Læsetid: 3 min.

(U)ligestillingsminister

25. januar 2003

»Spørgsmålet er, hvad ministeren har haft som mål, den dag hun sagde ja til titlen som ligestillingsminister. Hvis posten havde haft titlen ’minister for afvikling af ligestilling’, kunne man endda forstå de holdninger, Henriette Kjær bringer til torvs«
Formand for Kvindeligt Arbejderforbund, Lilian Knudsen, i januarnummeret af KAD’s fagblad

DET FREMGÅR af ovenstående citat, at de »skifteholdsarbejdere«, ligestillingsministeren ved overtagelsen af sit embede fremhævede som de oversete i debatten, ikke føler sig mindre oversete efter et år med Henriette Kjær (K) på posten. Listen over tilbageskridt for kvinder – ikke kun medlemmer af KAD – og mænds ligestilling under den borgerlige regering er deprimerende lang.
*Den forlængede barselsorlov, som langt flere kvinder end mænd benytter, gør kvinder til dårlig arbejdskraft og sætter dem bagud i lønkampen. Mændene mistede ret til orlov i uge 25 og 26, og fik ikke øremærkede orlovsmåneder, som de kunne bruge som løftestang i kampen mod arbejdspladskultur og modvillige arbejdsgivere. Trods økonomisk dispensation på 100 procent af dagpengene er det stadig mændene, der tjener mest, og derfor bliver kvinderne hjemme. Men Henriette Kjær mener slet ikke, at mænd har lyst til at passe deres egne børn.
»Jeg tror, de lyver... for hvis man har lyst, så gør man det også,« udtaler hun til netmagasinet Forum.
*Muligheden for tilskud til at passe egne børn betyder, at kvinder har fået en ekstra tilskyndelse fra det offentlige til at forlade arbejdsmarkedet. Sammen med barselsorloven forkortes perioden, hvor kvinder opsparer til pensionen yderligere. Ligestillingsministeren har foreslået, at kvinderne selv beder deres mænd om at indbetale til deres pension under barselsperioden.
*Loven om gennemsigtighed i lønstatistikker for at modvirke uligeløn er udskudt. Nu er det endnu engang muligt for arbejdsgiverne at krybe uden om.
Omlægningen af den særlige pensionsordning, rammer især kvinderne.
*Nedlæggelse af Videnscenter for Ligestilling, der dog overlever på RUC.
*En henstilling til alle udsendte i statens tjeneste om at afholde sig fra at købe seksuelle ydelser af prostituerede udsat for menneskehandel blev – trods ministerens forsikring om, at en sådan skulle indarbejdes i ministeriernes personalepolitik – pillet af bordet. Henriette Kjærs begrundede sin ændrede holdning over for Ritzau med ordene: »Jeg mener, det er omsonst at lave regler på området. Jeg forventer, at danske udsendinge opfører sig ordentligt, og det nytter ikke at løfte pegefingre.«

AT DET faktisk står slemt til med kampen for ligestilling mellem kønnene ses af Henriette Kjærs indædte forsøg på at sikre sig et figenblad, der kan
berettige, at hun er minister på området. Hun har af regeringens magtfulde mænd fået lov til at beholde
Ligestillingsnævnet, der siden oprettelsen for to år
siden har behandlet 36 sager. Det har ikke været med finansminister Thor Pedersens (V) gode vilje, fordi det er imod regeringens intentioner om at mindske antallet af råd og nævn.
»Man kan have forskellige opfattelser af antallet af sager og om den politiske vurdering af nødvendigheden af at have et nævn – men jeg har sagt til socialministeren, at hun skal gøre, hvad hun synes er rigtigt,« siger Thor Pedersen til Berlingske Tidende. Den mandige minister vægrer sig ved overhovedet at tage ordet ligestillingsminister i sin mund, men lille Henriette skal jo også have lidt at bestemme over.
Beklager. Et Ligestillingsnævn er for lidt i kampen for lige rettigheder. De tocifrede millionbeløb, Kjær har bevilget til kampanger mod vold og handel med kvinder samt mod tvangsægteskaber er meget lidt værd uden solid, forskningsmæssig viden og politisk handling.
Flere af ovennævnte tilbageskridt er designet i Beskæftigelsesministeriet. Men havde Henriette Kjær levet op til det ansvar, en ministerpost giver, havde hun råbt op og oven i købet fået lejlighed til at profilere de usynlige konservative i regeringssamarbejde. At hun bedyrer, at hun er enig i de andre ministres nedtrampning af ligestillingsinitiativer, og samtidig siger til Ekstra Bladet, at hun har det godt med KAD’s kritik af hendes indsats, gør kun Henriette Kjærs fortsatte krav på titlen som minister for ligestillling komisk.

meth

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu