Læsetid: 3 min.

Ungt mod, højt hår og begyndersex

Morten Sabroe kører med sprog-speederen helt i bund i underholdende roman om ungt liv i 1950'erne
16. november 2006

Det er aldrig kedeligt at læse Morten Sabroe. Pennen er ladet med skarpt, og billederne eksploderer som viltre blækblomster hen over siderne.

Sådan er det også i Sabroes nyeste roman, Evig troskab. Det er en farvemættet stemningskollage af ungdom, kærlighed, Elvis-feber, mod, vildskab, højt hår, skæbne, slagsmål og begyndersex. Romanen foregår i en sommerferie i 1950'erne, hvor den velbjærgede strandvejsdreng Christoffer for alvor smager på livet. Og det smager bestemt ikke kun af søde piger, sommersol og strandture.

Forældrene er taget til Frankrig og har efterladt den femtenårige Christoffer alene hjemme i strandvejspaladset sammen med husets unge pige, Kirsten. Det kunne have været så let og belejligt med en hed sommerromance med hende, men sådan skal det ikke gå i Sabroes fatale 'lev stærkt, dø ung' ungdomsunivers.

Fortællingen skydes af sted med et dramatisk opgør, som Christoffer og hans storebror har med drengebanden fra Bunkeren - et socialt boligbyggeri på den anden side af banen. Banden er ledet af Jan Kestler, en forhærdet knægt der styrer et helt kvarter med frygt og trusler. Da Christoffer stiller sig på tværs af ham og får slået en tand ud, træder storebroren til med et æreskodeks, som vil kunne imponere selv en siciliansk mafioso. Det bliver en kamp på liv og død, og Sabroe kører med sprog-speederen helt i bund i den ungdoms-overmodige dødsdrom. Efter opgøret, der har skilt kujonerne fra de ærekære, står Christoffer alene tilbage, helt tom og alligevel tydeligt mærket af begivenhederne.

Ilter kickstarter

Så slår lynet ned. Et uregerligt rødt hår og et fregnet ansigt med uudgrundelige øjne flytter ind i det tomme og spøgelsesagtige hus på den anden side af gaden. Jessica, som hun hedder, er hverken så oplagt som den unge pige i huset eller så let tilgængelig som Camilla fra Bunkeren, som ekspederer Christoffers mødom for en overskåret femhundredekroneseddel.

Jessica er jævnbyrdig og egenrådig, og ikke så let at bide skeer med. Lige da Christoffer bedst tror, at de er blevet kærester - og har svoret hinanden evig troskab - smuldrer det, og Jessica forsvinder på mystisk vis.

Det viser sig at hænge sammen med en mærkelig mand, der lusker rundt i kvarteret, med Jessicas knudrede familiehistorie og med Christoffers fars pludselige forsvinden. Tju-bang, det går stærkt hen mod slutningen, hvor dunkle familiehemmeligheder, mystiske dødsfald og gamle svigt river fortællingen rundt i manegen.

Det er tydeligt, at Sabroe har lettere ved at skibe temaer og handlingstråde af sted end at få dem sikkert i havn igen. Som forfatter er Sabroe en ilter og fremadstormende kickstarter og ikke en afrunder. Flere af romanens temaer står da også underligt uafsluttede og uforløste tilbage efter afslutningskapitlet, der i forvejen er et helt kludetæppe af ender, der skal hæftes.

Selvbiografiske træk

Det ændrer dog ikke ved, at Sabroes roman er god og hæsblæsende underholdning. Den er også et generøst portræt af 1950'erne og den ungdomsgeneration, forfatteren selv tilhørte.

Nu er romanen ikke åbenlyst selvbiografisk som romanerne Sidste tog fra 1996 og Johanna fra 1998. Men den har klare selvbiografiske elementer, eksempelvis at handlingen foregår i Sabroes barndomskvarter, og at han i 1950'erne var jævnaldrende med bogens hovedperson.

Romanen er et psykologisk personstudie i modsætning til Sabroes succesroman Hoffmans, som ud over en god fortælling også leverede en besk kritik af vor tids hovedløse fascination af medieverdenen.

* Morten Sabroe: Evig troskab.
Roman. Gyldendal. 312 sider, 275 kr. ISBN 87-02-04195-2.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her