Læsetid: 3 min.

Unge downloader ulovlig musik uden dårlig samvittighed

Udbudet er stort, og det er gratis. Og det overtrumfer den dårlige samvittighed, når de unge henter ulovlig musik på nettet, viser undersøgelse
16. maj 2006

Login. Betaling. Download. Det er fremgangsmåden, når man køber musik på nettet til sin computer eller mp3-afspiller. Bare ikke for de helt unge, der oftere glemmer det med betalingen og i stedet søger mod hjemmesider, hvor de gratis - og ulovligt - kan hente musikken, viser en undersøgelse fra TDC.

TDC konkluderer ud fra samme undersøgelse, at de lovlige musikbutikker på nettet begrænser de ulovlige downloads. Men det tror Piratgruppen, som kæmper for legalisering af fildeling til private, ikke på.

Mange af weekendens konfirmander skal nu til at fylde den mp3-afspiller, de lige har fået i gave, med musik fra nettet. Og ifølge TDC er de unge langt fra skræmt fra at bruge de ulovlige hjemmesider.

Den holdning ændrer sig dog med alderen, viser undersøgelsen, hvor 1.005 personer, der har besøgt TDC's musikbutik på nettet, har tilkendegivet deres holdning til lovlig og ulovlig musik på nettet.

Blandt de yngste fylder bevidstheden om, at den gratis musik er ulovlig, mest. Cirka 75 procent af de unge under 15 år begrunder således ulemperne ved piratkopiering med, at det kort og godt er ulovligt. De unge er kun i ringe grad plaget af dårlig samvittighed og skrupler over, at man snyder kunstnerne ved at udveksle musikfiler gratis.

Men allerede i 15-16 års alderen vokser bevidstheden om, at kunstnerne tjener deres penge ved salg af musiknumre. Fra 20-30 års alderen er det over 40 procent af de adspurgte, der mener, at den dårlige samvittighed er det mest negative aspekt ved piratkopiering.

Prisen er for høj

Ifølge TDC begrænser de lovlige musikbutikker - som eksempelvis deres egen - piratkopieringen på nettet. Men også i det spørgsmål spiller alderen ind.

Blandt de unge under 14 år afviser 44 procent, at fremkomsten af lovlige musikbutikker på nettet har ført til mindre piratkopiering. I gruppen 15-19 årige er andelen 36 procent, mens kun hver femte fra omkring 30-års alderen mener, at omfanget af piratkopiering er upåvirket af muligheden for at handle lovlig musik.

Piratgruppen tror dog ikke på, at udbredelsen af de lovlige musikbutikker afholder folk fra at søge mod de ulovlige hjemmesider, siger talsmand for Piratgruppen Claus Pedersen.

"Det, der derimod betyder noget, er, om du kan finde den musik, du søger. Det kan man ikke altid på betalingssiderne i dag. Mange downloads er jo ikke det nyeste musik, for det kan man høre i radioen. Ofte går man på nettet, fordi man gerne have fat i noget af ældre dato," siger Claus Pedersen.

Og den pointe kan chefen for TDC Musik, Søren Tvilsted, godt følge.

"Vi kan desværre ikke altid tilbyde den musik, brugerne vil have, og det er noget, vi konstant er i dialog med pladeselskaberne om for at rette op på," siger Søren Tvilsted.

Han peger på, at pladeselskaberne skal give tilladelse til at gøre musikken tilgængelig på nettet, og her kommer den nye hitlistemusik i første række på bekostning af ældre udgivelser og eksempelvis nye, smalle undergrundsbands.

Claus Pedersen peger også på prisen som en af grundene til, at der et stykke vej endnu, før den ulovlige fildeling ophører.

"Otte kroner per nummer. Det er for dyrt. Hvis det kun kostede et par kroner per sang, så ville det være noget helt andet," siger Claus Pedersen.

Det bakkes op af TDC-undersøgelsen. Muligheden for at få fat i musikken gratis lyder lokkende for næsten ni ud af 10 musikbrugere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her