Læsetid: 4 min.

Den unge venstrefløj er på vej frem

Når tusindvis af mennesker i dag demonstrerer imod regeringens velfærdsudspil, skal det samtidig fungere som startskuddet for 'Genstart Danmark', der skal mobilisere hele den unge venstrefløj i et nyt politisk projekt
17. maj 2006

Mens især Socialdemokraterne famler efter et politisk projekt, og de gamle fagforeninger i årevis har støjet mest, når snakken kom til polske håndværkere, er tålmodigheden blandt den nye generation af venstreorienterede nu sluppet op.

Budskabet lyder, at Danmark ikke længere kan undvære en ny ung opposition, der kan mobilisere en massiv fælles front:

"Vi danner en ny ung venstrefløj med idealerne i behold, som er optaget af at arbejde på tværs af forskelligheder for at danne fælles front for at vælte Fogh," forklarer Jesper Petersen, der er talsmand for projektet Genstart Danmark.

Sociolog Rene Karpant-schof, der forsker i sociale bevægelser og græsrodsorganisationer ved Københavns Universitet, er enig i, at de nye tendenser kan være starten på en ny samlet venstrefløj:

"Det er første gang i 20 år - og under den nye verdensorden - at vi ser sådan en mobilisering fra den unge venstrefløj. Så det her er på alle måder en historisk front."

Den røde mobilisering består indtil videre af 13 fagforbunds ungdomsafdelinger, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Socialistisk Folkepartis Ungdom og Socialistisk Ungdomsfront.

Sammen udgør de paraplyorganisationen 'Genstart Danmark', som har fungeret som primus motor for de store demonstrationer imod regeringens velfærdsudspil, der finder sted i København, Århus, Odense Aalborg og Esbjerg i dag.

Håbet er at mobilisere omkring 100.000 folk på gader og stræder i protest imod forslag om nedskæring i dagpenge, efterløn, startløn og SU.

"Selvom der måske ikke kommer 100.000 til arrangementet, så bliver det her det største antal mennesker på gaden siden påskedemonstrationerne i 1985. Alle tanker om, at venstrefløjens klassiske demonstrationskultur er lagt i graven bliver nu gjort til skamme," siger Rene Karpantschof.

Lektor ved Århus Universitet, Søren Hein Rasmussen, forsker i politiske og sociale bevægelser. Han mener dog ikke, at man nødvendigvis skal se den formodentlig store demonstration i dag som udtryk for, at Danmark står med en ny samlet venstrefløj.

"Det er jo nemt at være modstander - og det er endda rigtig nemt i øjeblikket - men det afgørende spring er jo, at forme et alternativ til det, som man er modstander af," siger Søren Hein Rasmussen.

Han ser den voksende modstand mod regeringen som blot en enkelt brik i det at kunne samle en venstrefløj:

"Den modstand vi ser, er et udtryk for en masse mennesker, der siger nej til det aktuelle politiske projekt. Men ikke nødvendigvis ja til et andet og mere specifikt venstrefløjsprojekt."

Hvilket projekt?

Projektet, Genstart Danmark, samledes om deres første arrangement til Arbejdernes Kampdag 1. maj, hvor gruppen overtog Fælledparkens store scene fra LO kl. 16..

I dag følger så den største danske demonstration i årtier, og til sommer samler de unge venstrefløjsfolk omkring 1.000 unge til en konference i København for at formulere en ny kurs for venstrefløjen ud fra 12 på forhånd givne punkter. Det forklarer Jesper Petersen:

"Vi er selvfølgelig en stor samling organisationer med dertil hørende forskelligheder. Men de næste tre år har vi aflyst al form for mudderkastning mellem den unge venstrefløj for at finde fodslag i en højere sags tjeneste: Vi skal have en ny regering."

Søren Hein Rasmussen mener ikke, at det er nok blot at proklamere borgfred. Der skal politisk substans på bordet:

"Før vi kan tale om en egentlig ny venstrefløj, så skal det lykkedes at skabe et politisk projekt - et alternativ til det eksisterende som appellerer til masserne. Det er ikke nok bare at ville omstyrte det eksisterende."

Rene Karpantschof medgiver, at den unge venstrefløjs initiativ ikke nødvendigvis betyder en genrejsning af en massiv opposition til regeringen. Han hæfter sig imidlertid ved, at Genstart Danmark, udover de 16 unge fagforeninger, i løbet af kort tid har fået officielle støttetilkendegivelser fra knap ti ungdomsorganisationer.

"Den her tendens kan meget vel blive selvforstærkende, så at ikke kun socialister, men også unge der ganske enkelt er utilfredse med regeringen, begynder at støtte op om den nye venstrefløj," siger Rene Karpantschof.

Globale tendenser

Søren Hein Rasmussen mener imidlertid ikke, at man kan se bort fra de globale politiske tendenser, når man vurderer muligheden for en ny venstrefløj i Danmark.

"Vi kan ikke se på Danmark isoleret. Vi er afhængige af, hvad der sker globalt. Og her ser vi faktisk mere en rodfæstning af et politisk projekt defineret mellem det kulturkonservative og det nyliberale. Der har venstrefløjen jo også spillet med i form af deres nationalkonservative og nationalromantiske tilgang til eksempelvis EU."

Søren Hein Rasmussen peger på, at man nok bør holde lidt igen med forudsigelserne. Det gælder første og fremmest om at få skabt et sammenhængende politisk alternativ - og det er ikke noget man skaber fra den ene dag til den anden:

"Når man tænker på, hvor lang tid, det har taget nyliberalismen at slå igennem - og de havde vel at mærke helt andre ressourcer i ryggen - så har jeg svært ved at tro, at venstrefløjens projekt er lige om hjørnet. Vi har jo ikke engang set omridset af et sådan projekt endnu. Men man skal selvfølgelig starte et sted."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu