Læsetid: 5 min.

Ukraine higer efter at blive en del af Europa

Efter den Orange Revolution i Ukraine stræber landets regering efter medlemskab af EU og tror ikke, at EUs krise vil hindre processen, men mange ukrainske politikere er skeptiske
25. juli 2005

KIEV - Man får ikke et øjeblik lov at glemme, at pladsen her foran Hotel Ukraine, Uafhængihedspladsen, er revolutionens vugge.

Det var her, at den nuværende præsident Viktor Justjenko og hans nuværende ministerpræsident Julija Timosjenko sammen med tusindvis af fortrinsvis unge demonstranter gennemførte den ikke voldelige orange revolution og systemskiftet i Ukraine for knap seks måneder siden. Begejstringen og selvtilliden lyser fortsat ud af alle de unge, der i disse dage igen vandrer rundt til lyden af dundrende rock og rap. Den ene festdag, De Unges Dag, afløser den anden, grundlovsdag.

De er stolte over deres revolution, som fik tidligere præsident Leonid Kutjmas korrupte regime til at styrte sammen som et korthus. Rocken og rappen ruller, øllet og vodkaen eller gorilkaen, som den hedder på ukrainsk, flyder ud i sommernatten, mens hundredtusinder venter på resultaterne af det orange under.

"Vi har bevist med vores revolution, at vi ikke længere vil finde os i diktatur, ufrihed, korruption og undertrykkelse", råber en ung pige ved navn Katja i et forsøg på at hamle op med rappens hjertetrykkende rungen.

"Vi unge fik væltet det gamle styre, nu venter vi bare på, at Justjenko skal indfri de mange løfter om at europæisere og modernisere Ukraine".

Skuffelsen lurer

Foreløbigt et det dog kun blevet til revolutionær gejst og højere priser på pølser og olie samt en stigende inflation. Alene det kan hurtigt give anledning til skuffelse og desillusion. Dertil kommer, at krisen i EU har sendt et eventuelt ukrainsk medlemskab langt ud i fremtiden. Der skal ikke meget til i et af Europas største men også fattigste lande, før de unge igen går på gaden i protest. På pladsen står der allerede folk med transparenter og sultestrejker imod en planlagt miljøfjendtlig opførelse af en ny bro over floden Dnepr.

Hen ad hovedgaden Khresjatik, et stykke fra pladsen, sidder stedfortræderen for den smukke ukrainske ministerpræsident Timosjenko, som i dag er vanvittig populær som Ukraines skytsengel og i daglig tale blot er "Julija". Oleg Belarus hedder han og han er tidligere ukrainsk ambassadør i USA og nu leder af Julijas parti Batkivsjina i parlamentet Radaen.

Han afviser overfor Information enhver tale om skuffelse i befolkningen.

"Ukrainerne er ikke desillusionerede, de kan jo se, at regeringen kommer folk i møde med konkrete tiltag. Noget andet er, at der er meget store forventninger, som regeringen ikke vil kunne imødekomme hurtigt. Det er et problem, men grundlæggende er klimaet i landet forandret. Flertallet ser, at det nye styre er demokratisk og folkeligt", siger Oleg Belarus.

Den ukrainske politiker fortæller videre, at regeringen har formået at øge både pensioner og lønninger betydeligt og at den lige fra begyndelsen har haft som sit mål at forbedre socialpolitikken og levestandarden. Og han tilføjer, at der allerede til september vil komme nye forhøjelser af pensionerne, "hvilket i dagens Ukraine er det allervigtigste".

$SUBT_ON$Tror på EU

Oleg Belarus er, siger han, ikke skuffet over, at EU's forfatning led nederlag, og han tror ikke, at det betyder noget for Ukraines kommende medlemskab.

"Ingen i Ukraine havde regnet med hurtigt medlemskab. Der skete det, man kunne forvente, når det handler om afgivelse af national suverænitet. Men ikke desto mindre er den europæiske idé i live, den er konstruktiv og interessant for Ukraine. Men medlemskab af EU er ikke det vigtigste for os. Det vigtigste er at øge vores økonomis effektivitet og konkurrenceevne, så vi kan indtræde som ligeværdige partnere. Formelt medlemskab kan udskydes, men det haster med reel integration i de europæiske strukturer. Ukraine har brug for Europa, og Europa har brug for Ukraines enorme potentiale".

Oleg Belarus mener samtidig, at Ukraine må bevare et godt forhold til den store nabo Rusland, men siger, at russerne må holde op med at betragte Ukraine som en mindreværdig delrepublik, der kan bankes på plads med alle midler. Det vil, siger han, i sidste ende være bedst for Rusland at benytte Ukraine som en spydspids for integration i Europa og lokomotiv for økonomien.

"Desværre er der mange russiske politikere, der ikke forstår dette. De kan ikke fatte, at Ukraine ikke er den del af den russiske stat. Heldigvis har historien besluttet det anderledes", siger Oleg Belarus.

Prisstigninger og inflation

Da Information møder det kommunistiske parlamentsmedlem Jurij Solamatin, får piben en helt anden lyd. Han ser helst, at den nye regering tager sin afsked så hurtigt som overhovedet muligt: "Folk er allerede dybt skuffede over den. Det er blevet endnu sværere at overleve i Ukraine, siden det nye styre kom til, alt er blevet dyrere, madvarer, kød, olie. Inflationen vokser og regeringen har ikke formået at kontrollere prisudviklingen. Folk har allerede forstået, at hverken ekspræsident Kutjma eller den nye præsident Justjenko har svaret på de problemer, som de står overfor hver dag. I desperation er mange allerede på vej ud på gaderne igen i protest."

Rusland må med

Han fortæller videre, at folk allerede nu efter seks måneder har forstået, at ledelsen i virkeligheden ikke har ændret sig. "Magten tilhører fortsat de rige og de ekstremt rige i Ukraine, mens størstedelen af befolkningen sulter. Myndighederne har travlt med at deklarere deres gode hensigter, men det er blot ren ordskvalder, som hele Verden lader sig forblænde af, men som den ukrainske befolkning ikke tror på. Den ukrainske befolkning har lidt meget under alle regimer og har erfaring for, at man ikke kan stole på ordskvalder fra politikere."

Det eneste, som ifølge Solamatin er blevet lidt bedre under Justjenko, er pressens situation. Han indrømmer, at der under både det sovjetiske styre og under Kutjma var total statslig kontrol med medierne, mens Justjenko har forbedret forholdene for medierne og indført en form for ytringsfrihed i landet.

Jurij Solamatin afviser ikke, at Ukraine engang med tiden kan blive medlem af EU, men han siger, at der vil gå meget lang tid. "Vores nuværende ledelse forstår overhovedet ikke de komplicerede processer, der foregår i Europa. Den forstår heller ikke, at den europæiske forfatning, som Frankrig og Holland har sagt nej til, ødelægger en række træk ved landenes suverænitet og selvstændighed".

"Vi vil gerne integreres i Europa og deltage i både WTO og EU", fortsætter Solamatin, " men det skal ske langsomt og med værdigheden i behold og ikke for enhver pris".

Ifølge den ukrainske kommunist er Ukraine endnu ikke klar til EU. "Ukraine er fortsat i den postsovjetiske fase, vi er tæt knyttet til Rusland og de andre tidligere sovjetrepublikker. Vi er endnu ikke parate, hverken mentalt eller økonomisk, til EU. Regeringen mener, at vi er rede, men det er vi ikke. Og vi bør til sin tid indtræde i EU på værdig vis og sammen med vores store og gode nabo Rusland", siger Solamatin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her