Læsetid: 1 min.

Ukrainsk kurv til NATO

På grund af folkelig modstand udsætter Ukraine sin ansøgning om optagelse i NATO. Det siger landets Moskva-tro premierminister
15. september 2006

Ukraines premierminister, Viktor Janukovitj, kom torsdag med en antydning af, at landets såkaldte 'orangerevolution' i 2004 er ved at blive rullet tilbage. Under et besøg i Bruxelles gav Janukovitj på flere pressemøder udtryk for, at forholdet til EU skal udbygges, men at en tilnærmelse til NATO må udskydes på grund af folkelig modstand og skepsis i Ukraine.

"Vi har forklaret, at vi på grund af situationen i Ukraine må holde en pause. Der vil komme et tidspunkt, hvor en beslutning må træffes," sagde Janukovitj efter et møde med NATO's generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer og ambassadører fra de 26 lande i NATO.

Janukovitjs politiske base er det gammelkommunistiske magtapparat og Ruslands præsident Vladimir Putin, som er imod ukrainsk NATO-medlemskab. Janukovitj var torsdag udpræget forsigtig i sine udtalelser, men iagttagere fra flere ukrainske medier spår alligevel indenrigspolitisk splid efter meldingen.

Årsagen er, at præsident Viktor Justjenko, som var revolutionens store sejrherre, i de forløbne år har gjort alt for at opnå en hurtig ukrainsk indtræden i både EU og NATO. En følsom kompetencefordeling mellem de to rivaler går ud på, at Janukovitj skal lade være med at blande sig for meget i udenrigspolitik. Hvilket ikke just var tilfældet torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her