklands nye kansler. Mens hun gjorde karriere i politik, gjorde han alt for at gemme sig
26. november 2005

Tirsdag fik Tyskland sin første kvindelige kansler. Det tog 56 år at nå denne flig af kønnenes ligeberettigelse, men da den endelig indtraf, var den intet problem. Kansleren er en kvinde, og hvad så?! Men en følge af Angela Merkels udnævnelse er, at kanslerens hustru er en mand - og det er en slags problem, fordi han ikke vil påtage sig rollen som skødehund.

Da Angela Merkel tirsdag blev taget i ed i Forbundsdagen - kronen på al hendes stræben i 16 år - glimrede hendes ægtemand Joachim Sauer ved sit fravær. Det virkede så taktløst, så hjerteløst. Hun fortalte i tv samme aften, at hendes mand foretrak at overvære begivenheden hjemme foran fjernsynet. Han glædede sig meget på hendes vegne, forsikrede hun.

I avisen Die Welt kunne man dagen efter læse, at Joachim Sauer var forhindret på grund af sit arbejde på Humboldt Universitetet, hvor han er professor i kemi. Hvor end den nye kanslermand var; Joachim Sauer var helt bevidst ikke mødt op i Forbundsdagen. Han har sit eget liv. Han vil ikke ende som Dennis Thatcher, det fæ, der vaskede op for fotograferne og bar sin kones håndtaske.

"Min person står på ingen måde i forhold til Angela Merkels politiske arbejde," har han meddelt flere gange, når han skulle begrunde sin ulyst til at ledsage sin kone ved officielle begivenheder eller åbne døren til lejligheden, så medierne kunne lave en homestory om politikeren og hendes professor. Joachim Sauer fejer journalister væk fra dørmåtten med samme nidkærhed som en berlinsk togrevisor fejer gratister ud af U-banen.

Hannelore Kohl var langt mere medgørlig. Hun lod tv komme hjem og filme hende spille hammondorgel sammen med sønnerne, mens Helmut dampede alfaderligt på piben.

Efterfølgerinden Doris Schröder-Köpf lod sig gladeligt invitere på café af ugemagasinet Stern, da hun tiltrådte som first lady. For at få ild på sin cigaret lånte hun en lighter.

"Tyskland takker," sagde hun, da hun leverede den tilbage.

Hovmod, mente mange, og før replikken nåede at ekkoe, trak Doris sig tilbage til privatlivet i Hannover. Når hun optrådte sammen med Gerhard, smilede hun beundrende til ham - og kaldte fråden frem hos feministerne. Det var ikke altid let at være Doris.

Kanslermand Joachim Sauer har ingen problemer, han lader simpelthen som om, han ikke findes. Medierne kalder ham phantom of the opera, fordi han kun viser sig offentligt med Angela én gang om året, til Wagner-festspillene i Bayreuth. Og det er ikke kun medierne - han skyr; han skyr alle, han ikke kan dele sin teoretiske kemi med. I Stern fortalte en anonym kvinde denne sommer om sine oplevelser som Joachim Sauers borddame efter festspillene. Det var ren tortur, forstår man under læsningen:

"Og De er Frau Merkels mand?"

"Ja," sagde han.

"Og De er fysiker eller kemiker?" forsøgte borddamen for at holde samtalen i gang.

"Kemiker," sagde Joachim Sauer.

Borddamen gav ikke op: "På Freie Universität eller på Humboldt?"

"Ja," sagde han. Herefter var samtalelysten borte. Joachim Sauer livede først op, da han fik øje på Østrigs økonomiminister Martin Bartenstein, der også har studeret kemi.

På Humboldt ved de studerende, at hvis de fortæller noget om Sauer, kan de godt se sig om efter et andet universitet at studere på. De holder mund, lige som hans familie og venner.

"Man ved næsten ingenting om Joachim Sauer," klagede avisen Die Welt frustreret i onsdags. Kun dette: Han er 55 år gammel, er gift for anden gang, har to sønner fra sit første ægteskab. I 1980'erne lærte han Angela at kende på Videnskabernes Akademi i Østberlin, hvor de begge arbejdede. Om bekendtskabet med Angela blev afslutningen på Joachim Sauers ægteskab er ikke kendt. De levede papirløst sammen i årevis. Da Angela blev kvindeminister under Helmut Kohl i 1991, drog Sauer til San Diego for at lede et teknologifirma. 1993 blev han professor på Humboldt Universitetet. Efter lang tids pres fra partiet giftede parret sig i 1998. Privat dyrker han en sarkastisk, engelsk humor.

Meget mere ved man ikke om operaeleskeren, der under ingen omstændigheder vil kaldes "Hr. Merkel".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her