Læsetid: 5 min.

Undskyld, må man ryge her?

Det er blevet skod at ryge. De veluddannede har droppet smøgerne, og stadig flere forbinder i dag rygning med lav social status. På Istedgade i København træder kontrasterne frem
21. oktober 2006

Der er ikke mere end et stenkast fra Skipper Bodega på Istedgade 66 til vinbaren Malbeck i nr. 61. Men der er en verden til forskel. I nr. 61 drikker man argentinsk vin og hører jazz i røgfrie lokaler. Det gør man ikke i nr. 66. Her drikker man dansk øl, mens jukeboxen spiller. Og luften, den er tæt af røg:

Ved et af de små træborde - under fiskeruserne i loftet og foran redningskransen på væggen - sidder Birgitta Fontél på 19 år og pulser. Hun er selskabsryger og ryger ca. to pakker om ugen, fortæller hun. Men den 23. maj næste år skal det være slut.

"Der bliver jeg 20, og så har jeg lovet mig selv at stoppe. Men nu må vi se, om det holder. Jeg stopper i hvert fald, når jeg får børn. Det er jo pisse usundt, og jeg vil ikke belemre et barn med usund røg," forklarer Birgitta Fontél, der siden hun gik ud af skolen har stået i forretning og nu arbejder som paint ball-instruktør.

Ved siden af hende sidder Lasse. Han vil helst ikke have sit efternavn i avisen, for hans forældre ved ikke, at han ryger:

"De ville blive ret skuffede, hvis de fandt ud af det," siger han.

Alligevel hører øl og cigaretter sammen, mener Lasse.

"Jeg var i London for noget tid siden, hvor de har rygeforbud på værtshuse. Det føltes helt forkert. Det er ligesom blevet en vane, at man ryger, når man drikker," siger han.

For vinens skyld

Men det er det ikke for gæsterne på vinbaren Malbeck på den anden side af gaden. Uden for døren på gadetrappen er et pastelfarvet askebæger stillet frem. Her må rygere, der ønsker at frekventere den nyåbnede bar, skodde deres smøger, når nikotintrangen melder sig. For indenfor er der rygning forbudt.

Ifølge Hans Haahr Larsen, som er medejer af vinbaren, har langt de fleste af kunderne taget positivt imod rygeforbudet. Men der har også været skeptikere.

"Lige inden du kom, var her et par fyre, som ville ryge. Jeg bad dem gå udenfor og gøre det, og så skred de med en bemærkning om, at de 'kraftedeme håbede, vi ville gå neden om og hjem'," siger Hans Haahr Larsen.

Malbecks anden ejer, Patrick Mouritzen, er selv ryger. Men han har ofret sin rygetrang til fordel for vinens ve og vel, fortæller han.

"Det er mest for vinens skyld, at her er røgfrit. I et lille rum som her er det svært at smage vinens aroma, hvis der er fyldt med røg. Så kommer den ikke rigtig til udtryk," siger han.

På et plateau med puder og stearinlys langs væggen sidder Sonja Nielsen på 32 med sin jævnaldrende veninde Maria Lund. Sonja er cand.scient.soc og udviklingskonsulent i Københavns Kommune. Maria er cand.mag og daglig leder af et frivilligcenter. Begge er ikke-rygere, så det passer dem fint, at der ikke må ryges i baren.

"Det er dejligt, at man kan være ude og have det sjovt uden at stinke af røg, når man kommer hjem," siger Sonja. Maria supplerer:

"Men der skal selvfølgelig være nogle steder, hvor man godt må ryge. En bodega er jo for eksempel ikke det samme uden røg," siger hun.

I et hjørne af vinbaren sidder to brødre: Søren Toftgaard på 30 og Anders Toftgaard på 33.

"Det passer godt til konceptet, at her er røgfrit, så man kan dele en flaske vin, uden at det behøver at være den store værtshustur," siger Søren Toftgaard, der til daglig arbejder som advokatfuldmægtig.

Hans storebror, Anders Toftgaard, er forskningsadjunkt på Københavns Universitet - og så er han eksryger.

"Jeg stoppede for tre år siden, fordi jeg ikke længere havde lyst. Det virkede ufrit at ryge. Jeg skulle hele tiden finde på forklaringer for mig selv," siger Anders, der medgiver, at hans generelle holdning til rygning har ændret sig, siden han selv lagde smøgerne på hylden.

"Da jeg rejste som backpacker i Singapore for fem år siden, syntes jeg, at rygeforbuddene virkede en anelse fascistiske. Men nu opfatter jeg dem snarere som en befrielse, og jeg tror, de kan hjælpe rygere til at kvitte smøgerne," siger han.

Søren Toftgaard supplerer:

"Nu er eksrygere jo altid de mest fanatiske. Selv er jeg lidt loren ved den type lovgivning, der har til formål at skubbe holdninger på vej. Men på den anden side er den jo ret effektiv," funderer han.

For meget af det gode

Tilbage på Skipper Bodega har en af stamkunderne, Sten Petersen på 53, indfundet sig. Foran ham ligger en pakke rød Cecil. Dem ryger han to af om dagen, fortæller han.

"Hvis vi skal til at have irske eller skotske tilstande, så man for eksempel ikke må ryge her på Skipper Bodega, så synes jeg, det er blevet lidt for meget af det gode," siger Sten Petersen.

Han lever i øjeblikket som hjemløs og tilbringer derfor en del tid i togkupeer og på s-togstationer, hvor rygereglerne de senere år er blevet strammet. Fra årsskiftet vil det slet ikke være tilladt at ryge i DSB-tog længere, og det er en udvikling, som bekymrer ham.

"I mange år har staten jo givet os lov til at forgifte os, men nu kommer den pludselig farende med alle mulige forbud. Sundheds-mæssigt er det selvfølgelig fint, men jeg synes godt, man kunne reservere bare et lille rum i togene, hvor vi kunne forfriske os - eller rettere forgifte os," siger Sten Petersen og smiler et gult smil.

Sit første hiv tog han som 14-årig. Det var i 1967 og dengang var samfundets holdning til tobak en anden end i dag, husker han.

"I min ungdom sad alle de smukke, unge tv-stjerner på skærmen og røg. Det gør de ikke mere. Men det var egentlig også noget pjat, for det animerede jo os andre til at gå i gang," siger han.

Sten Petersen har flere gange forsøgt at kvitte smøgerne, men uden held, og nu har han helt opgivet. Men han gider ikke have dårlig samvittighed over det.

"Jeg kan godt se, at sådan nogle som os giver sundhedssystemet en masse problemer, når vi begynder at få cancer osv. Men omvendt nytter det jo ikke noget at vride armen rundt på os," siger han:

"Vi er jo afhængige."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu