Læsetid: 3 min.

Ungdomspolitikere: Stop fifleriet med u-landsbistanden

Udviklingsminister Ulla Tørnæs og finansminister Thor Pedersen er under pres for at holde op med at støvsuge bistandsmidler for penge til gælds-eftergivelser - penge, der bliver i danske skuffer
14. maj 2007

Det er muligvis kun et spørgsmål om tid, før den danske politik om at eftergive fattige landes gæld ved hjælp af de fattige landes egne bistandsmidler er historie.

De politiske ungdomsorganisationer er nemlig uenige i udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) holdning om, at Danmark skal tage pengene til den gæld, der eftergives udviklingslande, fra bistandsmidlerne, på trods af at den gæld, der eftergives, som regel kommer fra eksportstøtte til danske firmaer i 1980'erne. Tørnæs' og en række af hendes ministerkolleger blev i fredags, som beskrevet i Information, kritiseret af 1.600 europæiske udviklingsorganisationer for deres kreative bogføring, der ifølge organisationerne betyder, at en tredjedel af den officielle udviklingsbistand er tomme tal.

Kan ikke erstatte bistand

Også de politiske ungdomsorganisationer i Danmark er imod regeringernes talmagi - inklusive Ulla Tørnæs' egen ungdomsorganisation, Venstres Ungdom (VU).

"Vi synes, EU-landene og den danske regering skulle tage teten og sige, at gældseftergivelse ikke kan erstatte udviklingsbistand," siger VU's formand Karsten Lauritzen.

Han har sammen med repræsentanter fra Konservativ Ungdom (KU), SF's Ungdom (SFU), Kristendemokratisk Ungdom (KDU), Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Radikal Ungdom (RU) gennem et år udarbejdet et oplæg til Danmarks udviklingsbistand, hvor ungdomspolitikerne blandt andet kræver bistanden tilbage på én procent af Danmarks BNI samtidig med, at den skal effektiviseres. Ungdomsorganisationerne lægger stor vægt på, at gældseftergivelser ikke skal finansieres med bistandsmidler.

Karsten Lauritzen forklarer:

"De store verdensmagter er rigtig slemme til at betragte gældseftergivelse som udviklingsbistand, men i modsætning til bistand giver gældseftergivelse ikke landene nogen manøvredygtighed, og der kommer heller ikke nogen konkrete resultater ud af det. Det, der er effektivt, er god regeringsførsel, mikrokreditter, civilsamfund og så videre, og det kan man kun støtte gennem udviklingsbistand," siger han.

Liberias uendelige gæld

SFU's projektleder Peter Westermann fortæller, at gældsproblemet gjorde stort indtryk på gruppen af ungdomspolitikere, da de besøgte Liberia:

"Liberia har en gæld, der overstiger deres bruttonationalprodukt uendeligt mange gange, og hvis de ikke slipper for afdragene på den, er det fuldstændig lige meget med udviklingsbistanden. Så kan man blive med med at give langt mindre beløb i udviklingsbistand 100 år frem, mens landet samtidig betaler langt mere af i gæld," siger han.

Westermann var chokeret over, at Ulla Tørnæs besluttede at bruge den stigning i bistandspengene, der kom af stigningen i det danske bruttonationalprodukt i år "til at give en masse penge til Thor Pedersen, så han kunne skrive på et stykke papir, at landene havde mindre gæld. Det kom der jo ikke for en krone mere udvikling af, og det syntes jeg var uanstændigt", siger han.

En byge af spørgsmål

Ulla Tørnæs kom torsdag og fredag under beskydning i Europa- og Udenrigsudvalget for Danmarks manglende opfølgning på den såkaldte Monterrey-aftale fra 2002, hvor Danmark blandt andet forpligtede sig til ikke at hente gældseftergivelserne ud af bistandsmidlerne.

Under møderne erkendte ministeren blandt andet, at udbredelsen af denne 'billige' løsning blandt de europæiske regeringer kan gøre det svært at holde bistandsniveauet oppe, når gældseftergivelserne snart er overstået - på trods af de europæiske landes forpligtelser om stigende bistand frem til 2015.

Samtidig arbejder den danske regering imod, at EU i fællesskab vedtager nye finansieringsforslag for bistandsstigningen som for eksempel en fælles afgift på flyrejser.

Også finansminister Thor Pedersen skal svare for sig. SF har stillet en række paragraf-20-spørgsmål til ministeren i anledning af, at Folketingets finansudvalg ikke blev orienteret om, at et dansk lån til Nigeria blev krævet tilbagebetalt med et beløb på det dobbelte af, hvad lånet var bogført til.

Den operation kostede de fattige lande halvanden milliard af Danmarks bistandsmidler sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her