Læsetid: 2 min.

Univers med åndenød og skyklapper

I denne uge udkommer forfatteren Jytte Borbergs sidste roman posthumt. Den vitale og stilrene roman er en sikker afslutning på et markant forfatterskab
3. maj 2007

Forfatteren Jytte Borberg døde den 27. februar i år på Rungstedlund i forbindelse med Det danske Akademis årlige forfattermøde. 89 år gammel. Jytte Borberg var aktiv helt frem til sin død, ikke kun i forfattersammenhænge og i lokalmiljøet i Fjaltring ved Lemvig, hvor hun boede, men også som udøvende forfatter.

I denne uge udkommer hendes sidste roman Skråskrift.

Borberg, der debuterede sent i livet, som 50-årig, har manifesteret sig som en fattet og livsklog modernistisk stemme i litteraturen. Sprogligt og stilistisk bevidst, sådan som man eksempelvis kunne se det i romanen Fantomsmerter fra 2005.

Romanernes temaer er klart kvindelige og kredser om mænd og modning, umulig kærlighed og livssmerte, det skæve nærvær og nødvendig frigørelse, ensomhed og emancipation. Og således også denne sidste roman.

Til punkt og prikke

Hovedpersonen Mimosella, som hellere vil kaldes Stella, er en sart stueplante, der trives bedst hjemme hos sin kokette mor, der ustandseligt farver sit hår i forskellige røde nuancer og finder nye mænd i uniformer. Men moderen har ingen indsigt i Stellas stille liv og ingen forståelse for hendes tænksomme og til tider spekulative og rigide sider.

De er som dag og nat: Moderen er farverig, overfladisk, flirtende og mandeglad. Datteren derimod falder i med tapetet, er tavs og indesluttet, ensom og afhængig af moderens gunst. Kedelig og uselskabelig.

Stella er pligtopfyldende og mere til punkt og prikke, end hvad godt er. Særligt hænger hun sig i skråskriften, som hun sirligt prenter med buer og schwung. Da hun senere bliver en ikke særlig overbevisende skolelærerinde, er det også mest skråskriften, der er hendes mærkesag, resten af den pædagogiske omgang med eleverne fortaber sig under de regelrette skriveøvelser.

En lykkelig slutning

Derfor bliver det heller ikke nogen stor succes, da Stella efter læreruddannelsen får et pauvert vikariat i provinsen med tilhørende timer og værelse på et lokalt arkiv fuld af forbryderbilleder. Men alligevel bliver det et forsigtigt skridt på vejen til et mere selvstændigt liv for Borbergs aggressivt tilbageholdende hovedperson. Borberg beskriver en klaustrofobisk kvindeverden, hvor ensomheden og isolationen er et eksistensvilkår, som det næsten i trods lykkes for hovedpersonen at vride sig ud af hen mod romanens afslutning.

Med elegance og præcision fremmaner Borberg en knugende, underspillet stemning og et univers med åndenød og skyklapper.

Alligevel lader Borberg vitaliteten, sanseligheden og sensualiteten løbe som en understrøm, der blot skal pirkes hul til med et gulnet forbryderbillede. Borbergs roman er et helstøbt og livsklogt billede af spændingerne i en hæmmet kvindes liv.

Og med sin håbefulde, ja, næsten lykkelige slutning er romanen en sikker og stilren afslutning på et markant forfatterskab.

Jytte Borberg: Skråskrift. Roman. Forlaget Ries. 219 sider, 249 kr. ISBN 978-87-91318-40-5.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her