Læsetid: 2 min.

Undskyld

1. februar 2006

Netop som radioavisen citerer Ægyptens ambassdør for, at løsningen på Jyllands-Postens tegnerkrise er at komme med en klar undskyldning, så dumper den mest stupide leder (Information den 30. januar. ) i mands minde ind ad brevsprækken: "Fuld opbakning til JP"

En undskyldning kan da ikke betyde opgivelse af nogen ytringsfrihed eller redaktørernes ret til fejlskøn. Det er et middel til at afbøde konflikt, undgå retsager og det der er værre. En undskyldning hæmmer ikke den danske presses mulighed for at tage afstand fra trusler om vold og selvtægt i æreskonflikter.

Den muslimske verdens demonstrationer og folkelig boycut viser, at krænkelsen i er dybtfølt. Et krav om undskyldning er sobert og ikke-voldeligt.

Det danske frirum for tegnet satire har rod i vor forståelse for det underforståede. Den samme forståelse kan ikke forventes fra en muslimsk kultur, som har et billedforbud i forhold til deres profets hellighed.

Det er prisværdigt, at Jyllands-Posten ville vil gå til angreb mod intimiderende trusler og selvtægt fra voldstumber, der ikke fatter, hvad der virkelig skader muslimers anseelse. Men når man valgte satiriske tegning som medie og ovenikøbet valgte muslimernes profet som motiv - i stedet for karikaturer af nulevende voldstumber - så var det fejlskud.

Jyllands-Posten har allerede beklaget den utilsigtede krænkelse. Jyllands-Posten har ikke trykt flere Muhamed-tegninger. Der er tale om et éngangstilfælde. Så burde der ikke være langt til en rentonet undskyldning og en symboldk bod f. eks til Pakistans jordskælvofre.

En udstrakt hånd

Informations lederskribent er desværre faldet i med hævnens mekanik i dem og os, og fastslår, at det er dybt ubehageligt at give undskyldninger til de totalitære regimer, der ikke følger vores ideer om menneskerettigheder. Argumentationen bør gå den anden vej rundt:

Mon ikke den muslimske verden, med dens krænkede stolthed og demokratiske underskud, ville lytte mere til vores kritik, hvis vi havde format til at vise vejen og komme med undskyldningen.

Vi har styrken i vore demokratiske idealer om respekt for forskellighed og i kærlighedens stærke arm. Vi må kunne holde til at række hånden ud.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu