Læsetid: 3 min.

Ulla Tørnæs' kransekage og de fem figurer

9. januar 2007

Udviklingsminister Ulla Tørnæs' dilemma blev til et mareridt, da det meget omtalte oplysnings-projekt, hvor kendte danskere skulle vælge støtteegnede projekter i Afrika, fik folkets, mediernes og bistands-organisationernes harme at føle. Projektet er nu rettet til og de fem kendisser fundet

Kort før udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) skulle lancere sit bud på folkelig oplysning, brød et sandt mediehelvede løs. Ulla Tørnæs havde efter en skabelon opfundet af Bjørn Lomborg, hvor man prioriterer penge til en given indsats, fået entreprenørvirksomheden Carl Bro til at udvikle et spil. Her kæmper en stribe kendte danskere på meningsfællesskaber med den brede befolkning. De af de deltagende kendte, der har mest enslydende meninger i forhold til de danskere, som på projektets hjemmeside har svaret på 20 dilemmaer omkring udviklingsbistand, bliver om kort tid sendt til Afrika for at udpege projekter, der skal støttes af Danida.

En af de fem, der scorede højest, er aerobic-instruktøren Charlotte Bircow. Hun mener ikke selv, at hun har særlig forstand på hverken udviklingsbistand eller Afrika. Men hun er kendt.

"De fleste danskere kan jo se al den nød på tv - og slukke hvis de får de får skidt. Andre køber en ged for at få bedre samvittighed. Mit bidrag er, at jeg er en kendt person. En kransekagefigur, der gør det lettere for befolkningen at følge et projekt. Sådan opfatter jeg det," siger Charlotte Bircow.

- Hvorfor sagde du ja?

"I bund og grund har jeg altid interesseret mig for det her. Der er meget politik, meget magt og mange penge i de her spørgsmål. Det er en vigtig debat."

- Men hvad med kritikken af, at I skal udvælge projekter?

"Hvem er god til at udvælge projekter? Vi har jo rådgivere med hele vejen. Men det er jo ikke så meget det, der er ideen. Målet er at skabe debat - altså oplysning. Jeg var med i 2015-løbet - en event, der stort set ikke trak nogen mennesker til. Det her projekt drejer sig jo først og fremmest om oplysning," siger Charlotte Bircow.

Provokerende projekt

Foruden Charlotte Bircow deltager Morten Lindberg - bedre kendt som Master Fatman - skuespilleren Martin Miehe-Renard, komiker og skuespiller Timm Vladimir og den kendte Hummel-direktør, Christian Stadil.

Christian Stadil er i forvejen engageret i etableringen af fodboldskoler i kampen mod hiv/aids og ambassadør for WWF's global warmingprogram. Han synes ligesom Charlotte Bircow, at debatten om bistanden i sig selv er et af de vigtige mål med hele projektet, hvorfor det er fint, at det er lidt provokerende sat op.

"Jeg har sagt ja af tre årsager: Selvfølgelig basalt set for at kunne gøre noget godt for nogen, der har behov for det. For det andet fordi jeg synes, at det er et godt og holistisk oplysningsprojekt. Det bevæger sig på flere platforme og er ret godt udformet. Og endelig vil jeg gerne skabe debat, og det har projektet jo allerede gjort," siger Christian Stadil, der samtidig er tilfreds med, at dilemmaspillet kun lader de kendte indstille projekter, der derefter skal igennem Danidas normale procedurer for godkendelse. En detalje, som netop er ændret efter den massive kritik af den oprindelige ide, hvor de kendte havde det afgørende ord.

"Alle projekter er jo nødvendige. Man kunne sådan set udstyre en abe med en dartpil og så lade den vælge. Så derfor er jeg ikke i tvivl om, at det er ok," siger Christian Stadil.

Nødvendige valg

Christian Stadil synes, at dilemmaet rammer rigtigt, ved at der er fokus på de nødvendige valg, der hele tiden skal træffes.

"Både på mikro- og makroniveau skal der hele tiden foretages valg. Sådan er det jo også i de store organisationer som FN og Danida og så i det små, når man skal vælge, om indsatsen eksempelvis skal gå til bekæmpelse af malaria eller hiv/aids i den enkelte landsby."

- Har du været i tvivl om din deltagelse?

"Nej, det har jeg sådan set ikke været. Jeg var ikke i landet, da debatten kørte herhjemme, men jeg har hele tiden følt mig sikker på konceptet. Det har lidt 'kant', og det kan jeg godt lide."

Ingen danske organisationer deltager. De indstillede projekt-ideer, der skal kæmpe om de kendtes gunst, kommer fra lokale organisationer i de fem afrikanske lande, Tanzania, Zambia, Uganda, Kenya og Ghana, oplyser Carl Bro.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Har du en skabelon på en kransekage barnevogn???