Læsetid: 2 min.

Med en ung Hans Scherfig i Paris

Charmerende ugebladsnoveller af den store satiriker
4. maj 2005

Fredag den 8. april 2005 er det som bekendt 100 år siden, forfatteren og maleren Hans Scherfig blev født. Det markerer forlaget Fahrenheit med udgivelsen Bortførelsen fra St. Leu - og andre kriminalnoveller, der for første gang samler en række af forfatterens ungdomsnoveller.

Inden Scherfig brød igennem som den lysende satiriske begavelse i dansk litteratur, tjente han nemlig til huslejen ved at skrive kriminalnoveller til 1930'ernes danske ugeblade, primært Ude og Hjemme. De fleste blev skrevet under pseudonym, hvorfor de som regel regnes til den mindre officielle del af forfatterskabet. I lyset af de senere værker er disse små noveller imidlertid interessant læsning, da Scherfig gennem hele sin forfatterkarriere yndede at bruge elementer fra kriminalgenren - tænk blot på lektor Blomme fra Det forsømte forår, han mødte jo skæbnen i form at et forgiftet maltbolsje. I en række af novellerne indgår andre temaer, Scherfig siden skulle genbruge i blandt andet Den døde mand og Den forsvundne fuldmægtig.

Disse bedagede ugebladshistorier er selvfølgelig ikke den store litteratur, men ikke desto mindre ganske fornøjelig læsning. Det hænger utvivlsomt sammen med Scherfigs klare stil, som tidens tand ikke har været hård ved. Og at man med Scherfig som guide kommer på besøg i New York og (navnlig) Paris, er en charme mere. En lille perle er En fejltagelse, der kan læses som et forstudium til 'fuldmægtigen'.

Den unge Scherfig var begavet med et fint blik for forskellige miljøer - også dem han som erklæret kommunist givetvis brød sig mindre om, f.eks. den engelske adel. Til gengæld kneb det dengang lidt mere for ham med at skære kagen, sådan rent kriminologisk. En del af historierne virker nærmest som ekstrakt af noget, der burde være blevet til en kriminalroman, og det kan undertiden gøre stilen underlig summarisk.

Den lille bog, hvis forside prydes af et gammelt Scherfig-maleri ("Fra Paris 1931"), har et længere og meget kompetent efterskrift af en af de nye eksperter i dansk kriminallitteratur, Benni Bødker, der på glimrende vis sætter sit udvalg ind i en sammenhæng med Scherfigs øvrige forfatterskab. En helt igennem tiltalende publikation, der må være et must for enhver Scherfig-fan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her