Læsetid: 4 min.

Unge britiske muslimer på vej mod radikalisering

Over en tredjedel af de unge muslimer i Storbritannien ønsker sharia gennemført i landet. Sidste uge blev ni mænd fra Birmingham anklaget for at have planlagt bortførelse og tortur af en muslimsk soldat fra den britiske hær
6. februar 2007

Storbritanniens unge muslimer er blevet langt mere religiøst og politisk radikale end deres forældre. Det viser en meningsmåling offentliggjort i sidste uge af tænketanken Policy Exchange. I gruppen af 16-24-årige ønsker 37 procent at indføre Sharia-lov og at sende deres børn i islamisk skole. Endvidere siger 31 procent, at en muslim, som vil konvertere til en anden religion, bør straffes med døden. Unge britiske muslimer, der beundrer "grupper som al-Qaeda, der er klar til at bekæmpe Vesten," udgør 13 procent. Det sidste tal er nok relativt lavt, men giver alligevel dybe panderynker i det britiske politiske system, eftersom tallet angiver en klar stigning af unge, som er potentielle nemme ofre for hvervning til netop terroraktioner på britisk grund. Tallene for forældregenerationen, når man stiller de samme spørgsmål ligger på henholdsvis 17,19, 19 og 3 procent.

Generationskløft

Rapporten viser også dybe splittelser mellem forældre og børn, når det gælder holdningen til at bære hovedbeklædning eller hijab. 74 procent af de unge muslimske kvinder siger, de ønsker at bære hijab, mens blot 28 procent af kvinderne over 55 svarer det samme.

Rapporten med navnet "Living Apart Together" lægger selv skylden for den tilsyneladende kraftige religiøse opblomstring og radikalisering på den britiske 'multikulturalisme', som rapporten siger har opmuntret de unge i tanken om, at de har "ret til at være anderledes," frem for at betone fællesskabet i samfundet. 86 procent af de 1003 adspurgte i undersøgelsen svarer, at "min religion er det vigtigste i mit liv."

Der var dog også et opløftende tal i undersøgelsen , nemlig, at hele 84 procent af alle muslimer ifølge målingen mener, at de "får en fair behandling" generelt i samfundet. Rapportens hovedforfatter, Munira Mirza, påpeger, at den muslimske befolkningsgruppe ikke er en 'monolitisk' enhed. Men rapporten viser, at der er en klar konflikt inden for britisk islam mellem en moderat majoritet, som accepterer det vestlige demokratis normer, og en voksende minoritet, der ikke gør."

Torturscener

Den mulige konflikt inden for islam blev understreget sidste uge, da det britiske politi arresterede ni mænd i Birmingham. De blev alle sigtet for en plan om at kidnappe en navngiven britisk muslimsk soldat. Soldaten, som nu er under massiv politibeskyttelse døgnet rundt, er i 20erne og har gjort tjeneste som militær efterretningsofficer i bl.a. Afghanistan. Planen var ifølge politikilder så langt fremme, at et såkaldt 'sikkert hus' var fundet ni kilometer fra Birmingham, og videoapparatet, som skulle optage torturscener og en sluttelig halshugning af offeret indkøbt. Det var hensigten at lægge halshugningen ud på internettet sammen med en bøn fra soldaten om at stoppe udsendelsen af britiske tropper i Afghanistan og Irak - en tale, hvor den unge korporal også skulle "fortryde sine krigsforbrydelser".

Det var indkøbet af videokameraet forrige weekend, som fik politiet til at slå til.

Stille familiefædre

Planerne har været kendt siden efteråret 2006, og gruppen var under intens overvågning, mens politiet og efterretningstjenesten overvejede, hvornår de skulle slå til. Ifølge britiske medier kendte flere af de mistænkte personligt offeret.

Begivenhederne i Birmingham fik en overvældende mediedækning i sidste uge, og flere aviser bemærkede i dagene efter en "stærk bølge af had og mistro" i det muslimske lokalmiljø i Birmingham, hvor vantroen over arrestationerne af de unge mænd, der alle var mellem 20 og 30 år gamle og af pakistansk afstamning, var stor. Venner, familie og bekendte siger samstemmende, at de mistænkte er "ganske almindelige", aktive sportsudøvere, stille og rolige, gode fædre eller medarbejdere og "ikke særligt religiøse."

Politiet sagde efterfølgende til flere britiske medier, at de var "100 procent sikre" på, at planerne skulle føres ud i livet, og at beviserne i en kommende retssag vil være "barbariske og overvældende. Sigtelserne vil lyde på planer om kidnapning og drab." De mistænkte kan efter de nugældende britiske terrorlove holdes i fængsel i 28 dage, før de skal sigtes.

En kniv er nok

Arrestationen af de ni mænd kommer samtidig med, at efterretningskilder har udtalt sig om en sværm af terrorceller, der arbejder i Storbritannien med planer om at slå til inden for kort tid. Det har fremskyndet planer om at give muslimske britiske politibetjente ekstra personlig beskyttelse. En politikilde sagde til Sunday Times i forgårs, at planerne er lagt af al-Qaeda i Pakistan fordi "denne type operation er nem at udføre i sammenligning med de mere sofistikerede, der kræver mere planlægning. Alt hvad du har brug for, hvis du vil halshugge nogen, er en smule mod og en skarp kniv."

Den kendte islamiske prædikant Omar Bakri, som flygtede fra Storbritannien efter bombeangrebet 7. juli, tilkendegav i en internetvideo i weekenden, at han fuldt ud godkender halshugningen af britiske muslimer, som vælger at gøre tjeneste i den britiske hær: "Britiske muslimer, som er i hæren og dræber andre muslimer er terrorister. Når de bliver fundet, vil vi slå til mod deres nakke" siger han.

Efterretningsvæsenet mener, at den nye strategi er lagt for at splitte det muslimske samfund i Storbritannien, og for at gøre det sværere for moderate muslimer at forsvare det britiske samfund - helt konkret er det et svar på, at det britiske politi og efterretningstjeneste i august sidste år optrevlede en fremskreden plan om at sprænge et antal fly i luften, der var på vej fra Storbritannien mod USA. En unavngiven politimand, som deltog i operationen i Birmingham, sagde til BBC fredag, at "denne gruppe på overfladen planlagde en protest mod Irak-krigen, men realiteten er, at det, de ønskede, var at sende en besked, en trussel, rettet mod den store majoritet af lovlydige muslimer her. Planen var også rettet mod muslimske politibetjente og enhver anden, der kunne ses som en del af det etablerede system."

anra@information.d

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her