Læsetid: 3 min.

Umenneskelige forhold i franske fængsler

Europarådets kommissær for menneskerettigheder Alvaro Gil-Robles har været på besøg i Frankrig
21. februar 2006

Paris - Det er ikke middelalder, men næsten. Europakommissæren Alvaro Gil-Robles har efter et besøg i Frankrig i september sidste år forfattet en kritisk rapport om efterlevelsen af menneskerettighederne i Frankrig. Især det omfattende kapitel om tilstandene i de franske fængsler har vakt skandale.

I rapporten beskrives den arrest midt i Paris, hvor man indsætter lommetyve, småkriminelle og ikke mindst udlændinge, der ikke har deres papirer i orden. Arresten befinder sig nærmest symbolsk under Justistpalæet et stenkast fra det rum, hvor Marie-Antoinette sad fængslet inden hun blev halshugget i revolutionens navn.

I de dårligt belyste, uhygiejniske lokaler, hvor tv er eneste tidsfordriv, "udgøres en tredjedel af gulvet af en rist, der går ned til fangerne på etagen nedenunder. Fangerne dernede har kun udsigt til skoene på dem ovenover, og cigaretskod klemt ned i risten."

Det er "umenneskeligt og ydmygende", skriver Gil-Robles "og er i sig selv billedet på en alvorlig overtrædelse af menneskerettighederne".

Gil-Robles forklarede allerede kort efter sit besøg sidste år, "at det var noget af det værste, han havde set bortset fra forholdene i Moldavien".

Men det er ikke en undtagelse. Levevilkårene i de overbelagte franske fængsler er under al kritik. "Det har været svært ved begyndelsen af det 21. århundrede i Frankrig, at skulle tage imod klager om, at det er umuligt at tage et dagligt brusebad, selv under hedebølger". Ifølge rapporten er der hverken badefaciliteter eller senge nok i de overbelagte franske fængsler.

I modsætning til Gil-Robles tilsvarende rapport om Danmark for to år siden, er det ikke så meget lovene, der strider mod menneskerettighederne i Frankrig, som den måde de føres ud i livet på. Der sættes ikke tilstrækkelige midler af.

"Det juridiske arsenal er relativt fyldestgørende og beskytter i høj grad menneskerettighederne, men på visse områder viser der sig at være en meget stor slugt, mellem det lovteksterne foreskriver, og det der foregår i praksis." En slugt, som Gil-Robles beskriver som bekymrende.

Fanger kræver dødsstraf

Straks efter rapportens offentliggørelse 15. februar blev den af den franske justitsminister Pascal Clement kaldt for "uretfærdig". Ifølge Clement har de skiftende socialistiske regeringer intet gjort på området, mens der, siden de borgerlige regeringer kom til i 2002, er blevet sat midler af til fængselsbyggeri og istandsættelse.

Rapporten lander i en kontekst i Frankrig, hvor hele retssystemet, fra arrestation, over domstole og til fængselophold, er i krise. For under en måned siden krævede livstidsfanger dødsstraffen genindført på grund af de umenneskeligt lange straffe, og de forhold de indsatte lever under.

Men landet har også netop gennemlevet en juridisk kæmpeskandale, hvor 13 pædofilianklagede, varetægtsfængslet i årevis, viste sig at være uskyldige. Gil-Robles rapporterer da også om den manglende advokatbistand, der kendetegner det franske system.

Selvom den franske regering er ved at lukke de to arrester, der kritiseres allermest, så rører det ikke ved en række andre problemer. Der idømmes langt flere og stadig længere fængselsstraffe. Prøveløsladelser er blevet stærkt indskrænkede. Alt i alt er der stadig flere indsatte, uden at der er sat ekstra midler af.

Gil-Robles-rapporten beskriver også indgående, hvorledes det franske retssystem har fået langt større tendens til at se bort fra psykiatriske problemer. Mens 17 procent af anklagede i 1980'erne undgik dom på grund af psykiatriske problemer, var procentdelen i 1997 nede på 0,17 procent med kæmpemæssige problemer for både indsatte og fangevogterne til følge. Også selvmordsprocenten i de franske fængsler er alarmerende høj. Ifølge Gil-Robles fører den samlede situation til, at der absolut ikke er midler til på nogen måde at sørge for, at tidligere straffede kan integreres i samfundet igen.

Det et især de skandaløse fængselsforhold, der har været på avisernes forsider i Frankrig. Den anden store halvdel af Gil-Robles rapport er gået stort set upåtalt hen. Den handler om stigning af politivold, behandlingen af fremmede og racisme. Tre elementer der i følge rapporten hænger uløseligt sammen i Frankrig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her