Læsetid: 2 min.

Uro i den 4. republik

Der er regeringskrise i Polen. Billedet bliver ikke kønnere af, at det regerende Lov- og Retfærdighedsparti bliver beskyldt for at have tilbudt job til hele familien af en politiker, blot for at få hende til at skifte side. Premierministeren afviser al snak om korruption
29. september 2006

BRUXELLES - De polske magthavere i person af premierminister Jaroslaw og præsident Lech Kaczynski dyrkede idealet om den 4. republik gennem deres Lov- og Retfærdighedsparti, PiS. Tvillingerne ønskede en katolsk, national lov- og orden-stat. Men den seneste uge er idealbilledet krakeleret ganske kraftigt.

Sidste fredag røg regeringskoalitionen, da premierminister Jaroslaw Kaczynski fik nok af sin koalitionspartner, Andrzej Lepper fra Selvforsvarspartiet, som han beskyldte for at være "undergravende."

Oppositionen - særligt det næststørste parti, det centrum-højre-orienterede Borgerplatformen, kræver nyvalg, men Jaroslaw Kaczynski prøver at få samlet en ny koalition. Det har ikke hidtil været muligt: Selv hvis alle muligheder bliver afprøvet, mangler der mindst 14 mandater til et flertal i Sejmen - det polske parlament - der har 459 pladser.

Der var regeringskrise fra fredag til tirsdag aften. Og så blev det rigtig slemt.

En video optaget med hemmeligt kamera viste, hvordan næstformanden i Kaczynski-brødrenes PiS-parti tilbød Renata Beger fra Selvforsvarspartiet at skifte side. For at gøre det skulle fru Beger have stillingen som vice-minister i landbrugsministeriet og få støtte med en retstvist. Desuden blev der tilbudt stillinger til familie- og partimedlemmer og måske penge.

Sammensværgelse

Oppositionen og den forsmåede tidligere landbrugsminister kalder tilbuddene "korruption," og kræver nu i kor, at regeringen træder tilbage og udskriver nyvalg. Men det afviser premierminister Kaczynski.

Han taler om hykleri, om angreb på hans politik fra gamle kommunister og om politiske provokationer, ligesom der bliver talt om en sammensværgelse mellem Selvforsvarspartiet og Borgerplatformen.

Oppositionen kræver, at en ny anti-korruptionsmyndighed skal se på sagen. Også de toneangivende aviser er kritiske. "Partiet, som bygger sin magt på ord om en moralsk revolution og kampen mod uærlighed i det offentlige liv, mister troværdighed," skriver

Rzeczpospolita om PiS, og Gazeta Wyborcza tilføjer: "PiS gør alt, for at tysse affæren ned og gentager, at partiet er offer for modstanderne af statens helbredelse."

Premierministerens tvillingebror, præsident Lech Kaczynski, forholdt sig indtil i går tavs.

En meningsmåling i Gazeta Wyborcza viser, at 63 procent af borgerne gerne vil have nyvalg, og ifølge flere meningsmålinger ville Borgerplatformen efter et valg overtage rollen som største parti, mens de hidtidige regeringspartier ville gå kraftigt tilbage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu