Læsetid: 4 min.

Uklare G8-løfter til Afrika

Afrika skal hjælpes, men pengene har en tendens til at sidde fast i de rige landes statskasser. Derfor tror ngo'erne ikke på de nye løfter om 60 mia. dollar til sundhed i Afrika. I stedet burde G8 fokusere på reel og fair samhandel med de afrikanske lande
Afrika skal hjælpes, men pengene har en tendens til at sidde fast i de rige landes statskasser. Derfor tror ngo'erne ikke på de nye løfter om 60 mia. dollar til sundhed i Afrika. I stedet burde G8 fokusere på reel og fair samhandel med de afrikanske lande
9. juni 2007

De kom, de talte, og de lovede en hel del. Sådan er traditionen på de årlige G8 topmøder, og sådan blev det igen i år i Heiligendamm, der mest bød på en række gentagelser fra 2005, hvor G8 landene - i hvert fald i teorien - havde den store tegnebog fremme.

"Budskabet til de afrikanske lande er, at vi er vores ansvar bevidst og vil overholde vores forpligtigelser. Det er G8-landenes pligt at indfri, hvad vi har lovet," sagde Angela Merkel således umiddelbart før sidstedagens samtaler skulle i gang.

I overskrifter blev udbyttet for Afrika, at de rige lande står ved, at bistanden skal være øget med 50 mia. dollar om året i 2010. At G8-landene vil fortsætte kampen mod hiv/aids ved at spytte yderligere 60 mia. dollar i en fond for sygdomsbekæmpelse. Og så endeligt et par upræcise formuleringer om at fremme handel og investeringer på det afrikanske kontinent.

Hvis løfterne bliver indfriet uden omsvøb, så er alt godt. Men det tror en række danske og internationale ngo'er ikke på, at de gør:

"Man har gentaget løfterne fra Gleneagles, og det er vigtigt, for vi har været bange for, at de løb fra dem. Men problemet er at der ikke er nogen klare tidsfrister for pengene til sygdomsbekæmpelse, og de er langt bagud med at hæve bistanden," siger politisk rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, Morten Emil Hansen.

Nye og gamle penge

Britiske Oxfam, der er verdens største ngo, fremlagde for få dage siden dokumentation for, at udviklingen i bistand er stagneret siden 2005, hvor G8 annoncerede den store bistandsstignings begyndelse. Oxfam har endvidere beregnet, at G8 landene vil være 30 mia. dollar fra deres eget mål i 2010, hvis ikke der for alvor kommer handling bag ordene.

Samtidig kalder Morten Emil Hansen de lovede nye 60 mia. dollar til sygdomsbekæmpelse for "et røgslør", eftersom de fleste af midlerne allerede er indregnet i den lovede bistand, og tidsrammen for udbetaling ikke er defineret.

"Vi ved ikke om det bliver over fem, otte eller 15 år. Derfor er det svært at sige noget om, hvor stor effekt det vil have. Men det, som vi har regnet os frem til, er, at det formentlig kun vil betyde omkring godt tre milliarder nye dollar i 2010," siger Morten Emil Hansen.

Det samme er Oxfam nået frem til. Politisk seniorrådgiver Max Lawson advarer mod at lade sig distrahere af de mange store beløb.

"Overskriften på 60 mia. dollar betyder i bedste fald tre mia. ekstra i 2010. Derfor er G8 stadigt langt bagefter i forhold til løfterne fra Glen-eagles 2005."

"Før mødet illustrerede Oxfam, at G8 ville ligge 30 mia. dollar under det lovede beløb i 2010. Nu er det beløb blot reduceret til 27 mia.," lyder det fra Max Lawson.

Patent på helbredelse

Oliver Moldenhauer er international kampagneleder for Læger Uden Grænser. Han mener ligeledes, at beløbet til sygdomsbekæmpelse lyder fint, men at det er omgærdet af en foruroligende stor usikkerhed.

Samtidig gør Oliver Moldenhauer opmærksom på, at patent og intellektuelle rettigheder truer udviklingen af medicin rettet mod det afrikanske marked. Et emne, der netop var i centrum på G8 mødet.

"Der har været meget fokus på at stramme op om intellektuelle rettigheder og patenter på G8 mødet. Blandt andet ved at presse lande som Indien, Brasilien og Kina, der producerer den billige kopimedicin, der anvendes i Afrika," siger Oliver Moldenhauer, der peger på behovet for meget store beløb til udvikling af medicin specielt til fattige lande.

For kampen mod aids, malaria og tuberkulose er præget af medicinalfirmaernes kamp for deres patenter. Dilemmaet er, at det kræver store investeringer at udvikle medicin, og de penge vil firmaerne gerne have tilbage i salg. Men mange af verdens syge bor i Afrika, og de har ikke penge.

Et eksempel, på at det er dårlig forretning at udvikle medicin til de fattige, er tuberkulose. En sygdom, der typisk hærger i Afrika. Det forklarer Oliver Moldenhauer:

"Tuberkulosemedicin blev udviklet i 1970'erne, og er i dag ikke særlig virkningsfuld. Der er et behov for udvikling indenfor området, men ingen firmaer er interesseret i at udvikle medicin kun til et marked som det afrikanske".

"Derfor er der behov for meget store beløb til udvikling af medicin for midler, der ikke bindes til patenter," siger Oliver Moldenhauer.

Faldende handel

Det område, hvor de afrikanske nationer har appelleret kraftigst til de rige G8-nationer, er inden for handel. For til trods for en række succeshistorier om afrikanske nationer i god vækst, så viser tal fra Verdensbanken, at Afrikas andel af verdenshandlen er konstant faldende og i dag kun udgør sølle 1,8 procent af den samlede verdenshandel.

Ifølge Mellemfolkeligt Samvirkes næstformand Nils Brøgger Jacobsen er det derfor skuffende, hvor lidt fokus G8-landene har haft på de virkelige handelsproblemer for de Afrikanske lande.

"Der er intet i G8's udmeldinger, som gør noget ved de skæve handelsforhold. Tværtimod betyder vægten på 'investeringsfrihed som nøgle til udvikling', at man vil presse de emner ind, som de fattige lande ellers havde fået ud af WTO-forhandlingerne," siger Nils Brøgger Jacobsen, og forsætter:

"Presset for yderligere liberalisering i Afrika vil fortsat låse kontinentet fast som råstofleverandør. Samtidig tyder intet på, at Europa og USA foreløbig fjerner deres handelsbarrierer, hvilket jo betyder, at afrikanerne ikke får lov at forarbejde deres produkter selv, og derfor intet tjener på deres produktion," mener han.

Vægten forskubbet

Selvom det er godt, at G8 gentager deres løfter om mere i bistand, så mener Nils Brøgger Jacobsen at vægten er forskubbet fra humanitære tiltag til fokus på liberalisering.

"Hvor G8 topmødet i Gleneagles handlede om humanitære initiativer, så afspejler G8-topmødet i Heiligendamm, at de rige lande meler deres egen kage."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her