Læsetid: 2 min.

Uklædeligt

Kors i kræmmerhuset! Et fortvivlet udbrud, en ed eller sågar en bøn må undslippe dén, der overværede Folketingets debat om tørklæder og nazisme. Dansk Folkeparti overtrumfer nu den borgerlige regerings fedtspil i 1980’ernes fodnotepolitik. VK lod sig dengang stemme ned af en politik, de ikke var enig i. Nu lægger Dansk Folkeparti sine egne stemmer til en politik, som partiet larmende erklærer sig imod. Og VK finder sig i narrespillet. Debatten gjorde tydeligt, at Foghs regering har forskrevet sin sjæl til Dansk Folkepartis tre rasende gamle mænd – Espersen, Krarup & Langballe – der hæmningsløst gasser videre på Foghs egne splidkampagner.
25. maj 2007

KORS I KRÆMMERHUSET! Et fortvivlet udbrud, en ed eller sågar en bøn må undslippe dén, der i onsdags overværede Folketingets debat om tørklæder og nazisme.

De radikale havde rettet forespørgsel til statsministeren om regeringens holdning til Søren Krarups ligestilling af muslimske tørklæder med nazisymboler. Fra talerstolen svarede Fogh:

"Jeg er meget uenig med dem, der sammenligner muslimske kvinders hovedbeklædning med nazistiske eller kommunistiske symboler. Tørklædet er et religiøst symbol."

Så langt så godt. Men så tilføjede Fogh uldent:

"I øvrigt er det vælgerne, der sammensætter Folketinget og dermed bestemmer, hvad der skal udgøre grundlaget for den offentlige debat."

DENNE ULDENHED var det stof, som VKO-flertallet dernæst vævede en afværgedagsorden med. R, S og SF havde foreslået en dagsorden med den enkle ordlyd, at "Folketinget tager afstand" fra Krarups nazi-sammenligning. VKO-afværgningen lød således:

"Folketingets tager statsministerens klare besvarelse til efterretning. Desuden konstaterer Folketinget, at Danmark er et frit og demokratisk land, hvor ytringsfrihed og religionsfrihed er fundamentale rettigheder for den enkeltes mulighed for at udøve personlig frihed under ansvar."

Uldenheden viste sig at dække over lusk. Dansk Folkeparti benyttede debatten til at rette endnu hidsigere angreb på muslimske tørklæder. Partiet erklærede samtidig, at det aldeles ikke opfattede VKO-afværgedagsordenen som en tilbagetrækning af noget som helst.

Afværgerens 'tagen-til-efterretning' af "statsministerens klare besvarelse" benyttede DF's Søren Espersen til at ydmyge Fogh: "Vi er ikke enig med statsministeren. Vi håber, han kommer til fornuft, men det behøver ikke være i dag."

Dansk Folkeparti overtrumfer nu den borgerlige regerings fedtspil i 1980'ernes fodnotepolitik. VK lod sig dengang stemme ned af en politik, VK ikke var enig i. Nu lægger Dansk Folkeparti sine egne stemmer til en politik, som partiet larmende erklærer sig imod. Og VK finder sig i narrespillet.

Debatten gjorde tydeligt, at Foghs regering har forskrevet sin sjæl til Dansk Folkepartis tre rasende gamle mænd - Espersen, Krarup & Langballe - der hæmningsløst gasser videre på Foghs egne splidkampagner, bl.a. om de radikales "usselhed".

Mens de radikale og SF's Steen Gade gav VKO råt for usødet, søgte Socialdemokraterne at optræde som debattens 'midterparti'. Den midte viste sig ikke at findes. Ordfører Sass Larsen endte med at lade sig presse af VKO til nærmest at lægge afstand fra nogle ord, som hans partifælle, Hüseyin Arac, harmfuldt havde ytret mod Krarups hakken.

Og Naser Khader, den selvudråbte værdipolitiker nr. 1? Han udeblev fra debatten. Måske har Khaders mave fortalt ham, at hans standpunkt ville komme til at ligge mellem Sass Larsens og Søren Krarups - i den midte, der ikke findes, når Dansk Folkeparti hidser til had. dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her