Læsetid: 2 min.

Den ultimative slankesigte

26. oktober 2006

Kontant på DR1 er for tiden i gang med at teste tilbud på slankemidler. Plaster og tabletter, der øger stofskiftet og fedtforbrændingen. Vandkur og hypnose er også på programmet. En velsmagende programpakke - "en effektiv slankekur uden slankepiller" - koster 1.881 per måned, men så er en personlig vejleder også inkluderet i prisen.

Naturlige slankemidler

Verden ændrer sig langsomt - det samme uoverskuelige marked for slankemidler fandtes også for 20 år siden. Ordet naturlig var nøgleordet i markedsføringen i 1985.

Den naturlige slankemetode bestod af et proteinnæringspulver, den naturlige vægtregulator af sojaprotein og tang, og et rent naturprodukt indeholdt bl.a. vrietorn, pebermynte, sæbeurt og løvetand. Man kunne spise sig slank med kefir og Steen Hegeler. Mexikanske algetabletter blev anbefalet som energi- og slankepille samt sultfjerner.

De fleste indholdsstoffer var sikkert uskadelige som æbleeddike, tangmel, kartoffelmel, vrietorn, gelatine, bivoks og cellulose. Afføringsmidler som natriumsulfat og magnesiumsulfat anvendtes ligeledes. Populært var som mætningsmiddel at anvende en form for tapetklister.

Ved juletid stod i en annonce; "naturens minuskalorier sletter julens pluskalorier." Værsgo og spis ni tabletter sammen med juleanden.

Ingen langtidsvirkning

Behovet for slankemidler er ikke blevet mindre i 2006 - måske tværtimod. Reklameaktiviteterne er mangedoblede og kreativiteten mellem producenterne skudt i vejret.

Mange firmaer lukrerer på det behov, der er for at tabe sig, og scorer kassen. Der bliver tjent mange penge, fordi ingen af produkterne har en langtidsvirkning på kunderne.

Folk går i gang med en kur - bliver træt af den - går tilbage til gamle vaner. Så kommer en ny vidunderkur med en reklamekampagne. Folk kaster sig over den nye kur som skibbrudne over et redningsbælte.

Billig slankesigte

Derfor har jeg opfundet en kaloriesigte. Fidusen ved kaloriesigten er imprægneringen af det net, al mad skal igennem. Nettet er behandlet med det naturlige stof Eirolakitna, som jeg engang fandt i Tanasien. Det optager kalorierne, når maden hældes gennem sigten. Så simpelt er det.

Sigten selv er billig, men en imprægnering vil koste 4.000 kr. per gang, og den holder kun til tre måltider per dag i en uge. Som ekstravirkning vil der meget hurtigt ikke være penge til mad i en familie med far og mor og to børn, og så taber de sig. Virkningen indfinder sig.

Spis fornuftigt

Et andet forslag er at spise mindre og fornuftigt og gøre det 30 dage i træk. Så er det en vane - ligesom at børste tænder. Og husk at tygge maden godt - 33 gange per mundfuld som min salig fader lærte mig for 70 år siden i Munke Bjergby. Maden og maven har godt af det, og der bliver ikke tid til at spise så meget. Det er da helt naturligt.

I Kontant-udsendelserne indgår 'kost og motion' også som slankemetode. Den handler om at bruge mere energi, end du putter i munden. Det vil være naturligt, hvis den vinder. Pas dog på alle de unaturlige kure vi bliver oversvømmet med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her