Læsetid: 3 min.

De unge bliver politisk aktive

Det vælter ind med medlemmer hos de politiske ungdomsorganisationer, som alle mener, at netop de har ramt helt plet
15. oktober 2005

Flere og flere unge melder sig ind i de politiske partiers ungdomsorganisationer. Over hele linjen melder man om "markant", "voldsom" og "massiv" fremgang, der overstiger "selv de største forventninger". Det er lige nu, det sker, så tallene er endnu ikke registreret statistisk, men spørger man i de enkelte organisationer, er udviklingen ikke til at tage fejl af. Hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), havde man ved årsskiftet knap 2.000 medlemmer. I dag er de 1.000 flere, fortæller forbundsformand Jacob Bjerregaard:

"Vi har oplevet en markant fremgang i 2005, og det ser jeg som et udtryk for en stor mobilisering imod den borgerlige regering."

- Er der noget i Socialdemokratiets politik, der appelerer specielt til de unge?

"Ja. Vi tror på investering i fremtiden gennem uddannelse - og på lige muligheder for alle. Det, tror jeg, tiltaler de unge," siger Jacob Bjerregaard, som også mener, at valgkampen, og især valget af Helle Thorning-Schmidt som partiets nye formand, har haft betydning:

"Hun er enormt populær. Der har afgjort været en Helle-effekt."

Ideologi

Hos Socialdemokraternes største konkurrent Venstre, er det gået nøjagtig samme vej:

"Vi har oplevet en massiv fremgang. Dels sidste år, men i år er det gået endnu bedre. Det har oversteget selv de største forventninger," siger VU's formand Karsten Lauritzen.

- Er der noget i Venstres politik, der appelerer specielt til de unge?

"Ja. Vi forsøger at være ideologiske, og det, tror jeg, tiltaler de unge. Og mange unge er trætte af, at venstrefløjen har sat sig så tungt på uddannelsesområdet, så de kommer også til os," siger Karsten Lauritzen.

Hos Radikal Ungdom skyldes fremgangen ifølge formand Zenia Stampe, at: "Vi ser fremad og er ikke bange for snakke om velfærdsreformer. Og så er vi meget internationalt orienterede. Så ja, jeg er sikker på, at radikal politik appelerer til unge."

Hos Socialistisk Folkepartis Ungdom (SFU), har man alene i 2005 fået 621 nye medlemmer og nærmer sig de 2.000.

- Er der noget i SF's politik, der appelerer specielt til de unge?

"Ja. Vi har klare politiske holdninger - vi forsøger ikke at gøre os til på midten og er mere ideologiske end de andre. Jeg fornemmer en generel opblomstring blandt ungdommen på venstrefløjen," siger formand for SFU, Jesper Petersen.

Mode

Jesper Bruus Christensen er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd(DUF). I sit arbejde med unge, fornemmer han klart den øgede politiske interesse:

"Der er en enorm politisk interesse blandt de unge. Og det er mit indtryk, at den er stigende - ikke bare i de politiske ungdomsorganisationer, men også i forhold til engagement i eksempelvis gymnasiedemonstrationer. De involverer sig meget," siger Jesper Bruus Christensen. Han mener også, at en del af forklaringen på succesen ligger i de politiske ungdomsorganisationers PR-arbejde:

"De er alle sammen blevet meget bedre til at komme ud og gøre opmærksom på sig selv og dermed involvere de unge," vurderer han.

Samfundsforsker ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, har også en forklaring på fremgangen. Han tror, at det er et modefænomen:

"Det er noget, der ikke har været dyrket i et stykke tid. Så der er formentlig gået mode i det. Det er typisk adfærd for unge - når der er blevet set ned på det i langt tid, så strømmer man pludselig til, fordi man søger autenticitet. Man skal være med på vognen - helst lige inden det når at blive udbredt. Og hvad de politiske ungdomsorganisationer angår, har man muligheden for - havde jeg nær sagt - at være med lige fra starten."

- De siger ellers selv, at det er fordi, de har ramt plet rent politisk?

"Det er nok det eneste argument, jeg ikke vil købe, for de fører næsten ens politik lige nu. Partierne har ingen klart defineret politik. I Venstre må man ikke tale om ulighed. Det er altså ikke noget, der tiltaler unge liberalister. Og hos Socialdemokraterne er det ikke bedre. Unge ønsker opbud og modernisering, og det tilbyder Socialdemokraterne ikke ligefrem. Det mudrer bare, så det kan ikke være forklaringen. Det er noget i tiden, der gør det," siger Johannes Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her