Læsetid: 2 min.

Ulighed er jo ikke Venstres mål

28. juni 2006

Personligt hører jeg til de privilegerede. Vi har - og har altid haft - en høj husstandsindkomst. Vi har solide lønninger og ganske mange ekstra indtægter.

Da vi flyttede til hovedstaden efter nogle fantastisk dejlige år på Bornholm, Sydfyn og i Vestjylland valgte vi at købe et rækkehus i et attraktivt kvarter i nærheden af, hvor vi begge var født, døbt og havde gået i skole. Det var på Frederiksberg. Vi gav 2,8 mio. kroner for huset, postede en halv million i forbedringer og er ganske glade for at bo her.

Siden vi købte huset i 2001 har udviklingen i boligpriserne overhalet vore dristigste forventninger. En af vore naboer - som vist ikke engang har investeret så meget i forbedringer, som vi har - har nu sat sit hus til salg for 7.9 millioner kroner. Altså mere end fem mio. kroner mere, end vi gav for fem år siden. En stigning på en mio. kroner om året.

Eller sagt på en anden måde. Vi er hver dag blevet 3.000 (!) kroner rigere - netto. Et beløb vi selv med høje lønninger ikke kan tjene efter skat.

Uhyrligt

Den udvikling giver unægtelig ikke økonomiske problemer her på matriklen. Men den efterlader nogle solide problemstillinger.

Det første er, at uligheden mellem hovedstadens indbyggere og Vestdanmarks bliver større. Den friværdi, vi har fået foræret på de fem år, vi har boet på Frederiksberg, betyder, at vi kontant kan købe et hus med havudsigt i Svendborg, Esbjerg eller Sønderborg. Og udover det købe en Mercedes - også kontant. Det handler om ulighed mellem landsdelene. Den burde mit parti interessere sig for.

Det andet er, at det er en massivt bedre forretning at bo end at arbejde. Det er jo uhyrligt. Ikke mindst set i lyset af den seneste velfærdsreform.

Også det burde Venstres ministre have for øje.

Gør op med skattestop

Det tredje er, at priserne på fast ejendom i København er nået et niveau, hvor almindelige børnefamilier ikke har en chance for at bosætte sig.

Men i Venstre deler vi vel ikke Marianne Jelveds kyniske udsagn om, at så kan de unge bare flytte til Næstved. Et dejligt sted i øvrigt, hvor jeg selv har boet. Men alligevel. Bør vi ikke have et samfund, hvor børnefamilier har råd til at bosætte sig i landets hovedstad?

Markedsudviklingen skal samfundet ikke gribe ind over for. I virkeligheden burde vi helt og aldeles liberalisere boligmarkedet.

Men Venstre burde afvise en stigende ulighed mellem øst og vest. Og politisk burde der være en bred interesse for at beskatte helt arbejdsfri millionindkomster mindst med samme styrke, som løn tjent ved hårdt arbejde.

Det kræver, at Venstre gør op med skattestoppet. For fokus på boliggevinster er nødvendig. Og det er også stærkt påkrævet at flytte beskatning fra arbejdsindkomst til noget, der er arbejdsfrit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her