Læsetid: 3 min.

Urent trav under folkeafstemningen om Iraks ny forfatning

'Uregelmæssigheder', muligvis direkte 'valgsvindel' sinker offentliggørelsen af resultatet på Iraks historiske afstemning om landets nye forfatning
19. oktober 2005

Iraks uafhængige Valgkommission arbejdede sig i går dag gennem stemmesedlerne fra landets historiske afstemning om en ny forfatning, efter at det står klart, at der har været "uregelmæssigheder" i forbindelse med stemmeafgivningen. Offentliggørelsen af det endelige valgresultat er blevet udskudt som følge af "usædvanligt høje" stemmetal i 12 shiamuslimske og kurdiske provinser.

Valgkommissionen oply-ste i en erklæring sent mandag, at valgresultatet ville blive udskudt i "nogle dage", fordi generelle valgregler kræver, at stemmerne tjekkes på ny i de tilfælde, hvor en kandidat eller et afstemningsspørgsmål får mere end 90 pct. af stemmerne.

Erklæringen taler om "uregelmæssigheder", men nævner ikke muligheden for direkte valgsvindel. Avisen New York Times skriver imidlertid tirsdag, at optællingerne i enkelte provinser har vist, at 99 pct. af vælgerne har stemt "ja" til den ny forfatning.

Den igangværende undersøgelse "baner vej for den mulighed, at resultatet af afstemningen kan blive draget i tvivl", skriver avisen.

Medlemmer af valgkommissionen ønsker ikke at komme med detaljer, men en valgtilforordnet siger til New York Times, at de 12 provinser, hvor 'ja'-andelen af stemmerne overstiger 90 pct., alle har et shiamuslimsk eller kurdisk befolkningsflertal.

"De første kontroller er ved at blive gennemført," siger et ledende medlem af valgkommissionen til det franske nyhedsbureau AFP.

Den valgtilforordnede, der ikke ønsker sit navn frem, siger videre, at kommissionen "ikke vil udelukke tekniske fejl eller valgsvindel, men indtil videre er det kun et spørgsmål om uregelmæssigheder".

Forventet

Det var på forhånd ventet, at de fleste shiamuslimske og kurdiske provinser ville levere et overbevisende ja til forfatningen, mens et flertal formentlig ville stemme "nej" i de sunnimuslimske provinser Anbar samt Salahaddin, hvor Saddam Husseins hjemby Tikrit ligger. Forfatningen kan kun blive nedstemt, hvis to tredjedele af vælgerne i tre af Iraks 18 provinser stemmer nej.

Shiamuslimske og kurdi-ske ledere gav kort før folkeafstemningen en række indrømmelser for at sikre støtte fra sunnierne til forfatnin-gen. Blandt andet blev det besluttet, at forfatningen skal revideres af et kommende parlament.

Hvis forfatningen godkendes, vil irakerne atter til december gå til stemmeurnerne - denne gang for at vælge et parlament for de kommende fire år.

Et nej til forfatningen vil derimod tvinge landets parter tilbage til forhandlingsbordet for at udarbejde et nyt forfatningsudkast. Desuden vil en afvisning betyde, at parlamentet efter valget i december kun vil være midlertidigt med det vigtigste formål at få udarbejdet og vedtaget en ny forfatning.

Det Hvide Hus havde i går ikke kommenteret det rapporterede "uregelmæssigheder" i forbindelse med afstemningen i Irak, men umiddelbart efter valghandlingen takkede USA's præsident, George W. Bush, irakerne, fordi de havde gjort "det rigtige med henblik på at lægge grundlaget for fred for de kommende generationer".

USA's tidligere udenrigsminister Colin Powell er dog en af dem, der siden har advaret mod at tro, at folkeafstemningen i Irak vil medføre en hurtig afslutning på det blodige oprør i landet.

"Folkeafstemningen er et vigtigt skridt frem, men vi må ikke forfalde til en tro på, at alt nu er godt," sagde Powell tirsdag på CNN's Larry King Live.

Samtidig siger analytikere, at forfatningsteksten, som følge af de mange kompromisser, der skulle til for at tilfredsstille de stridende etni-ske og religiøse grupperinger i landet, ikke er et dokument, man kan bygge et stærkt og holdbart demokrati på.

"Ingen har rigtig vundet ved denne forfatning. Den lod næsten alle punkter være vage. Alle spillede sig frem til uafgjort, men vi ved ikke, hvordan der skal findes en løsning på denne uafgjorte stilling," siger Jon Alterman, leder af The Middle East Program for the Center for Strategic and International Studies (CSIS), en tænketank med kontor i Washington. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her